Így tisztítsd meg az edényeket, ha a mosogatás már nem segít

Nem számít, hogy milyen hosszasan áztatod és mennyire keményen dörzsölöd a régi edényeket, azok a behatárolhatatlan eredetű szennyeződések csak nem akarnak eltűnni róluk? Van megoldás!

Bár az agyonhasznált, elkoszolódott serpenyők látványa arról is tanúskodhat, hogy otthonosan mozogsz a konyhaművészetben – de legalábbis hogy gyakran főzöl –, azért valljuk be, mégiscsak jobb lenne, ha újra viszontláthatnád a tükörképed az aljukban. A Lifehacker összegyűjtött néhány házilagos megoldást, amivel helyrehozhatod őket. 

Borkő

A tisztított borkő (angolul cream of tartar, ami nem összetévesztendő a tartármártással) borászati melléktermék, amit a must erjedése során képződő borkősavból állítanak elő. A fehér kristályos anyagot leginkább sütésnél, térfogatnövelésre használják – a szódabikarbóna mellett ez a sütőpor másik fő összetevője is –, de egyre gyakrabban találkozni vele különféle házi praktikában.

A koszos edényekhez visszatérve: a borkő főleg a rozsdamentes acélból készült darabok tisztításánál lehet hatékony fegyver. Csak tegyél két evőkanállal a megtisztítandó edénybe, öntsd fel egy liter vízzel, forrald 10 percen át, majd a szokott módon mosd el. Meglátod, rá sem lehet majd ismerni!

Fontos hozzátenni, hogy ez a módszer csak addig a magasságig működik, amit a tisztító folyadék elfed. Ha tehát az edény felső része is koszos, értelemszerűen több vizet és borkövet kell hozzáadnod, ügyelve az arányok megtartására.

Nem reménytelen!
Nem reménytelen!sefa ozel / Getty Images Hungary

Szódabikarbóna és hidrogén-peroxid

Az igazán makacs szennyeződések eltávolításához keverj össze negyed csészényi szódabikarbónát annyi hidrogén-peroxiddal (ami egy gyógyszertárakban kapható gyenge sav és erős oxidálószer), hogy pasztát képezzen, vidd fel az edény felületére, majd hagyd rajta néhány órára vagy akár éjszakára is. Ha a végén áttörlöd egy tiszta ruhával vagy papírtörlővel, a pasztával együtt a mocsoknak is le kell jönnie.

A tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyők egy kicsit más megközelítést igényelnek. Ezeknél a következő stratégiát érdemes követned: keverj össze egyenlő arányban szódabikarbónát és vizet, öntsd bele az így kapott elegyet a serpenyőbe, és egy szivacs vagy kefe segítségével óvatosan dörzsöld át vele a felületet, majd öblítsd el az edényt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Búcsúzóul még egy hasznos tipp. A felületi sérülések kezeléséhez és a tapadásmentes felület helyreállításához önts néhány csepp növényi olajat a száraz és meleg serpenyőbe, egy papírtörlő segítségével dörzsöld bele és hagyd állni. Ettől javulnia kell a helyzetnek.

A Lifehacker megemlít egy Barkeepers Friend nevű bolti tisztítószert is, ám mivel ezt csak külföldön lehet beszerezni, nem is vesztegetjük rá a szót. Az öntöttvas serpenyők tisztításáról alábbi cikkünkben írtunk:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek