Ez a gyümölcs háromszor tovább eláll, ha új helyen tárolod

GettyImages-527935345

Rossz ötlet a konyhapulton tárolnod az almát – főleg, ha más gyümölcsök mellé kerül.

Az alma az egyik legegészségesebb, legsokoldalúbb gyümölcsünk, amelyre egyaránt igaz, hogy finom, tápláló, viszonylag megfizethető és a szezontól függetlenül egész évben elérhető. Van azonban valami, amire érdemes odafigyelned, hogy minél tovább élvezhesd: a tárolás kérdése. Szakértők azt mondják, az elterjedt gyakorlat, hogy sokan a konyhapulton vagy a gyümölcsöstálban tartják az almát, nem a legjobb megoldás.

Így kell helyesen tárolni az almát

Az alma tárolásának aranyszabálya, hogy a körtéhez és a birsalmához hasonlóan egy hűvös, száraz, árnyékos hely az ideális számára. De ha igazán körültekintő akarsz lenni, célszerű figyelembe venned más tényezőket, például a lakás adottságait, felhasználásának tervezett idejét és a többi gyümölcs tárolási helyét is.

Ha például van egy hűvös pincéd, az alma ott akár 10 hónapig is elállhat.

De mi a teendő akkor, ha nincs? Ha szeretnéd meghosszabbítani az alma eltarthatóságát, akkor a szakértők azt javasolják, hogy a hűtő frissen tartó rekeszében tartsd – különösen, ha épp melegebb van a lakásban. Miközben a konyhapulton az alma csak a vásárlás idejétől számítva 1-2 hétig marad friss, addig a hűtőben akár 6-8 héten át is gond nélkül tárolhatod.

A hűtőben tárolva az alma sokkal tovább eláll
A hűtőben tárolva az alma sokkal tovább elállgilaxia / Getty Images Hungary

Ezért vigyázz a sérült almákkal

Szakemberek kiemelik, akárhol is tartod az almát, ügyelj rá, hogy ne legyenek más gyümölcsök a közelében. Tárolása közben ugyanis az almából etiléngáz szabadulhat fel, ami felgyorsíthatja a gyümölcsök érését különösen, ha a szemek sérültek vagy túlérettek. Ennek elkerülése végett az almát elkülönítve, egy saját fiókban vagy papírzacskóban tárold.

Még ha az alma nem is kerül más gyümölcsök mellé, mindig figyelj oda, hogy a foltos, sérült darabok ne maradjanak a többi alma közelében, mivel ez ilyen esetben is felgyorsítja a rothadási folyamatokat. Ha tehát sok almát tárolsz együtt, hasznos lehet rendszeresen ellenőrizned őket, mielőtt észrevétlenül elkezdenének tönkremenni.

Ha más gyümölcsök mellé teszed, felgyorsítja azok érését
Ha más gyümölcsök mellé teszed, felgyorsítja azok érésétTetra Images / Getty Images Hungary

Ha egyszer felvágod az almát, onnantól kezdve még inkább meg vannak számlálva a percei. Az almaszeleteket ezért a barnulás megelőzése érdekében ajánlott szorosan fóliába csavarnod, majd belátható időn belül elfogyasztanod.

A barnulást még úgy tudod késleltetni, ha egy kevés citromot facsarsz az almára.

Ne feledd, attól, hogy az alma egy kicsit sérült vagy foltos, még nem kell kidobni. Egyszerűen vágd le róla az érintett részeket, és a többit használd fel. Ha nem akarod/tudod azonnal megenni, megoldás lehet, ha almaszószt vagy befőttet készítesz belőle.

Hallottad már a mondást, hogy napi egy alma az orvost távol tartja? Ez nem csak üres frázis: arról, hogy az alma mennyire egészséges, alább olvashatsz bővebben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra