Az autódnak ez a része szennyezettebb lehet, mint egy nyilvános vécé

GettyImages-1018655136

Mutatjuk, hol találod a szennyezett gócpontokat az autódban, ahol elszaporodhatnak a baktériumok.

Az autó legszennyezettebb pontjai

Az autóban vannak bizonyos felületek, amelyek a gyakori használat miatt könnyebben szennyeződnek, vagy épp olyan félreeső helyen vannak, hogy tisztításukról hajlamos lehetsz megfeledkezni, ami akár az egészségedre is veszélyes lehet. Itt egy lista azokról a pontokról, amelyek a szakértők szerint ilyen szempontból kiemelt figyelmet igényelnek.

1. Az ülések rései

Még ha az ülések kárpitja első pillantásra nem is tűnik koszosnak, az apró rések, illesztések és szakadások morzsákat és más szennyeződéseket rejthetnek. Ezek a helyek általában nehezen hozzáférhetőek, ezért tisztításukhoz a porszívó szűkítő fejét vagy egy flakon sűrített levegőt érdemes használni.

Ha kiporszívózod az üléseket, ne hagyd ki az illesztéseket és apró réseket sem!
Ha kiporszívózod az üléseket, ne hagyd ki az illesztéseket és apró réseket sem!aire images / Getty Images Hungary

Jól jöhet egy puha sörtéjű kefe vagy fogkefe is, amely segíthet a makacs szennyeződések fellazításában. Ha nem fűlik a fogad a piszkos munkához, egy cserélhető ülésvédő beszerzésével sok fejfájástól kímélheted meg magad.

2. Pohártartók

A pohártartók legszennyezettebb pontok közé tartoznak az autóban, ahol akár 700 különböző baktériumfajta is tanyázhat – több, mint egy nyilvános vécében.

A szakértők azt ajánlják, hogy megtisztításukhoz egy szappanos vízzel átnedvesített rongyot használj. A legjobb eredményt úgy érheted el, ha a ruhát belenyomod a nyílásba, vársz 2-3 percig, majd szárazra törlöd. Makacs szennyeződések esetén egy régi fogkefe itt is jó szolgálatot tehet.

A szellőzőnyílásokban könnyen megreked a por
A szellőzőnyílásokban könnyen megreked a porPaolo Cordoni / Getty Images Hungary

3. Szellőzőnyílások

Ha nem szeretnél belefulladni a porba, amikor bekapcsolod klímát, ne feledkezz meg a szellőzőnyílások tisztításáról sem. Ezt a legkönnyebben egy puha sörtéjű kefével vagy úgynevezett szivacsecsettel végezheted el. Ha megvagy, fújj sűrített levegőt a nyílásokba, mert a belsejük is tele lehet porral. 

4. Tárolózsebek

Az autó ajtajában lévő tárolózsebek és nyílások mágnesként vonzzák a koszt és a morzsákat – főleg, ha a gyerekek rendszeresen a hátsó ülésen esznek. Ahhoz, hogy visszanyerd tisztaságukat, először dobj ki minden szemetet, majd töröld át a tárolóhelyeket átnedvesített mikroszálas törlőkendővel. Amennyiben ragacsos szennyeződésekbe ütközöl, szükség esetén használj kímélő tisztítószert.

5. Autószőnyegek

Az otthoni szőnyegekhez hasonlóan az autós szőnyegekbe is mélyen beivódhatnak a szennyeződések, amelyek sokat ronthatnak a higiénián a járműben. A szakértők azt ajánlják, hogy ennek megakadályozása érdekében először rázd ki a szőnyegeket, aztán alaposan porszívózd ki őket, végül pedig kímélő tisztítószert használva kezeld a foltokat is. Mielőtt visszakerülnének a helyükre, porszívózd fel az autó padlóját is!

6. Biztonsági övek

A biztonsági öveken az idő múlásával rengeteg szennyeződés halmozódhat fel, kedvező táptalajt kínálva a baktériumok számára. Ennek úgy veheted elejét, ha áttörlöd az öveket nedves törlőkendővel, kiemelt figyelmet fordítva azokra a területekre, amelyek a kicsatoláskor visszahúzódnak.

7. A műszerfal

A műszerfalon könnyen meglátszik a por, ezért tisztítását nem érdemes túl sokáig halogatni. Erre a célra tökéletesen megfelel egy mikroszálas törlőkendő. Ha igazán alapos akarsz lenni és/vagy makacs szennyeződésekkel akad dolgod, egy kifejezetten a műszerfalhoz szánt bolti termék lehet a megoldás.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra