Aktivitásmérők és okosórák tesztje: nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb

GettyImages-1138251788

23 aktivitásmérőt (vagyis fitneszkarkötőt), illetve 71 okosórát vizsgált meg legújabb tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A szakemberek elsősorban az aktivitásmérés, intelligens funkciók, használhatóság, kezelhetőség, minőség és üzemidő szempontjából vizsgálták meg a termékeket. Az eredmény azt mutatta, nem biztos, hogy a legdrágábbal jársz a legjobban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Milyen előnyeik, hátrányaik vannak az aktivitásmérőknek?

Az egyesület szerint általánosságban elmondható, hogy az aktivitásmérők elsődleges funkciója az egészségi állapot és a mindennapi aktivitás nyomon követése, viszont kisebb kijelzőjük miatt kevéssé alkalmasak a telefonra érkező értesítések közvetítésére, ahogy az üzenetek olvasására, megválaszolására sem. Ilyen téren tehát mindenképpen elmaradnak a nagyobb, kényelmesebb kijelzőkkel felszerelt okosórák mögött.

Miközben a lépés- és kalóriaszámlálással, illetve az alvással töltött idő nyomon követésével a legegyszerűbb termékek is elboldogulnak, addig a fejlettebb verziókat különféle sportokra, például futásra, biciklizésre, úszásra vagy golfra is be lehet állítani. Némelyik nagyon pontos érzékelőkkel rendelkezik, képes a pulzusmérésre, vagy legalább néhány olyan alapvető intelligens funkcióval bír, mint az e-mailekről vagy üzenetekről szóló értesítések megjelenítése. A beépített GPS-szel ellátott eszközök pedig a telefontól függetlenül is tudnak működni.

A lépés- és kalóriaszámlálás alapnak számít
A lépés- és kalóriaszámlálás alapnak számítzoranm / Getty Images Hungary

Mi szól az okosórák mellett és ellen?

Az okosórák legnagyobb erőssége, hogy az okostelefon értesítéseit – beleértve az üzeneteket, e-maileket, útvonalterveket, naptárbejegyzéseket is – stílusosan, átlátható módon jelenítik meg. A jobb termékeknél az értesítésekre reagálni is lehet, vagyis bediktálhatod az üzenetekre, e-mailekre adott válaszokat, emellett többségük egyszerűbb aktivitásmérő funkciókkal, lépésszámlálással és a pulzusszámméréssel is rendelkezik.

Másik jelentős előnyük, hogy egyszerre több információt jeleníthetnek meg a kijelzőn, ám éppen ezért előfordulhat, hogy gyorsabban merülnek le. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a termékeket gyakran strapabíróra tervezik, és erős szíjjal, karcolásálló kijelzővel látják el, ami fontos lehet, ha egy tartósabb darabra vágysz.

Hogyan készült a teszt?

A termékeket mindkét kategóriában laboratóriumi vizsgálatoknak vetették alá, valamint tesztalanyok bevonásával jártak utána, hogy mennyire használhatók a gyakorlatban. Az egyes szempontokat az aktivitásmérők és okosórák értékelésénél különböző súlyozással vették figyelembe, hiszen a két típussal szemben eltérőek az elvárások is.

Mennyibe kerül egy jó aktivitásmérő?

A tesztben szereplő legegyszerűbb modellekhez már 10 ezer forint alatti áron is hozzá lehet jutni, míg a fejlettebb termékekért akár 40–50 ezer forintot is elkérhetnek. Az ár azonban sokszor nincs összhangban a funkciókkal, jegyzi meg az egyesület. Ennek ellenére nem lehetetlen megfizethető aktivitásmérőt találni a boltokban, feltéve, hogy nincs szükséged speciális funkciókra.

Mint sok más teszt esetében, itt is kiderült, hogy egy márka különböző termékei között jelentős különbségek lehetnek. A 32 ezer forintos átlagáron kapható Fitbit Inspire HR például úgy szerezte meg az összesített ötödik helyezést, hogy az intelligens funkciók tekintetében lekörözte előrébb sorolt márkatársait. A vele holtversenyben az ötödik helyen végző Oppo band ehhez képest 16 ezer forintos átlagáron vásárolható meg, miközben aktivitásmérő funkciója jobban teljesít, de akkumulátora kevesebb ideig bírja.

Van, amelyikkel fizetni is lehet
Van, amelyikkel fizetni is lehetVioletaStoimenova / Getty Images Hungary

Mennyibe kerül egy jó okosóra?

A vizsgált modellek átlagárai 15 és 200 ezer forint között mozognak. Érdekesség, hogy az árkategória felső hátárához közelítve leginkább a prémium kategóriás anyagokért (arany vagy nemesfém alkatrészek) és a dizájner márkáért kell felárat fizetni, nem pedig a legújabb technológiai megoldásokért.

Jó hír lehet, hogy a tesztelt termékek közül már a 40–60 ezer forintos árkategóriában is lehet megbízható okosórát találni. Több Garmin, Fitbit, Apple, Samsung és Huawei modell is kitűnő eredményt ért el, de akárcsak az aktivitásmérőknél, ebben a kategóriában is jellemző, hogy egy márkán belül a termékek más és más funckiókban erősebbek, vagy épp gyengébbek.

Az akkumulátor élettartama egyébként az okosóráknál is nagy szórást mutatott: a Garmin Instinct Solar 3 hetet bírt egy töltéssel, míg például az Apple Series 5 modell nagyjából másfél napot, ám cserébe az utóbbi jóval erősebbnek bizonyult az intelligens funkciók terén. „A kínálat nagy, ezért érdemes pontosan meghatározni az elvárásainkat, és azok alapján kiválasztani azt a terméket, amellyel elégedettek leszünk, és valóban hatékonyan fogja támogatni mindennapjainkat”, tanácsolta az egyesület.

A részletes eredmény (előfizetés ellenében) az aktivitásmérőkről itt, az okosórákról pedig itt olvasható. 

Miért fizetős az eredmény? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra