Zavar, hogy álmodban beszélsz? Így tehetsz ellene

GettyImages-1073141256

Nem is tudtad, hogy álmodban beszélsz, amíg a párod nem hívta fel rá a figyelmed? Nem vagy vele egyedül! Mutatjuk, milyen okok válthatják ki, illetve mit tehetsz ellene.

Szembesülni azzal, hogy álmodban beszélsz, valóságos hideg zuhanyként érhet, de valószínűleg nem olyan tragikus a helyzet, mint ahogy elsőre gondolnád. A Sleep Medicince által publikált tanulmány szerint a jelenség olyan gyakori, hogy az emberek kétharmada átéli élete folyamán.

Miért beszélünk álmunkban?

„Az álomban beszélés egy paraszomniás rendellenesség, melynek háttere továbbra sem teljesen világos a kutatók előtt”, idézte a CNN dr. Kannan Ramart, a Mayo Clinic professzorát. Egy másik szakember, Rebecca Robbins alváskutató kiemelte, hogy a jelenség epizódjai akár 30 másodpercig is eltarthatnak, és míg vannak, akik csak ritkán tapasztalják, másoknál egy alvási perióduson belül többször is jelentkezhet.

Kialakulásában a genetika mellett közrejátszhat a megnövekedett alkoholfogyasztás, de hozzájárulhat a fokozott stressz is. Mivel az egyik kiváltó ok a szorongás lehet, a beszéd az érzelmek, aggodalmak kifejezésére, vagy a nap feldolgozására irányulhat. „Néhány értelmetlen szótól kezdve szerepelhetnek benne teljes mondatok is, de ez ártalmatlannak tekinthető”, tette hozzá Robbins.

A kutatók elemzése szerint, melyhez 230 érintettől származó beszédmintákat vizsgáltak meg, alvás közben a „nem” volt a leggyakrabban elhangzó szó. Sőt, a Sleep című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy az emberek közel 10 százaléka káromkodik is álmában. És ez még nem is a legfurább dolog! A jelek ugyanis azt mutatják, hogy időnként szünetet tartanak a beszédben, mintha csak egy képzeletbeli személlyel társalogva várnának a válaszra. Ez arra utal, hogy az alvó agy is nagy fokú aktivitásra képes.

Fontos, hogy beszéljetek róla
Fontos, hogy beszéljetek rólasilverkblack / Getty Images Hungary

„Bár ez nem gyakori, vannak olyan esetek, amikor valaki alvás közben bevall valamit”, emelte ki a professzor. A megfigyelések alapján az emberek inkább az első két alvási fázisban szoktak összefüggő mondatokat alkotni, a következő két fázisban pedig már kevésbé. Miután azonban felébrednek, csak nagyon ritkán emlékeznek rá, hogy mit mondtak, gyakran csak a partnerüktől értesülnek róla.

Mit lehet tenni ellene?

Robbins szerint az alvás közbeni beszéd általában ártalmatlan, és nem köthető semmilyen mentális vagy fizikai betegséghez. Ő első lépésként azt ajánlja, hogy őszintén beszéljetek róla a pároddal. Az életmódváltás, például az alkoholfogyasztás visszafogása, vagy a több alvással töltött idő szintén segíthet, csakúgy, mint a stressz kerülése.

Ahogy az alvászavarok kapcsán gyakran elhangzik, úgy itt is igaz, hogy a délután folyamán a koffeint már érdemes elhagyni, illetve a szervezet megfelelő regenerálódásához ajánlott kialakítani egy megszokott alvási rutint is. Ha ez nem működik, nem marad más, mint felkeresni egy alvásspecialistát. A szakember alvási napló vezetésére kérhet, melynek alapján pontosabb diagnózis tud felállítani.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra