Mirelit szilvás gombócok tesztje: van, ami megér egy repetát

Hatféle gyorsfagyasztott szilvás, pontosabban szilvatöltelékes gombócot kóstoltunk végig. Ha nem a nagyi főztjéhez akarjuk hasonlítani őket, akkor azt tudjuk mondani, hogy teljesen vállalhatónak tűntek!

A mirelit termékekkel kapcsolatban mindig vannak prekoncepciók az ember fejében. Például hogy tele vannak tartósítószerrel és/vagy ízre sem igazán jók. Ezért is volt olyan üdítő, hogy tapasztalataink szerint a gombócoknál semmi ilyesmi nem fordult elő! Ha sürgősen vágysz valami édesre, amivel nincs sok macera és egyben laktató is, van köztük olyan, ami megfelelhet.

Mi kerül a bolti szilvás gombócba?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta: a gyorsfagyasztott szilvás gombóc egy burgonyaalapú termék, melynek jellemzőit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. Ez utóbbi azt is előírja, hogy tésztája áttört főtt burgonyából vagy burgonyapehelyből, illetve búzalisztből, vízből és étkezési sóból készüljön.

A tésztagombóc belsejében egész vagy felezett szilvának kell lennie.

Ahogy elnevezésében is szerepel, a termék tartósítása gyorsfagyasztással történik, ami azt jelenti, hogy a gombócokat mínusz 18 Celsius-fok alatti hőmérsékletre hűtik le. A technológiából fakadóan a hűtőlánc betartása itt is kiemelkedően fontos, ha pedig a termék egyszer már kiolvadt, nem szabad visszafagyasztani.

Hatféle terméket ettünk végig
Hatféle terméket ettünk végigRuzsovics Dorina

Van még valami, ami mellett Traszkovics Zsolt nem tudott szó nélkül elmenni: az, hogy a bolti szilvás gombóc nem feltétlenül az, aminek látszik. Előfordul ugyanis, hogy a gyártók helyettesítik a szilvát, vagyis a gombóc nem egész vagy felezett szilvát tartalmaz, hanem szilvás tölteléket. Persze az is szilvából készül, de arányaiban jóval kevesebb kerül bele, mint a hagyományos gombócba, és inkább a lekvárhoz hasonlít. A termék ettől még lehet finom, ám az élelmiszermérnök szemszögéből nézve kevésbé értékes.

Hogyan teszteltünk?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a gyorsfagyasztott termékeket, melyekből vásárlásunk pillanatában hatfélét találtunk. Ezeket a csomagolásukon feltüntetett utasítások alapján a Borganika konyhájában készítettük el és kóstoltuk végig.

Módszerünk szokás szerint a vakteszt volt, így kóstolóink a részlehajlás elkerülése végett nem tudhatták, hogy milyen márkájú a gombóc, amit éppen kóstolnak. Az értékelés szigorúan szubjektív, érzékszervi szempontok alapján, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítés és átlagolás után ebből az alábbi eredmény jött ki:

3. helyezett: Gergely gyorsfagyasztott szilvalekváros gombóc – 3,83 pont (999 forint/1000 g)

Összetevők: ivóvíz, búzaliszt, szilvalekvár 20 százalék (65 százalék szilvavelő, szilva, kristálycukor, módosított keményítő, étkezési sav: citromsav), burgonyapehely, étkezési só.

IMG 6183
Ruzsovics Dorina

A Gergely termék magyar is, meg finom is, szilva viszont csak lekvár formájában került bele. Mint tudjuk, ez sem ördögtől való, de miközben tésztájáért az összes tesztelőnk odavolt, töltelékét a legtöbben csak erős közepesre értékelték.

 • Fincsi.
 • A töltelék nagyon el lett találva, és a tészta is megrágható.
 • A tésztája egész jó.
 • Nem rossz.
 • Jó a tésztája, de a töltelék nem.
 • A tészta jó, a töltelék közepes.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

2. helyezett: Nádudvari szilvatöltelékes gombóc – 3,91 pont (619 forint/450 g)

Összetevők: ivóvíz, búzaliszt, szilvatöltelék 29 százalék (szilva 75 százalék), cukor, módosított keményítő, keményítő, fűszer, étkezési só, burgonyapehely [burgonya, emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), antioxidáns (rozmaringkivonat, citromsav), stabilizátor (dinátrium-pirofoszfát)], napraforgó-étolaj, étkezési só.

IMG 6197
Ruzsovics Dorina

A Nádudvari gombóca kellemes állagú tésztájával hívta fel magára a figyelmet, de külön dicséretet érdemel tekintélyes adag tölteléke miatt is. Két tesztelőnknek ugyanakkor nem annyira ízlett, és az ára is magasabb a versenytársaihoz képest: más terméknél 1 kilónyi gombóc is kijön ugyanennyi (vagy még kevesebb) pénzből.

 • Korrekt.
 • A tésztája omlós, finom, a töltelék megfelelően kesernyés.
 • Jó sok a töltelék.
 • Van valami fűszerezése, ami nekem nem annyira jön be.
 • Ebben tök jó sok és finom a töltelék, jó a tésztája is végre.
 • Sok a töltelék, csak nem jó.

1. helyezett: Penny Repeta szilvatöltelékes gombóc – 4,08 pont (449 forint/1000 g)

Összetevők: ivóvíz, búzaliszt, szilva (min. 20 százalék), burgonyapehely (szárított burgonya, emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjei, stabilizátor: diofoszfátok, tartósítószer: nátrium-metabiszulfit, antioxidáns: butil-hidroxi-anizol), cukor, étkezési só, sűrítőanyag (guargumi, xantángumi), őrölt fahéj.

A Penny terméke tényleg alkalmas a repetázásra. Volt, akinek annyira ízlett, hogy ha nem tudja, soha nem jött volna rá, hogy mirelit. Igaz, egy másik kóstolónk meg íztelennek találta, annak ellenére, hogy egy harmadik vélemény szerint a fahéj is kiérződött belőle. Egy szó mint száz, nem tökéletes, de finom, és még az ára is kedvező!

 • Ez a legjobb, meg sem mondanám, hogy mirelit.
 • A legjobb szilvával töltött gombóc a mezőnyben, bár nekem a lekvárosak jobban bejönnek.
 • Íztelen, de a tészta oké.
 • Teljesen jó.
 • Menzás, de nem rossz.
 • Ez abszolút jó, a fahéj is jól áll neki.

Futottak még

4. helyezett: Lidl Culinea szilvatöltelékes gombóc – 3,66 pont (449 forint/1000 g)

A 20 százalék szilvakockából készülő Lidl termék tésztája kissé keményebbnek érződött, tölteléke azonban egészen szilvaszerűnek tűnt és fahéjas jegyeket mutatott – még ha ezzel együtt sem volt annyira erőteljes íze, mint a hagyományos változatnak.

5. helyezett: ALDI Finest Bakery szilvatöltelékes gombóc – 3 pont (449 forint/1000 g)

A minimum 16 százalékos szilvatartalmú ALDI termék tésztája szintén keményebbnek bizonyult, ami miatt értékes pontokat vesztett. Kóstolóink a töltelékével sem voltak teljesen elégedettek. A csapat egyik fele úgy vélte, hogy „egész jó”, miközben a másik „rémesen íztelennek” nevezte.

6. helyezett: SPAR szilvatöltelékes gombóc – 2,16 pont (589 forint/1000 g)

A 20 százalék szilvatöltelékű SPAR termék már kevésbé felelt meg a várakozásoknak. Tésztájáról az a vélekedés alakult ki, hogy „kemény” és „szörnyen rágós”, tölteléke pedig inkább lekvárszerűnek hatott, bár annak nem volt rossz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra