Innen tudhatod, merre van az autó tanknyílása, anélkül hogy kiszállnál

GettyImages-501155408

Az egyik autón miért jobbra van a tanknyílás, a másikon meg balra? Most megtudhatod a választ!

Nem is kérdés, hogy a saját autódon jól tudod, merre nyílik a tank, ha azonban autót bérelsz, vagy ha úgy hozza az élet, hogy egy barátod vagy családtagod kocsiját kell vezetned, némi fejtörést okozhat, hogy melyik tankoszlophoz állj be a benzinkútnál (feltéve, hogy nem szeretnéd a töltőpisztoly csövét teljesen kihúzni). Vajon mi az oka annak, hogy az autógyártók erre a célra nem mindig ugyanazt az oldalt használják? A válasz meglepő lehet.

Ettől függ, hova kerül az autók tanknyílása

A tanknyílás elhelyezése mintha véletlenszerű lenne, ami nem csak benned vet fel kérdéseket. Mac Demere író és blogger még 2014-ben merült el a témában, és úgy találta, nincs olyan hivatalos szabályozás, ami meghatározná az autógyártók számára, hogy a járművek melyik oldalára helyezzék el az üzemanyagtartályt, illetve az annak feltöltésére szolgáló nyílást.

Ez teljes mértékben az autógyártó cégek döntése.

A cégek pedig a gyakorlat szerint oda helyezik a tankot, ahol az az alváz-kialakítás alapján kényelmesebb számukra. A Nissan szóvivője például azt mondta a bloggernek, hogy ha arra kényszerítenék őket, hogy a tank mindig egy adott helyre kerüljön, az gátolná a preferált alkatrész-elrendezést.

Ha „rossz” helyre állsz a kúton, kényelmetlen lehet tankolni
Ha „rossz” helyre állsz a kúton, kényelmetlen lehet tankolniBurak Karademir / Getty Images Hungary

Bár a gyártók számára ez némi könnyebbséget jelent, a sofőröknek már kevésbé. A Ford felméréséből kiderül, hogy a fogyasztók jobban szeretik, ha a tanknyílás a vezető oldalára esik, mert így tankolás közben könnyebb megközelíteni a tankoszlopot.

Egyes cégeknek azonban megvannak a saját preferenciáik. Ha például a benzintartály a bal oldalon van, egyszerűbb elvezetniük a kábelt a tanksapka kioldásához. Más gyártók ezzel szemben inkább azért teszik jobb oldalra a tankot, hogy biztonságosabb legyen a tankolás. Ez a megközelítés még azokból az időkből származik, amikor sok kúton közvetlenül az út mellett lehetett tankolni, így csak felesleges kockázatot jelentett volna, ha a sofőrök közben közvetlenül a forgalom mellett állnak.

A gyártók egyszer azzal próbálták áthidalni a problémát, hogy az autó hátsó részén helyezték el az üzemanyagtartályt, így nyílásához mindkét oldalról hozzá lehetett férni, de aztán rájöttek, hogy a tank így komoly veszélyforrást jelenthet egy hátulról történő ütközés esetén.

Innen lehet tudni, merre van a tanknyílás
Innen lehet tudni, merre van a tanknyílásdimarik / Getty Images Hungary

Ha valaha is felmerülne benned a kérdés, hogy az autóban, amit vezetsz, merre található a tanknyílás, a műszerfalon van egy jelzés, amely segíthet bizonyosságot szerezni. Ehhez csak a benzinkutat jelző kis piktogramot kell megkeresned, ami mellett a legtöbb járműben egy kis nyíl mutatja, hogy a tank melyik irányba nyílik.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra