Miért lesz fura szagú a kezem az aprópénztől?

GettyImages-1044967468

Veled is előfordult már, hogy az aprópénzt megfogva megcsapta az orrod egy jellegzetes, fémes hatású szag? És azt tudtad, hogy ez nélküled nem is jöhetne létre?

Sokan úgy gondolják, hogy a szag magukból az érmékből fakad, így csupán annyi történik, hogy a kezünk átveszi azt. Az igazság ezzel szemben az, hogy az aprópénz megérintése egy kémiai reakciót vált ki, a fémes szag pedig csak a fejünkben létrejövő asszociáció miatt tűnik fémesnek. Máris elmondjuk, hogy miért.

Ezért lesz fura szagú kezed az aprótól

A fura szag valójában az aprópénzben lévő vas és az emberi bőr által kiválasztott olajok kölcsönhatásának köszönhető. Némiképp különböző, de hasonló jellegű szag keletkezik a réztárgyak megérintésekor is.

A pénznek is lehet szaga, de ehhez te is kellesz
A pénznek is lehet szaga, de ehhez te is kelleszJose A. Bernat Bacete / Getty Images Hungary

Ha egy kicsit részletesebben érdekel a magyarázat, akkor a lényeg a következő. Ha megérintesz valamit, ami vasból készült, a bőrödön lévő izzadság hatására a vasatomok többféle vegyületet képeznek, amelyeket aldehideknek és ketonoknak neveznek.

Ezeknek a vegyületeknek nagyon erős, jellegzetes szaguk van.

Amikor német kutatók tanulmányozni kezdték a fémmel érintkező emberi bőrből felszabaduló gőzök kémiai összetételét, akkor egy „1-oktén-3-on” elnevezésű vegyületet találtak, amely különösen erőteljes, gombás, fémes jegyekkel rendelkezik, és az ember számára már igen alacsony koncentrációban is érzékelhető. Ez a vegyület lehet felelős az aprópénz kapcsán jelentkező szagért is.

Ilyen szagot érezhetsz akkor is, amikor vér kerül a bőrödre. Ennek az az oka, hogy a vér vasat tartalmaz, és a vasatomok ugyanazon a reakción mennek keresztül, mint az érmék atomjai, ugyanazokat a fémes hatást keltő illatmolekulákat hozva létre.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra