Miért olyan drága a vanília?

A vanília a fagylalttól kezdve a joghurton át a csokoládéig számos termékben – még egyes parfümökben is – megtalálható, ezért drágulása széles köröket érinthet.

Nem, a vanília nem átlagos fűszernövény, hanem egy igazi különlegesség, melynek termesztése számos viszontagsággal jár, és ez – egy sor másik tényezővel együtt – bizony az árára is komoly hatással van. Kíváncsi vagy, hogy pontosan milyen okok állnak a háttérben? Az élet nagy kérdéseit feltáró sorozatunkból megtudhatod!

Még az ág is húzza

A kosborfélék családjába tartozó vanília az egyetlen orchideafaj, amelynek ehető a termése. Termesztése azonban rendkívül komplikált: a növény teljes kifejlődése akár 2-4 évig is eltarthat, és évente csak egyszer virágzik. Ahhoz tehát, hogy babokat növesszen, amiket fűszerként lehet felhasználni, ezen az egyetlen napon kell beporozni.

Ugyancsak nehézséget okoz, hogy mivel legtöbb termesztési helyén a növény nem tartozik az őshonos fajok közé, nincsenek olyan bogarak vagy növények, amik beporozhatnák, eredeti származási helyén, Mexikóban pedig az erdőirtások miatt élőhelye jelentősen visszaszorult. A világ vaníliatermelésének 80 százalékát jelenleg Madagaszkár adja, ahol a virágokat kézzel porozzák be. A folyamat tehát roppant energia- és időigényes.

Felismered így is?
Felismered így is?Fotó: svehlik / Getty Images Hungary

A második ok a kereslet változásában keresendő. Amikor az olcsóbb, mesterségesen előállított vaníliaaroma az 1980-as években elárasztotta a piacot, az ágazat szereplői kénytelenek voltak visszafogni a termelést. Évtizedekkel később, 2011 környékén aztán ismét nagy igény lett az igazi vaníliára, mivel sok cég a természetességet hirdető trendet meglovagolva elkezdte száműzni a mesterséges aromákat a termékeiből. Csakhogy a termelők nem tudtak azonnal reagálni és egyik pillanatról a másikra visszatérni a régi kerékvágásba.

A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy éppen drágasága okán a vaníliababok a bűnözők népszerű célpontjaivá váltak. Zsákmányuk az ellátási rendszerbe visszakerülve sok esetben összekeveredik a legálisan értékesített babokkal, így a vevők számára szinte lehetetlen eldönteni, hogy milyen forrásból származik a vanília, amit meg akarnak venni. Egyes gazdák ezért éretlenül szedik le a vaníliát, ez viszont alacsonyabb minőséget eredményez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mondd meg te, melyik az ország legjobb fejlesztő kezdeményezése!

 

Mától mindenki számára elérhető az Edison100: az a 100 innovatív és jövőbarát
kezdeményezés, amelyek óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit
fejlesztik iskolai kereteken túl 2020-ban. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztő szervezeteket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, akiket most bemutatnak a szülőknek. Az Edisonplatform kiemelt célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik
fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre. 

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett augusztus 6-tól közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. Szavazz te is a szerinted legkiemelkedőbb kezdeményezésre!

Tovább a szavazásra!

Promóció

Ha mindez nem lenne elég, komoly problémát jelent a szélsőséges időjárás is. Az éghajlatváltozás következtében Madagaszkárt egyre gyakrabban, egyre intenzívebb ciklonok sújtják, melyek akár hosszú évekre is visszavethetik a termelést. Vannak gazdák, akik már nem is hajlandók vállalni a kockázatot, ami megint csak a kínálat csökkenéséhez és az árak emelkedéséhez vezet.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.