Teszt: biztos, hogy olyan bébiételt veszel, ami elegendő tápanyagot tartalmaz?

GettyImages-627660738

Összesen 14 bébiételt, köztük 9 húsos és 5 húsmentes terméket vizsgált meg legújabb laboratóriumi tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete, ami ezúttal is érdekes tanulságokkal szolgált.

A csecsemő táplálása minden szülő számára kényes kérdés. Mikor? Mivel? Mennyivel? Mi a legjobb a gyereknek? A magyar szakmai irányelv szerint a hozzátáplálást a csecsemő egyéni fejlettségét, készségeit és szükségleteit figyelembe véve legkorábban az 5. hónap elején lehet megkezdeni. Ilyenkor jön képbe az egyéni ízlés kérdése, és gyakran felmerül az aggodalom, hogy bizonyos ételek elutasításával nem jut elegendő tápanyaghoz a baba. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért is járt utána, hogy a boltokban kapható bébiételek pontosan mit tartalmaznak. Mint kiderült, vannak olyanok termékek, amelyek nem képesek maradéktalanul fedezni a babák tápanyagszükségletét, ezért a vásárlásnál érdemes körültekintően eljárni.

Mit vizsgáltak a teszten?

Az egyik legfontosabb kérdés a táplálkozásfiziológiai minőség, vagyis a termékek összetétele volt. Ennek megállapításhoz laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizték a bébiételek tápanyag-, ásványianyag-, C-vitamin- és zsírtartalmát. „A táplálkozási szakértők, főleg a vastartalom miatt, azt javasolják, hogy a babák hozzátáplálását zöldséget, burgonyát és húst tartalmazó bébiétellel kezdjük. Azonban a húsmentes bébiételek is hozzájárulhatnak a vasszükséglet kielégítéséhez” – írta közleményében az egyesület.

A teszten ezt támasztották alá a Hipp és az Alnatura termékei is, amelyek a vasban gazdag amarántnak és lencsének köszönhetően még magasabb vastartalommal is rendelkeznek, mint a húsos bébiételek. A TOP5-ben végzett például a „Hipp BIO Kuszkusz zöldségekkel” és az „Alnatura Lencse zöldséggel és kuszkusszal” bébiétele is.

A vásárlásnál érdemes megnézni a termékek összetételét
A vásárlásnál érdemes megnézni a termékek összetételétJackF / Getty Images Hungary

A 14 vizsgált termékből 8-ról ugyanakkor kiderült, hogy túl kevés vasat tartalmaz. „Az sem mindegy, hogy a vastartalom természetes összetevők formájában, vagy hozzáadott vasként van-e jelen – mint például a Bebivita termékekben –, mivel az utóbbi esetben nehezebben szívódik fel” – emelte ki az egyesület.

A laboratóriumban megvizsgálták azt is, hogy a bébiételek tartalmaznak-e olyan anyagokat, amelyek káros hatással lehetnek az egészségre. Szerencsére bebizonyosodott, hogy nem véletlenül a bébiételeké az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer-kategória:

súlyos kockázati tényezőt egyik tesztelt termék esetében sem mutattak ki.

Ennek ellenére aggodalomra adhat okot, hogy a tartósítás során egy furán nevű, az állatkísérletekben rákkeltőnek talált anyag képződhet a bébiételek üvegében, ami bár könnyen elpárolog, a lezárt tégelyből nem tud távozni. Furánt nyomokban mindegyik termékből kimutattak, ám egyelőre nem teljesen tisztázott, hogy ez valóban káros lehet-e a babák egészségére nézve.

„Hogy biztosra menjünk, egy kis trükkel tovább tudjuk csökkenteni az amúgy is alacsony furántartalmat egy-egy adagban: ha az üveg tetejét levéve vízben megmelegítjük, és nem hidegen adjuk a babának, egy-, kétharmad résszel csökken a furán mennyisége. Az otthon készített bébiételnél a furán nem okoz problémát, mert az a főzés közben távozik az edényből” – jegyezte meg az egyesület.

A bébiételeknél veszélyes lehet a zöldségekből származó nitrát jelenléte is, mivel magas koncentrációja esetén akadályozza a csecsemőknél az oxigén szállítását a vérben. Az anyag ugyan minden termékben előfordult, de olyan csekély mennyiségben, ami nem okozhat egészségügyi problémát.

A teszt eredménye alapján nem mindegy, hogy a baba milyen bébiételt kap
A teszt eredménye alapján nem mindegy, hogy a baba milyen bébiételt kapEmely / Getty Images Hungary

A fentieken túl értékelték még a termékek mikrobiológiai minőségét (vagyis hogy a tárolás során mennyire szaporodhatnak el bennük a kórokozók), illetve a csomagolást és azon szereplő jelölések megfelelőségét is.

Milyen bébiételt érdemes venni?

A tesztelt bébiételek közül – melyek között az Alnatura, babydream, babylove, Beauty Baby, Bebivita, dmBio, Hipp és Holle márkák termékei szerepeltek – a szakemberek összesen hetet tudtak nyugodt szívvel ajánlani. Érdekesség, hogy a TOP3-ban helyet kapott két húsmentes termék is az Alnatura és a Hipp kínálatából, de a teszten jól szerepeltek a DM és a Bebivita egyes bébiételei is.

„Megnyugtató, hogy ezeknek a terméknek valóban szigorú előírásoknak kell megfelelniük a gyártás során. A kereskedelmi forgalomban kapható alapanyagokról (zöldségek, gyümölcsök, húsok) ez már nem minden esetben mondható el.”

Az egyesület ezért azt javasolja, hogy amennyiben a bébiételeket saját magad szeretnéd elkészíteni, akkor az alapanyagokat lehetőség szerint helyi gazdáktól, vagy más megbízható forrásokból szerezd be, hogy biztosan elégséges legyen a tápanyagtartalmuk, továbbá ne tartalmazzanak adalékanyagokat és vegyszereket.

A házi készítésű bébiételek előnye lehet, hogy nemcsak gazdaságosabb az előállításuk, hanem kevesebb hulladékkal is jár. Ezekből ráadásul nagyobb mennyiséget is készíthetsz egyszerre, majd kisebb adagokra osztva – akár fagyasztva is – tárolhatod, és szükség esetén bármikor előkaphatod, akárcsak egy bolti terméket.

A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) itt olvasható.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek