5 tipp, hogy ne forrjon fel az agyad, amikor beülsz az autóba a legnagyobb melegben

GettyImages-1330168281

Ha előfordult már veled, hogy a kánikulában a tűző napon hagytad az autót, akkor valószínűleg a saját bőrödön is megtapasztaltad, hogy mennyire fel tud forrósodni.

A saját bőrödön itt szó szerint értendő, hiszen a forróság nem csak az utastér levegőjét érinti. A napsütés hatására a biztonsági öv csatja, a műszerfal, a kormánykerék, a sebességváltó és a bőrülés is pokolian felmelegedhet, ami kellemetlen meglepetéssel szolgálhat, amikor érintkezésbe kerülsz velük. Pánikra azonban semmi ok! Mutatjuk, hogy a szakemberek milyen megoldásokat javasolnak.

Miért forrósodik fel annyira az autó?

Ezért az üvegházhatásként ismert jelenség felelős: a nap melege az ablakokon keresztül bejut a járműbe, és megreked annak belsejében, jelentősen megnövelve hőmérsékletét.

A hőmérséklet-emelkedés az első 15-30 percben a legmagasabb.

A hatáshoz az is hozzájárul, hogy az autó belsejében lévő felületek, mint például az ülések vagy a műszerfal, elnyelik a hő egy részét.

A Stanford Egyetem tanulmánya megállapította, hogy egy napsütéses napon, amikor a kinti hőmérséklet 22 és 35 Celsius-fok között alakul, átlagosan 8 fokkal lehet melegebb az autóban.

Ha a tűző napon parkolsz, elviselhetetlen forróság fogadhat az autóban
Ha a tűző napon parkolsz, elviselhetetlen forróság fogadhat az autóbanValery Yurasov / Getty Images Hungary

Mit lehet tenni ellene?

Az egyik legnyilvánvalóbb megoldás, ami enyhítheti a forróságot, hogy árnyékos helyen parkolsz. Egy 2018-as tanulmány keretében a kutatók több tesztet is végeztek, hogy kiderítsék, mennyire melegszik fel az autó a napon, illetve árnyékban 35 fokos külső hőmérséklet mellett.

Egy óra elteltével a napsütésben parkoló autók utasterének hőfoka átlagosan 47 fokig emelkedett.

Egyes belső felületek hőmérséklete azonban ennél is magasabb volt: a műszerfal hőmérséklete elérte a 70, a kormányé pedig az 53 fokot. Eközben az árnyékban parkoló autókban 38 fokos átlaghőmérsékletet mértek. A műszerfal ebben az esetben átlagosan 48 fokra melegedett fel, míg a kormánynál 42 fokos értéket mutatott.

Az árnyékban parkolás tehát akár 9 fokos különbséget is jelenthet, de ez önmagában még kevés ahhoz, hogy az autóba ülve ne verjen le a víz – főleg, miután a napszak is befolyásoló tényező lehet. Az, hogy délelőtt 11 órakor még árnyékban parkolsz, nem jelenti azt, hogy délután 3-kor nem fog odasütni a nap.

Lássuk, milyen egyéb praktikákat alkalmazhatsz, hogy javíts a helyzeten.

1. Parkolj garázsban

Ha az otthoni garázsban vagy a városban járva egy útba eső parkolóházban vagy mélygarázsban parkolsz, nyilvánvalóan kevésbé fog felforrósodni az autód. Ez pluszköltséggel járhat, de a legnagyobb kánikula idején így is lehet benne ráció.

2. Használj szélvédő napellenzőt

Oké, lehet, hogy nincs kedved vesződni vele, vagy nem találod túlzottan esztétikusnak, de a szélvédőre tehető napellenzőnek megvan a maga előnye: mivel fényvisszaverő borításával blokkolja a napsugarakat, csökkenti az üvegházhatást, ezáltal a belső hőmérséklet is enyhülhet.

A jobb minőségű napellenzők jobb minőségű hőelnyelő anyaggal vannak ellátva, így hatékonyabban csökkentik a hő és az ultraibolya sugarak bejutását az utastérbe.

A szélvédő árnyékolása érezhető javulást hozhat
A szélvédő árnyékolása érezhető javulást hozhataapsky / Getty Images Hungary

3. Takard le az autó belsejét

Ha letakarod az autó leginkább felforrósodó felületeit, további javulást érhetsz el. Ilyen például a már említett műszerfal, a kormánykerék vagy a bőrülések. Ha nem akarsz bolti megoldásokra költeni, ezeket akár egy világos színű törölközővel vagy takaróval is letakarhatod.

4. Fóliáztasd le az ablakokat

Az ablakfóliázás előnye, hogy nemcsak a felmelegedés, hanem az UV-sugárzás ellen is tartós védelmet nyújt, amely ennek hiányában az autó műanyag felületeit, valamint a bőrödet is kikezdheti.

5. Hagyd résnyire nyitva az ablakot

Vannak, akik a felforrósodás ellen arra a régi gyakorlatra esküsznek, hogy résnyi nyitva kell hagyni az autó oldalsó ablakait vagy napfénytetőjét. Ez ugyan valóban kiutat jelent a felgyülemlett hőnek és elősegíti a légáramlást az utastérben, de csak meglehetősen szerény mértékben. Számolni kell azzal is, hogy az ablakon tátongó rés csábító lehet a tolvajok számára, miután így könnyebben feltörhetik az autót.

Ha már felmelegedett az autó, akkor sincs veszve semmi. Ha teljesen letekered az utasoldali ablakot, majd 6-8-szor „meglengeted” a vezetőoldali ajtót, azzal felgyorsíthatod a hő távozását. Persze végső mentsvárként ott a klíma, de nem árt, ha megtanulod azt is okosan használni. És bármit is csinálsz, soha ne hagyd őrizetlenül gyermeked vagy házi kedvenced a forró autóban, mert tragédia lehet a vége.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra