Miért tolja a macska a fenekét az arcomba?

Olvasási idő kb. 3 perc

Megfigyelted már, hogy a macskád rendszeresen úgy helyezkedik, hogy a hátsóját az orrod alá dughassa? Vajon mit akar ezzel mondani?

Egy macska mellett soha nem unalmas az élet. Tele van különös szokásokkal, és amikor már azt hiszed, hogy sikerült kiismerni, mindig képes meglepni valami újjal. Ami azonban számodra furcsának tűnik, az a macska részéről nagyon is érthető viselkedés lehet. Idetartozik a fenékdugdosás is, amire a PopSugar adott magyarázatot.

A bizalom jele lehet

Habár a macska ilyesfajta közeledése kissé kellemetlenül érinthet, valójában nem akar vele rosszat. Sőt, valószínűleg éppen azt akarja kifejezni, hogy kedveli a társaságod és megbízik benned. A feneke sérülékeny terület, hiszen ha megfordul, nem láthatja, ha támadás készül ellene, és nem is tudja megvédeni magát – mutat rá Joanna Woodnutt állatorvos.

A másik ok, amiért a macska az arcodba dughatja a fenekét, hogy meg akar jelölni – főleg, ha közben égnek áll a farka. Ez hasonlóképpen értékelhető, mint amikor két macska egymáshoz dörgölőzik, ami szintén barátságos gesztusnak számít. Az állat általában csak azokat tünteti ki vele, akik a legszűkebb köréhez tartoznak.

Nem elrettentésnek szánja
Nem elrettentésnek szánjaablokhin / Getty Images Hungary

Talán a szagával próbál üzenni

Dr. Woodnutt szerint a macskák leginkább szagok útján kommunikálnak egymással, ezért az embereknél is gyakran megpróbálkoznak vele. Hogy hogy jön ide a fenekük? Hát úgy, hogy ott vannak a legfontosabb illatmirigyeik, amik a nemükről, életkorukról és egészségükről is információkat hordoznak. Ha tehát a cicád feléd fordítja a hátsóját, elképzelhető, hogy az állapotáról akar informálni, vagy így szeretné a tudtodra adni, hogy valami baja van. Amennyiben láthatóan viszket neki, illetve a farka tövénél elvékonyodott a szőr és/vagy irritáció tapasztalható, érdemes állatorvoshoz fordulnod, mert bolhacsípések miatti allergia is okozhatja.

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre megerősítette, hogy a macskák számára rendkívül fontos a szagingerekkel (vagyis feromonokkal) történő kommunikáció. Illatmirigyek találhatók a pofájuk környékén, az emlőjüknél, a talppárnáik között és a végbélnyílásuk körül is, valamint a váladékaikban, így a vizeletükben is. „A fenék mutogatása nemcsak kommunikációs eszköz, hanem a bizalom jele is lehet” – tette hozzá.

A szeretetét is közvetítheti

Ha a macskád feléd fordítja a hátsóját, talán azt akarja közölni, hogy mennyire szeret – véli dr. Claudine Sievert, aki ezt ösztönös cselekedetként értékeli, ami abból fakadhat, hogy az anyja kölyökkorában végignyalogatta. Ha a macskád sok figyelmet kap, így jelezheti, hogy még többet kér. Ha meg akarod köszönni, csak vakargasd meg a farkánál. Meglátod, hálás lesz érte!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek