Mirelit szilvás gombócok tesztje: van, ami megér egy repetát

Hatféle gyorsfagyasztott szilvás, pontosabban szilvatöltelékes gombócot kóstoltunk végig. Ha nem a nagyi főztjéhez akarjuk hasonlítani őket, akkor azt tudjuk mondani, hogy teljesen vállalhatónak tűntek!

A mirelit termékekkel kapcsolatban mindig vannak prekoncepciók az ember fejében. Például hogy tele vannak tartósítószerrel és/vagy ízre sem igazán jók. Ezért is volt olyan üdítő, hogy tapasztalataink szerint a gombócoknál semmi ilyesmi nem fordult elő! Ha sürgősen vágysz valami édesre, amivel nincs sok macera és egyben laktató is, van köztük olyan, ami megfelelhet.

Mi kerül a bolti szilvás gombócba?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta: a gyorsfagyasztott szilvás gombóc egy burgonyaalapú termék, melynek jellemzőit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. Ez utóbbi azt is előírja, hogy tésztája áttört főtt burgonyából vagy burgonyapehelyből, illetve búzalisztből, vízből és étkezési sóból készüljön.

A tésztagombóc belsejében egész vagy felezett szilvának kell lennie.

Ahogy elnevezésében is szerepel, a termék tartósítása gyorsfagyasztással történik, ami azt jelenti, hogy a gombócokat mínusz 18 Celsius-fok alatti hőmérsékletre hűtik le. A technológiából fakadóan a hűtőlánc betartása itt is kiemelkedően fontos, ha pedig a termék egyszer már kiolvadt, nem szabad visszafagyasztani.

Hatféle terméket ettünk végig
Hatféle terméket ettünk végigRuzsovics Dorina

Van még valami, ami mellett Traszkovics Zsolt nem tudott szó nélkül elmenni: az, hogy a bolti szilvás gombóc nem feltétlenül az, aminek látszik. Előfordul ugyanis, hogy a gyártók helyettesítik a szilvát, vagyis a gombóc nem egész vagy felezett szilvát tartalmaz, hanem szilvás tölteléket. Persze az is szilvából készül, de arányaiban jóval kevesebb kerül bele, mint a hagyományos gombócba, és inkább a lekvárhoz hasonlít. A termék ettől még lehet finom, ám az élelmiszermérnök szemszögéből nézve kevésbé értékes.

Hogyan teszteltünk?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a gyorsfagyasztott termékeket, melyekből vásárlásunk pillanatában hatfélét találtunk. Ezeket a csomagolásukon feltüntetett utasítások alapján a Borganika konyhájában készítettük el és kóstoltuk végig.

Módszerünk szokás szerint a vakteszt volt, így kóstolóink a részlehajlás elkerülése végett nem tudhatták, hogy milyen márkájú a gombóc, amit éppen kóstolnak. Az értékelés szigorúan szubjektív, érzékszervi szempontok alapján, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítés és átlagolás után ebből az alábbi eredmény jött ki:

3. helyezett: Gergely gyorsfagyasztott szilvalekváros gombóc – 3,83 pont (999 forint/1000 g)

Összetevők: ivóvíz, búzaliszt, szilvalekvár 20 százalék (65 százalék szilvavelő, szilva, kristálycukor, módosított keményítő, étkezési sav: citromsav), burgonyapehely, étkezési só.

IMG 6183
Ruzsovics Dorina

A Gergely termék magyar is, meg finom is, szilva viszont csak lekvár formájában került bele. Mint tudjuk, ez sem ördögtől való, de miközben tésztájáért az összes tesztelőnk odavolt, töltelékét a legtöbben csak erős közepesre értékelték.

  • Fincsi.
  • A töltelék nagyon el lett találva, és a tészta is megrágható.
  • A tésztája egész jó.
  • Nem rossz.
  • Jó a tésztája, de a töltelék nem.
  • A tészta jó, a töltelék közepes.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

2. helyezett: Nádudvari szilvatöltelékes gombóc – 3,91 pont (619 forint/450 g)

Összetevők: ivóvíz, búzaliszt, szilvatöltelék 29 százalék (szilva 75 százalék), cukor, módosított keményítő, keményítő, fűszer, étkezési só, burgonyapehely [burgonya, emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), antioxidáns (rozmaringkivonat, citromsav), stabilizátor (dinátrium-pirofoszfát)], napraforgó-étolaj, étkezési só.

IMG 6197
Ruzsovics Dorina

A Nádudvari gombóca kellemes állagú tésztájával hívta fel magára a figyelmet, de külön dicséretet érdemel tekintélyes adag tölteléke miatt is. Két tesztelőnknek ugyanakkor nem annyira ízlett, és az ára is magasabb a versenytársaihoz képest: más terméknél 1 kilónyi gombóc is kijön ugyanennyi (vagy még kevesebb) pénzből.

  • Korrekt.
  • A tésztája omlós, finom, a töltelék megfelelően kesernyés.
  • Jó sok a töltelék.
  • Van valami fűszerezése, ami nekem nem annyira jön be.
  • Ebben tök jó sok és finom a töltelék, jó a tésztája is végre.
  • Sok a töltelék, csak nem jó.

1. helyezett: Penny Repeta szilvatöltelékes gombóc – 4,08 pont (449 forint/1000 g)

Összetevők: ivóvíz, búzaliszt, szilva (min. 20 százalék), burgonyapehely (szárított burgonya, emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjei, stabilizátor: diofoszfátok, tartósítószer: nátrium-metabiszulfit, antioxidáns: butil-hidroxi-anizol), cukor, étkezési só, sűrítőanyag (guargumi, xantángumi), őrölt fahéj.

A Penny terméke tényleg alkalmas a repetázásra. Volt, akinek annyira ízlett, hogy ha nem tudja, soha nem jött volna rá, hogy mirelit. Igaz, egy másik kóstolónk meg íztelennek találta, annak ellenére, hogy egy harmadik vélemény szerint a fahéj is kiérződött belőle. Egy szó mint száz, nem tökéletes, de finom, és még az ára is kedvező!

  • Ez a legjobb, meg sem mondanám, hogy mirelit.
  • A legjobb szilvával töltött gombóc a mezőnyben, bár nekem a lekvárosak jobban bejönnek.
  • Íztelen, de a tészta oké.
  • Teljesen jó.
  • Menzás, de nem rossz.
  • Ez abszolút jó, a fahéj is jól áll neki.

Futottak még

4. helyezett: Lidl Culinea szilvatöltelékes gombóc – 3,66 pont (449 forint/1000 g)

A 20 százalék szilvakockából készülő Lidl termék tésztája kissé keményebbnek érződött, tölteléke azonban egészen szilvaszerűnek tűnt és fahéjas jegyeket mutatott – még ha ezzel együtt sem volt annyira erőteljes íze, mint a hagyományos változatnak.

5. helyezett: ALDI Finest Bakery szilvatöltelékes gombóc – 3 pont (449 forint/1000 g)

A minimum 16 százalékos szilvatartalmú ALDI termék tésztája szintén keményebbnek bizonyult, ami miatt értékes pontokat vesztett. Kóstolóink a töltelékével sem voltak teljesen elégedettek. A csapat egyik fele úgy vélte, hogy „egész jó”, miközben a másik „rémesen íztelennek” nevezte.

6. helyezett: SPAR szilvatöltelékes gombóc – 2,16 pont (589 forint/1000 g)

A 20 százalék szilvatöltelékű SPAR termék már kevésbé felelt meg a várakozásoknak. Tésztájáról az a vélekedés alakult ki, hogy „kemény” és „szörnyen rágós”, tölteléke pedig inkább lekvárszerűnek hatott, bár annak nem volt rossz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek