Vezető nélküli autók az utakon, ez már a valóság

GettyImages-1143852084

Az Egyesült Államokban már nem csupán fikció, hogy önvezető autóval térj haza egy átbulizott éjszaka után.

San Francisco utcáin már egy éve találkozhatunk olyan autókkal, melyek volánjánál nem ül senki. A General Motors többségi tulajdonában lévő Cruise tavaly engedélyt kapott arra, hogy 30 járművet robotaxiként használjon San Francisco egyes részein este 10 és reggel 6 óra között. Azóta már a nap bármely szakában tesztelhetik ezeket az autókat, de még akad néhány probléma, amit le kell küzdenie a vállalat fejlesztőinek. Közlekedés szempontjából eddig nem jelentettek veszélyt ezek a járművek, nem okoztak balesetet, nem ütöttek el senkit, a közvélemény és a tisztviselők azonban mégsem állnak egyértelműen a széles körű bevezetésük mellett.

Az önvezető autók néha akadályozzák a forgalmat

Előfordult több olyan eset, amikor egy ilyen robotaxi látszólag minden ok nélkül leállt, így akadályt jelentett a forgalom számára. Egyik alkalommal teljesen elzárt egy utcát, így az ott haladó, 45 személyt szállító autóbusz teljesen elakadt. El tudom képzelni, hogy reggeli csúcs idején, amikor mindenki munkába siet, milyen indulatokat válthat ki egy ilyen forgalmi akadály.

Az önvezető autók néha forgalmi akadályt jelentenek
Az önvezető autók néha forgalmi akadályt jelentenekMartin Barraud / Getty Images Hungary

Más alkalommal a robotaxi olyan helyet választott, ami épp a kiérkező tűzoltók munkáját akadályozta, így kénytelenek voltak betörni a jármű ablakait, és azon keresztülvezetve a tömlőt végezni a feladatukat. Ez az eset nem csupán bosszantó, de akár nagyobb kárt is okozhatott volna.

Amikor agy egyik önvezető autó villogó elakadásjelzővel rostokolt az úton, a rendőrök próbálták orvosolni a helyzetet, mire a sofőr nélküli jármű egyszerűen elmenekült. No nem kerekedett autós üldözés az esetből, csupán néhány méterrel gurult arrébb, majd ismét „elakadt”. 

Egyszóval van még min dolgozniuk, de talán még ebben az évtizedben eljuthatnak odáig, hogy tömegesen vehessenek részt a forgalomban ilyen autók. A kérdés az, mit szólnak majd hozzá a taxisofőrök. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra