Pinokkió után szabadon: Mi történne, ha lenyelne egy bálna?

GettyImages-1218298321
Olvasási idő kb. 3 perc

Fogadjunk, hogy most már téged sem hagy nyugodni a kíváncsiság! Mutatjuk, mi lenne a legvalószínűbb forgatókönyv, ha valamilyen balszerencsés véletlen folytán egészben lenyelne egy bálna.

Jónás és Pinokkió története azt sugallja, hogy lenyelésed után addig ücsörögnél a bálna gyomrában, míg végül sértetlenül kiköpne. A valóság ezzel szemben az, hogy a bálna belsejében lévő körülmények a legkevésbé sem optimálisak az ember túléléséhez. Vigasztaljon a tudat, hogy annak, hogy ilyen helyzetbe kerülj, igen kicsi a valószínűsége.

Előfordult már ilyen eset? 

A Salon riportere, bizonyos Ben Shattuck még 2012-ben vetette bele magát a New Bedford Bálnászati Múzeum feljegyzéséibe, de egyetlen arra vonatkozó bizonyítékot sem talált, hogy valaha is élve nyelt volna le valakit egy bálna. Bár számos esetben előfordult, hogy az állatok megharapták a bálnavadászokat, vagy különféle sérüléseket okoztak – olykor halálosat is –, de egyszer sem a lenyelésük miatt, írja a HowStuffWorks.

És hogy mi az igazság James Bartley történetéből? A legenda szerint a matróz a 19. században a Falkland-szigeteknél járt egy bálnavadász hajóval, amikor élve lenyelte egy bálna. Néhány nappal később aztán a legénység elejtette az állatot, így Bartley kiszabadult, és nemcsak hogy életben maradt, hanem a bálna gyomorsavaitól még az arcbőre is világosabb lett. Ez nem véletlenül hangzik hihetetlenül, a történetről ugyanis kiderült, hogy totális kamu. A beszámoló egy levélből származott, amit állítólag egy másik matróz írt, a későbbi kutatások azonban bebizonyították, hogy a hajón nem utazott James Bartley nevű személy, ráadásul szó sem volt bálnavadászatról. Ezt erősítette meg a kapitány felesége is, aki szerint az eset soha nem történt meg, és csupán az unatkozó legénység szórakoztatását szolgálta.

A méretük ijeszőten hat, de az ember nem szerepel az étlapjukon
A méretük ijeszőten hat, de az ember nem szerepel az étlapjukonAllvisionn / Getty Images Hungary

Ez történne, ha lenyelne egy bálna

Oké, de elméletben azért lehetséges lenne, hogy lenyeljen egy bálna, hiszen mégiscsak hatalmas a szája? Vegyük a példának okáért a fog nélküli sziláscetet, amely a világ egyik legnagyobb élőlénye. Ez eddig rendben is van, csakhogy a nyelőcsöve nagyon szűk, így maximum a planktonok férnek át rajta, a toroknyílása pedig nagyjából akkora átmérőjű, mint egy kosárlabda.

A fogas bálnáknál, így a nagy ámbráscetnél már máshogy néz ki a képlet, hiszen egészben nyelik le prédáikat, köztük a tintahalakat és a fókákat. Ha hasonló sorsra jutnál, a kaland rövid véget érne, mert ahogy eljutnál az állat négy gyomra közül az elsőbe, a gyomorsav gyorsan kikezdene, illetve szűkében lennél a levegőnek is. De egyébként is valószínűbb, hogy át sem jutnál a bálna éles fogain, amelyek nagyjából olyan hosszúak, mint egy-egy méretes steakkés. Azok a bálnavadászok, akik a közelükbe kerültek, gyakran a karjukkal vagy az életükkel fizettek érte.

Az amerikai Michael Packardnak ehhez képest hatalmas mázlija volt, amikor júniusban a Massachusetts állambeli Provincetown közelében homárhalászat közben hirtelen bekapta egy bálna. A férfi biztosra vette, hogy itt a vég, de az állat rövidesen elkezdte rázni a fejét, felúszott a felszínre, majd egyszerűen kiköpte. Packard mintegy 30-40 másodpercet tölthetett a hosszúszárnyú bálna szájában, és közben csak a térde húzódott meg. A szokatlan incidens valószínűleg azért történt, mert egyszerűen rosszkor volt rossz helyen: amikor az állat szélesre tátotta a száját, hogy egy halrajból táplálkozzon.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek