Nem látsz ki az autóból a pára miatt? A fürdőszobában találod a legjobb megoldást

GettyImages-137548223

Az autó szélvédőjére lecsapódó pára rendkívül bosszantó (és veszélyes) tud lenni, hiszen akadályozza a szabad kilátást.

A hűvös, téli időben sok autósnak okoz problémát a párásodás, ami az indulás utáni percekben elhomályosítja a szélvédőt, és a szorgos törölgetés ellenére újra és újra visszatér. Persze, ilyenkor segíthet, ha az ember egy kicsit lehúzza az ablakot, így viszont nem tud felmelegedni az autó, ami újabb problémákat szül. Mi lehet a megoldás?

Kapcsold be az autó légkondiját

Ha az autód rendelkezik automata légkondicionálóval, akkor viszonylag egyszerű a dolgod. Elegendő, ha bekapcsolod a „Defrost”, vagyis a leolvasztó funkciót, ami meleg levegőt fúj a szélvédőre, és nemcsak a jégtől és a hótól, hanem a párától is megszabadít. Manuális klímával már egy fokkal komplikáltabb a feladat, de így sem lehetetlen boldogulni.

Az autó klímája hatékonyan képes eltávolítani a párát
Az autó klímája hatékonyan képes eltávolítani a párátandri wahyudi / Getty Images Hungary

„Először is indítsuk be az autót. Bár hosszú ideig alapjáraton melegíteni gazdaságtalan, zajos és környezetszennyező, a néhány percre, míg kívülről letisztítjuk az üvegeket (időjárástól függően jégoldóval és -kaparóval, vagy csak simán a jégkaparó gumijával), járassuk a motort. Eközben a fűtést állítsuk a leghidegebb fokozatra, a belső keringetést kapcsoljuk külsőre, a ventilátort a legnagyobb fokozatba, a hátsó szélvédő fűtését pedig kapcsoljuk be. Az ablakokat húzzuk le, vagy hagyjuk nyitva az ajtót” – javasolta a Totalcar.

Próbálj a megelőzésre koncentrálni

Ha nem akarsz állandó küzdelmet vívni a pára ellen, akkor jobban teszed, ha a megelőzésre koncentrálsz. Erre többféle megoldás is létezik. Ilyen például az autós boltokban és benzinkutakon kapható páramentesítő spray, ami valójában nem mentesít a párától, de egy vékony rétegben az ablakra fújva segít megelőzni annak kialakulását. Hogy mennyire hatékony, arról megoszlanak a vélemények, a semminél mindenesetre többet ér.

A párás szélvédő veszélyes helyzeteket teremthet az utakon
A párás szélvédő veszélyes helyzeteket teremthet az utakonSean Gladwell / Getty Images Hungary

Vannak, akik inkább a műszerfalra helyezett, zokniba töltött macskaalomra esküsznek, ami remek nedvszívó tulajdonságokkal rendelkezik, ezért képes magába zárni a levegőben lévő nedvességet, amely pára formájában lecsapódik a szélvédőre. Hátránya, hogy nem nyújt túl esztétikus látványt, és ha kiborul, körülményes lehet feltakarítani.

Létezik egy harmadik opció is, amire magadtól valószínűleg soha nem gondolnál. Ez nem más, mint a borotvahab, amelynek párataszító hatását saját tesztjeink is igazolták. „A szélvédő egyetlen pontja, ahol a pára még csak nyomokban sem jelent meg, az ott volt, ahol vastagon bekentünk 589 forintos borotvahabbal, majd letöröltük róla. Semmi extrára nem kell gondolni, sima egyszerű borotvahabot vettünk, a lehető legolcsóbbat, még csak nem is érzékeny bőrre szántat. Az eredmény viszont magáért beszél” – írta tapasztalatairól kollégánk. Ha nem hiszed, próbáld csak ki!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek