Amit igazán szívből gyűlölsz: 5 tipp, hogy könnyebb legyen a mosogatás

A mosogatás nem tartozik a legkedveltebb házimunkák közé, ezért ha már csinálni kell, jobb minél gyorsabban és hatékonyabban túl lenni rajta.

Ha a koronavírus miatt otthon étkezel, netán magadra is főzöl, az azt jelenti, hogy a korábbiaknál lényegesen több mosogatnivaló képződik, így mire észbe kapsz, a mosogató újra és újra megtelik. A CNET összegyűjtött néhány hasznos tippet, ami a segítségedre lehet a piszkos edényhalmok ellen vívott, szélmalomharcnak tűnő küzdelemben.

1. Használj mosogatógépet

Ez nemcsak kényelmi és higiéniai (hiszen a gép magasabb hőfokon fertőtleníteni is képes, illetve az egyik legnagyobb bacitanyának számító szivacs kikerül a képből), hanem takarékossági szempontból is előnyös megoldás. A mérések azt mutatják, hogy miközben egy régebbi típusú mosogatógép nagyjából 38 liter vizet használ fel töltetenként, addig egy átlagos modellnél 23 literről, míg egy modernebb, energiatakarékos változatnál már csak körülbelül 11 literről beszélhetünk. Ezzel szemben a kézi, folyó vizes mosogatásnál több mint 7 liter folyhat el percenként, vagyis hacsak nem villámként jár a kezed, jobban jársz, ha a piszkos munkát a gépre bízod. Nincs mosogatógéped? Akkor fontold meg, hogy beszerezz egyet, vagy olvass tovább, mert a kézi mosogatásra is kitérünk.

2. Áztasd be a piszkos edényeket

Ha nem rendelkezel mosogatógéppel, vagy olyan edényeket kell elmosnod, amelyek nem alkalmasak a gépi tisztításra, vagy egyszerűen csak túlzottan szennyezettek, nem érdemes hosszú perceken át folyatnod a csapot, miközben egyenként lesikálod róluk az ételmaradékokat. Sokkal könnyebb dolgod lesz, ha először beáztatod (vagy legalább az étkezést követően gyorsan leöblíted) őket.

Az áztatás után lényegesen könnyebb dolgod lesz
Az áztatás után lényegesen könnyebb dolgod leszRapidEye / Getty Images Hungary

A célra a mosogatótálca is tökéletesen megfelel, és nem is kell teljesen feltöltened hozzá. Csak pakold bele az összes mosogatnivalót, dugd be a dugót, engedj rájuk forró vizet – makacs, zsíros szennyeződések esetén némi mosogatószerrel megtámogatva –, majd várd meg, amíg a szennyeződések kellőképpen fellazulnak. Végezetül jöhetnek a szokásos lépések, a mosogatószeres tisztítás, valamint az alapos öblítés. Meglátod, így megúszhatod anélkül, hogy különösebb izommunkát kéne végezned.

3. Vigyél bele rendszert

Ahhoz, hogy az áztatás igazán hatékony, illetve hely- és víztakarékos legyen, nem árt némi tudatosságod vinned bele. Felesleges teleengedned a mosogatót, vagy minden edényt külön-külön feltöltened vízzel, ha az illeszkedő darabokat egymásra is pakolhatod. A nagyobb edényekbe például kisebb tálakat, evőeszközöket tehetsz, így ha forró, mosogatószeres vizet öntesz melléjük, az ugyanúgy fellazítja a szennyeződéseket, de kevesebb is elegendő lesz belőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

4. Próbálj ki egy edénykaparót

Ha utálsz sikálni, az áztatást pedig körülményesnek találod, az edénykaparót neked találták ki. Ezzel az olcsó és praktikus műanyag eszközzel levakarhatod a ráégett, leragadt szennyeződéseket a mosogatnivalóktól, ami sok macerától kímélhet meg. A legjobb, ha már közvetlenül az étkezések után használod, mielőtt az ételnek egyáltalán esélye lenne rászáradni a tányérokra, edényekre.

5. Rázd meg jól

Ez nem a legújabb TikTok-őrület, hanem egy alternatív módszer, amivel időt spórolhatsz az erősen szennyezett, zárható tetejű edények elmosásánál. A lényeg, hogy ezeket töltsd fel forró, mosogatószeres vízzel, tedd rá a fedelüket, majd rázd össze őket, hogy a tisztító folyadék mindenhova eljusson. Ha kiöntötted a tartalmukat, ezután már berakhatod őket a mosogatógépbe, vagy kézzel is könnyűszerrel eltávolíthatod a szennyeződések maradékát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra