Most akkor lehet alufóliát használni a mikróban vagy sem?

GettyImages-1393961504

Lehet, csak nem biztos, hogy érdemes! Mutatjuk, mi történik, ha az étel melegítésekor alufólia kerül a mikróba.

Bár széles körben ismert tény, hogy a mikrohullámú sütőbe nem szabad fémből készült tárgyakat tenni, az alufóliával kapcsolatban felmerülhet némi bizonytalanság. Ezt mutatja az is, hogy az interneten rendszeresen előkerül a kérdés, hogy mennyire biztonságos a mikróban alufóliát használni. Ideje, hogy eloszlassuk a kételyeket!

Hogyan működik a mikrohullámú sütő?

Ahogy arra elnevezése is utal, a készülék elektromágneses hullámok, vagyis mikrohullámok segítségével melegíti fel az ételt. „A nagy frekvenciájú hullámok bizonyos mélységig behatolnak a melegítendő anyagba, és mozgásba hozzák a víz-, zsír- és cukormolekulákat. A molekulák egymás melletti elmozdulása következtében jelentős mennyiségű súrlódási hő keletkezik. Ez a hő belülről melegíti fel a mikrosütőben elhelyezett ételt vagy italt, ellentétben pl. a gázon való sütéssel, amikor a hő kívülről, hőáramlással melegíti az ételt.”

A fémtárgyak megzavarhatják a mikró működését, ami tűzveszélyt okozhat
A fémtárgyak megzavarhatják a mikró működését, ami tűzveszélyt okozhatAleksandr Pykhteev / Getty Images Hungary

A mikrohullámokról tudni kell, hogy miközben a legtöbb műanyag, üveg és kerámia elnyeli őket, addig a fémekről általában visszaverődnek. Így viselkednek a mikró belső fémfalai is, amelyek elég vastagok és laposak ahhoz, hogy visszafordítsák az elektromágneses hullámokat. Az alufólia viszont már más lapra tartozik (csakúgy, mint a mikróba kerülő fémtárgyak, amelyek a hullámok útját megváltoztatva tönkretehetik a készüléket működtető magnetront).

Mennyire veszélyes alufóliát tenni a mikróba?

Az alufólia vékony felületet alkot, amely nem elegendő ahhoz, hogy a mikrohullámok visszapattanjanak róla, így azoktól túlterhelődhet, felforrósodhat, és akár ki is gyulladhat. Ha ráadásul valahol meg van gyűrődve, akkor a fólia éles széleinél a mikrohullámok hatására nagy elektromos töltés halmozódhat fel, ami a hegyes rész és a mikró legközelebbi fala között szikrát képezve károsíthatja a készüléket, továbbá megnövelheti a tűzveszélyt is.

Az alufóliát tartogasd inkább a grillezéshez
Az alufóliát tartogasd inkább a grillezéshezLauriPatterson / Getty Images Hungary

Egyes útmutatókban az írják, hogy amennyiben az alufólia teljesen új, sima felületű, gyűrődésektől mentes és a melegítéskor legalább 2,5 centis távolságban marad a mikró falaitól, akkor elméletileg nem szabadna tüzet okoznia. Ebből leszűrhető, hogy valószínűtlen, hogy egy kis darab alufólia miatt az arcodba robbanjon a mikród, de ha biztosra akarsz menni, a potenciális veszélyek tükrében jobb, ha nem vállalsz felesleges kockázatot (kivéve, ha az adott készülék útmutatója kifejezetten megengedi az alufólia használatát).

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra