5 tipp, hogy a szobanövényeid túléljék a telet

Mindent úgy csinálsz, mint eddig, mégis hullanak a növényeid? Ha megfogadod ezeket a tippeket, talán még sikerülhet visszafordítani a folyamatot.

A hideg téli hónapokban nem csak a kinti növények élete vesz gyökeres fordulatot: a megváltozott körülmények miatt a szobanövények is másfajta törődést igényelnek. Az Apartment Therapy gyűjtéséből kiderül, mik azok a dolgok, amikre nagyobb figyelmet kellene fordítanod, hogy biztosan megéljék a tavaszt.

1. Vegyél vissza a locsolásból

A szobanövények téli gondozásával kapcsolatban az egyik legfontosabb teendőd a locsolási szisztémád megváltoztatása. Mivel ebben az időszakban hidegebb az idő és rövidebbek a nappalok, a növények kevesebb tápanyagot vesznek fel, melynek hatására lelassul, vagy akár le is áll a növekedésük. Ha tehát ugyanúgy öntözöd őket, mint korábban, nem képesek az összes vizet felszívni, ami rothadáshoz és egyéb problémákhoz vezethet. Aranyszabály, hogy a locsolással meg kell várni, amíg teljesen (kb. 7-8 centi mélyen) kiszárad a földjük, és ez bizony egyes fajoknál, mint például a pozsgások, hosszú hetekig vagy hónapokig is eltarthat.

Télen kevesebb vizet kapjanak
Télen kevesebb vizet kapjanakStudio Light and Shade / Getty Images Hungary

2. Figyelj a páratartalomra

Főleg, ha trópusi növényeket is nevelgetsz, mert vannak köztük olyanok, amelyek 60 százalékos vagy magasabb páratartalmat igényelnek, így érzékenyek a száraz, téli levegőre. A legegyszerűbb megoldás, ha befektetsz egy párásító berendezésbe, de működhet a kézi permetezés is – feltéve, hogy naponta legalább háromszor sort kerítesz rá. A harmadik opció, hogy a növényeket kavicsokkal és vízzel feltöltött tálcákra állítod. Ezeket hetente többször is újra kell tölteni, fáradozásaid azonban mindenképp meg fognak térülni, mert a víz így közvetlenül a növények levélzetébe párolog.

3. Használd ki azt a kevés napfényt is

A téli hónapokban kevesebb a napfény, és bár a legtöbb növény így is elvan a megszokott helyén, a fényigényes példányokat érdemes lehet átköltöztetni a világosabb ablakok közelébe. Idetartoznak a pozsgások és kaktuszok zöme is. A különösen nagy fényigényű fajokhoz, mint amilyenek a húsevő növények, megfontolhatod egy növénynevelő lámpa beszerzését is.

4. Ügyelj a hőmérséklet-ingadozásra

Nem árt, ha utánanézel, hogy a növényeid mennyire érzékenyek a változó hőmérsékletre. Általánosságban azt lehet mondani, hogy ha egy szobanövényt valamilyen hőforrás mellé teszel, akkor szenvedni fog. A növényeket érdemes távol tartani a huzatos ablakoktól, ajtóktól, illetve a szellőzőrendszer nyílásaitól is.

5. Ne most akard átültetni őket

Nem lesz jó vége. És ha már itt tartunk, a tápoldatozással is várd meg a tavaszt. Mivel a növények ilyenkor nem szívnak fel túl sok tápanyagot, csak pazarolnál vele.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek