Elözönlötték a házat a rágcsálók. Így szabadultam meg tőlük

Egérriasztás majdnem mesterfokon

Hogyan válnak ezekből a cuki állatokból bosszantó lakótársak? És hogyan paterolhatjuk ki őket a házból? Nem vagyok kártevőirtó szaki, de némi tapasztalatot szereztem már a rágcsálók távoltartásában. Elmesélem a tanulságokat.

Gyerekkoromban tengerimalacokat, hörcsögöket és nyulat is tartottunk otthon, később pedig végigsöpört a baráti társaságon egy patkánynevelős trend is: akárhányszor együtt lógtunk a srácokkal, mindig vittük magunkkal a patkányainkat, hadd bandázzanak ők is. Szóval világéletemben bírtam a rágcsálókat, aztán ez a nagy imádat akkor kezdett egy kicsit alábbhagyni, amikor édesanyám falura, egy vályogházba költözött, ahol a mai napig visszatérő vendégek a menedéket és élelmet kereső egerek. (Ezen a viszonyon pedig az a kellemetlen élmény sem segített, amit néhány éve, alvási bénulás során éltem meg.) Továbbra is cukinak tartom őket, csak lehetőleg maradjanak házon kívül.

Valahányszor hazalátogattam az őszi és téli hónapokban, az éjszakáimat rendre megzavarta ezeknek a rafinált betolakodóknak a kapirgálása. Merthogy nemcsak az éléskamra tartalmát dézsmálták meg, de a ház legtöbb helyiségében találtak maguknak rejtekhelyet, odapiszkítottak a ruhásszekrénybe, az ágyneműtartóba – ami nemcsak gusztustalan, de veszélyes is, hiszen az egér- és patkányürülékben emberi megbetegedést okozó csírák is tenyésznek –, megrágták a vezetékeket és pofátlanul merész módon átszaladtak a szoba egyik sarkából a másikba akkor is, amikor éppen lesben álltam.

Cukik, de még jobban bírnám őket, ha házon kívül maradnának
Cukik, de még jobban bírnám őket, ha házon kívül maradnánaktenra / Getty Images Hungary

Sokféle praktikát bevetett ellenük a család, de én mindig is irtóztam az egércsapdában kínhalált haló állat gondolatától is, ahogy a méreg okozta nyöszörgéstől is mardosott a bűntudat. Mindenképpen valami humánus megoldást szerettem volna találni a problémára, a célom ugyanis nem a rágcsálók kiirtása, csupán távol tartása volt. Sok-sok kísérletezés után végül sikerült rátalálni egy jól működő és kényelmes módszerre, de mielőtt sorra vennénk a kipróbált taktikákat, tisztázzuk, hogy miért, illetve hogyan is lesznek ezekből az aranyos kisállatokból bosszantó lakótársak.

Apró lyukak 

A legkönnyebben a könnyűszerkezetes családi házakban, a nyaralókban és a szuterén jellegű helyeken szaporodnak el, azonban típusától és szerkezetétől függetlenül valamennyi lakóépületnek vannak kisebb-nagyobb nyílásai – ilyenek a víz-, gáz- és elektromos vezetékek beépítésére szolgáló üregek is –, ahova a szennyvízcsatornán keresztül simán bejuthatnak a rágcsálók. A mezei és a házi egér, valamint a két faj kereszteződéséből született güzüegér akár egy 1 centiméternél kisebb átmérőjű lyukon is képes betuszkolni magát otthonunk falai közé.

Kaja és higiénia

Az élelmiszerek gondos elzárása és a komposztba való ételmaradékok házon kívüli gyűjtése az egyik legfontosabb prevenciós taktika, amit muszáj tökélyre fejleszteni, ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen meglepetéseket. Tudtad, hogy ezek a rágcsálók kimondottan kedvelik az olyan száraz ételeket, mint a tészta- és kenyérfélék, a kekszek és a különböző snackek? Épp ezért érdemes valamennyi ételt dobozban tárolni, a konyhát és az ebédlőt pedig folyamatosan tisztán tartani és szagmentesíteni, hogy nyoma se legyen semmilyen csaléteknek.

Áttelepülés

Előfordul, hogy nem kimondottan a mi javainkra pályáznak a rágcsálók, előbb-utóbb mégis nálunk kötnek ki, mert a szomszédnak sikerült egy tuti módszerrel elkergetni őket otthonából, így megindul a tömeges migráció. A mi esetünkben mondjuk gyaníthatóan azért költöztek át egyszer az egerek, mert a szomszéd ház egy darabig üresen állt.

Oké, de hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

Azok, akik először szembesülnek a problémával, a mielőbbi megoldásban bízva általában a klasszikus egérfogót vetik be a betolakodók ellen. Azt azonban, hogy csapdába ejtettünk egy egyedet, azért sem érdemes teljes sikerként elkönyvelni, mert ezek a kis cincogók az egész pereputtyukkal és a legjobb cimboráikkal együtt szoktak menedéket keresni. Lehet, hogy úgy tűnik, minden alkalommal ugyanazt a Jerryt látod, sanszos azonban, hogy sokadmagával éldegél – akár 15-20-an is megbújhatnak – a falak üregeiben. És hogy milyen gyorsan szaporodnak? Egy egérpár 6 hetenként 8-10 utódot képes a világra hozni.

Egy vérbeli macska mindenképpen jól jön a háznál
Egy vérbeli macska mindenképpen jól jön a háználpedphoto36pm / Getty Images Hungary

Egy macska természetesen mindenképpen jól jön a háznál, mármint egy olyan macska, aki rendeltetésszerűen végzi a dolgát, azaz ösztönösen vadászik a rágcsálókra. Befogadott, igen gyámoltalan cirmosunk helyett ezt a feladatot nálunk Newton kutya látta el, mégpedig nem is akárhogy: volt, hogy rátaposott az iszkoló egér farkára, de megkegyelmezett neki, így élve kipaterolhattuk az állatot – ami persze szintén nem jelent végleges megoldást. Ahogy a különböző mérgek sem... 

Nem buta lények, sőt!

A mérgek elhelyezését a szakemberek több okból sem javasolják: egyrészt azért, mert a házi kedvencekre is veszélyes lehet, másrészt ha a rágcsáló be is kapja a csalit, nem azonnal pusztul el, egy nehezen hozzáférhető zugban bomló tetemtől pedig nem könnyű megszabadulni. Harmadrészt? Ezek az állatok sem szarral gurítanak! Némelyik egérfaj az idősebb egyedeket küldi ki, hogy megkóstoljanak egy számukra gyanús élelmet, és csak azután jönnek elő a többiek, hogy látták, semmi baja nem lett a kísérleti alanynak. Gyakorlatilag az összes ellenük kitalált csapdáról és méregről képesek egymást tájékoztatni, így ezek a stratégiák hamar hatástalanná válhatnak.

A természetes muníciók közül kipróbáltuk a borsmentaolajjal és az ammónium-hidroxiddal felitatott vattapamacsokat, aztán cayenne-i paprikával, borsmentalevéllel és szegfűszeggel megpakolt kis tasakokat is elhelyeztünk a ház különböző pontjain, ezeket az erős illatokat ugyanis állítólag nem kedvelik az rágcsálók. Többé-kevésbé hatásosnak bizonyultak ezek a trükkök, idővel azonban egyre nagyobb nyűgnek bizonyult, hogy viszonylag sűrűn kell cserélgetni az alapanyagokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Volt, aki azt tanácsolta, építsek az udvarban természetvédelmi farakást, olyat, amilyennel télen a madarakat szokták etetni. Ha ugyanis jól érzik magukat odakint a rágcsálók, mert mindig van élelmük és fedél a fejük fölött, akkor nem fognak beszokni a házba. Eleinte jó ötletnek tűnt, de sok rutinos vidéken élő megerősítette azt a gyanúmat, hogy ha nekiállok jólétben tartani ezeket az egyébként sem ritka kártevőket, csak még jobban elszaporodnak. Akkor? Marad a kényszerű és szakszerű rágcsálóirtás? Szerencsére van egy másik igen gyenge pontja ezeknek az állatoknak, amit kihasználva egész könnyen meg lehet velük utáltatni az otthonunkat, ez pedig a hallásuk: az egerek a 100 kHz-es hangokat is érzékelik – ami 80 kHz-cel több, mint amit az emberi szervezet észlelni képes. 

Nálam az ultrahangos rágcsálóriasztó nyert

Persze ezzel kapcsolatban is voltak fenntartásaim, főleg a házi kedvencek miatt, akiknek szintén kifinomult a hallásuk, másrészt azért, mert az ultrahangos riasztóknak sem végtelen a hatótávolságuk. Minél nagyobb területről van tehát szó, annál több ilyen készülékre lehet szükség, de nálunk, úgy néz ki, elég az egy darab is, azt viszont ügyesen kell elhelyezni, mert az ultrahang bizony nem megy át a falakon. Mint kiderült, öreg kutyánkat sem kergeti az őrületbe a magas frekvencia (a macska odakint, az eb pedig hol kint, hol bent tartózkodik), ha mégis zavarná, fogja magát és átsétál a ház egy nyugisabb szegletébe. Az interneten fellehető, különböző frekvenciájú hanghatásokat egyébként te magad is azonnal tesztelheted: 

Szóval amikor beszereztünk egy ilyen riasztókészüléket, mindjárt bele is fogtam egy egyszerű kísérletbe. Először is behurcoltam a szobába egy csomó kaját, és nem sokkal ezután már hallottam is a szokásos kapirgálást a szekrény mögül. Ám amint beüzemeltem az ultrahangos szerkentyűt, megszűnt minden jele annak, hogy egerek lennének a házban, bármilyen finom falatokkal próbáltam is előcsalogatni őket a búvóhelyükről. Úgy tűnik, az ügyeletes zsákmányszerző leadta a drótot társainak arról, hogy kibírhatatlan a bent tartózkodás, így anélkül, hogy bántódásuk esett volna, valószínűleg továbbálltak. Én magam ugyan nem lakom az emlegetett házban, de viszonylag sűrűn megfordulok arra, és az ilyenkor tapasztalt benyomások, valamint a család beszámolói szerint is tiszta a terep. Ehhez azonban az kell, hogy folyamatosan be legyen kapcsolva a riasztó.

Van jobb ötleted? Oszd meg velünk Facebook-oldalunkon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra