Mi a teendő, ha eltévedek egy barlangban? 6 tipp, hogy épségben hazatérhess

GettyImages-843020600
Olvasási idő kb. 4 perc

Térérő általában nincs, ezért telefonon szinte lehetetlenség segítséget kérni, ha pedig találomra elindulsz valamerre, csak tovább ronthatsz a helyzeten. Ahhoz, hogy kijuss a barlangból, meg kell próbálnod hideg fejjel gondolkozni.

Egyedül kószálni egy ismeretlen barlangban már eleve rossz ötlet, hiszen helyismeret nélkül könnyen elveszhetsz a járatok útvesztőjében, de akár egy csoporttal tartva is előfordulhat, hogy a többiektől leszakadva hirtelen magadra maradsz. Ez klasszikus kezdés lehetne egy B kategóriás horrorfilmben is, de még ha kicsi is az esélye, a való életben is megtörténhet. A Howstuffworks ezért is járt utána, hogy egy ilyen helyzetben mi a legjobb stratégia.

Így éld túl, ha eltévedsz a barlangban

A barlangok felfedezése kezdőként számos veszélyt rejt magában. Ha nincs szerencséd, eltévedhetsz, belezuhanhatsz egy üregbe, maga alá temethet egy sziklaomlás, vagy szép lassan kiszáradhatsz és hipotermiát kaphatsz. Szeretnél felkészülni a legrosszabbra? Az Egyesült Államok Nemzeti Barlangi Mentésügyi Bizottsága és Nemzeti Barlangkutató Társasága egy esetleges vészhelyzetben a következőket javasolja:

1. Gondold át a helyzetet

Oké, könnyű mondani, de vegyél egy nagy levegőt és ne ess pánikba. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy véletlenszerűen elindulsz egy irányba, remélve, hogy megtalálod a kiutat. Egy szövevényes járatrendszerben ez még a gyakorlott barlangászok számára is kihívás lehet.

2. Hívd fel magadra a figyelmet

Mielőtt még lemondanál magadról, jusson eszedbe, hogy a barlangi mentők a legtöbb bajbajutottat sikeresen megtalálják. Ehhez a saját eszközeiddel te is hozzájárulhatsz. Ha kiáltásaidra nem kapsz választ, keress két nagyobb követ, és ütögesd össze őket. Ennek messzebbre eljut a hangja, így a mentőalakulatok tagjai könnyebben meghallhatnak. Lehetőség szerint közben próbáld kevesebbet használni az elemlámpád, hogy azzal is jelezhess, amint a közeledbe érnek.

3. Spórolj az energiával

Ha fázol és vannak még nálad ruhák, akkor ideje felvenned őket. Jó szolgálatot tehet egy nagy nejlonzacskó vagy szemeteszsák is. Csinálj rá egy lyukat a fejednek, majd bújj bele, hogy melegen és szárazon tartson. Nem árt, ha eszel néhány falatot és iszol pár kortyot is, hogy tisztán tudj gondolkodni, de csak mértékkel, hogy jusson későbbre.

A légmozgást követve könnyebben megtalálhatod a kiutat
A légmozgást követve könnyebben megtalálhatod a kiutatpchoui / Getty Images Hungary

4. Hagyj nyomokat

Ha mindenáron el akarsz indulni, mert tudni véled, merre van a kiút, a biztonság kedvéért jelöld meg a tartózkodási helyed néhány papír- vagy szövetdarab, vagy akár egy kis kőhalom segítségével, majd útközben nézz hátra, hogy a kéz- vagy lábnyomaid láthatók-e. Ha nem, akkor jelöld meg valamivel, hogy merre jársz. Így visszatérhetsz a kiindulási pontra, ha zsákutcába kerülnél.

5. Figyeld a légmozgást

Ha egy kis légmozgást érzel, az segíthet rálelni a felszínre vezető járatra. A helyes irány pontosabb meghatározásához gyújtsd meg az öngyújtód, vagy ha nincs, szórj egy kevés port a levegőbe, és figyeld meg, hogy merre viszi a levegő.

6. Próbálj vízhez jutni

Vízcsobogást hallasz? Ha nincs elegendő innivalód, érdemes lehet követned a hang forrását. Bár nem tudhatod, hogy a víz mennyire tiszta, a dehidratáció egy ponton túl még veszélyesebb lehet. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a folyóvíz biztonságosabb, mint az állóvíz, illetve érdemes számolni azzal is, hogy a sziklák szűrőként működnek. Némi nedvesség összegyűlhet a barlang falainak felületén is, de bármilyen vízre is akadsz, ha kellemetlen a szaga, ne igyál belőle.

A barlang bejáratához közeledve ugyan állati eredetű táplálékforrásokat, például bogarakat vagy halakat is találhatsz, de megszerzésükre talán több energiát kell áldoznod, mint amennyit belőlük nyerhetnél. A víz mindenképpen fontosabb, hiszen vannak, akik elégséges folyadékbevitel mellett akár 30–40 napig is túlélhetik élelem nélkül.

+1 Soha ne indulj útnak egyedül

A szakemberek a megelőzés jegyében azt tanácsolják, hogy soha ne merészkedj be egyedül egy barlangba. Egy vészhelyzetben egy legalább 4 fős csapatnak van a legjobb esélye a túlélésre. A másik fontos szabály, hogy mindig mondd el valakinek (még a felszínen), hogy hova indulsz, illetve várhatóan mikor térsz vissza. Az illető így riaszthatja a mentőszolgálatot, ha túl sokáig maradnál távol.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek