Ezt jelenti, ha a szembejövő rád villog a fényszóróval

GettyImages-1266478865
Olvasási idő kb. 3 perc

Ha a szembejövő rád villog a fényszóróval, az az adott helyzettől függően több dolgot is jelenthet.

A tapasztalatlan, kezdő sofőrök számára nehézséget okozhat megfejteni, hogy a szemből érkező autós miért ad le rövid villanásokat a reflektorával, vagyis a távolsági fényszórójával. Talán valamit rosszul csinálok, vagy épp nem csinálok!? – merülhet fel a kérdés. Ha te is jártál már így, ez a cikk neked szól.

1. Nem kapcsoltad fel az autódon a fényszórót

Ha éjszaka vezetsz, akkor a villogás építő jellegű jelzés lehet a másik sofőr részéről, hogy elfelejtetted felkapcsolni a fényszóródat. Amennyiben már világít, elképzelhető, hogy azt próbálja tudatni veled, hogy rosszul van beállítva a lámpád vagy bekapcsolva hagytad a reflektort, ami más közlekedők számára igen zavaró (és veszélyes) lehet. Nem véletlen, hogy

a KRESZ szerint a távolsági fényszóró használata tilos, ha fénye elvakíthatja a szembejövő jármű vezetőjét.

2. Váratlan helyzet/traffipax várható

Ha a fényszóróid be vannak kapcsolva és nappal közlekedsz, a villogás egyfajta figyelmeztetésül szolgálhat. Ilyen esetben több dolog is állhat a háttérben: autóstársad talán azt próbálja közölni, hogy rendőrségi ellenőrzés vagy traffipax várható, de akár azt is jelentheti, hogy kockázatos közlekedési helyzet áll előtted vagy veszélyesek az útviszonyok, netán az autódnak valamilyen látványos műszaki hibája van.

A szemből jövő autós villogása figyelmeztetés lehet
A szemből jövő autós villogása figyelmeztetés lehetrbkomar / Getty Images Hungary

3. Elsőbbségadási szándék

A gyors, egymás utáni villogások annak az egyezményes jelei is lehetnek, hogy a másik jófejségből el akar engedni, vagyis lemond a saját elsőbbségéről a javadra. Ez leginkább akkor szokott megtörténni, ha egy forgalmas útra próbálsz kihajtani és/vagy egy STOP tábla mögött rekedsz. Ha a villogó autó közben lassít, akkor jó eséllyel erről lehet szó.

+1. Bónuszok a villogásra: „Húzz el az útból!”

Ha a mögötted jövő villog rád, miközben szorosan „rád tapad”, azzal valószínűleg a maga türelmetlen módján azt akarja üzenni, hogy válts sávot, és engedd el. Az agresszív sofőröket gyakran még az sem tántorítja el ettől, hogy ha a megengedett legnagyobb sebességgel haladsz. Fontos, hogy ilyenkor próbáld megőrizni a hidegvéred, és villogás ide vagy oda, csak akkor térj ki előle, ha az adott közlekedési szituációban ezt biztonságosan meg tudod tenni – főleg, ha még kezdő vagy a volán mögött.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek