Nem is annyira ördögtől való: így gondozd az alokáziát

Valamilyen különleges, egyedi szobanövényt keresel, és nem riaszt el a gondolat, hogy kesztyűs kézzel kell bánnod vele? Ne keresgélj tovább, bemutatjuk az alokáziát!

A Délkelet-Ázsiából származó, kontyvirágfélék családjába sorolható alokáziák (a többes számot az indokolja, hogy több mint 50 faja ismert) a legmutatósabb levéldísznövények táborát erősítik. Az ördöglevél vagy ránclevél néven is emlegetett növényre ugyanakkor igaz a mondás, hogy a szépségért meg kell szenvedni. Szobanövényeknek szentelt sorozatunk állandó szakértője, Török Balázs, a Let’s Leaf YouTube-csatorna szerkesztője kiemelte, az alokáziák tartása macerásabb, mint egy átlagos szobanövényé.

Ördögi szépség

Balázs szerint az alokáziák leginkább két dologra kényesek: a páratartalomra és a talajra. Az előbbinél a minél magasabb, annál jobb elvet érdemes követni. Miközben egy átlagos lakás páratartalma 30-50 százalék között alakul, addig a növények számára a 60-70 százalékos érték az ideális.

Így lehet garantálni, hogy egészségesek maradjanak és megfelelően fejlődjenek.

A talajnál a megfelelő összetétel a legfontosabb, hiszen a trópusi eredetű szobanövények speciális körülményeket igényelnek, ezzel ráadásul megelőzhető a túlöntözésből fakadó gyökérrothadás is. Balázs azt javasolja, hogy vagy a kertészetekben kérdezz utána, hogy melyik típust érdemes választani, vagy korábbi útmutatónk alapján magadnak készítsd el a keveréket.

De mi benne az ördögi? 

A növény tejnedve erősen mérgező, ami a bőrre kerülve irritációt okozhat, ezért ajánlott távol tartani a gyerekektől, átültetéséhez, szaporításához pedig nem árt gumikesztyűt viselni.

Ami fényigényüket illeti, az alokáziák a nem direkt, szűrt napfényt kedvelik, tehát egy déli fekvésű ablakban nem lesz jó helyük, illetve a nyári hónapokban a déli órákra jellemző tűző napsütést sem tolerálják. Keress nekik inkább olyan helyet, ami egy világos ablak közelében van, de nem éri közvetlenül a nap. Mivel a növény nem szereti a kemény vizet sem, szintén lényeges szempont, hogy öntözéshez lehetőség szerint szűrt vagy esővizet használj.

Helyes gondozásuk mellett az alokáziák sarjakat növesztenek, melyek – miután kellően megerősödtek – leválasztva felhasználhatók a szaporításukhoz. Balázs arra figyelmeztet, hogy ezt nem is lehet máshogy csinálni, így felesleges a levelek levágásával és gyökereztetésével kísérletezned. Ha bővebben is érdekel, hogy mi tesz boldoggá egy alokáziát, nézd meg az alábbi videót:

Oszd meg másokkal is!
Mustra