Miért olyan drága a vanília?

A vanília a fagylalttól kezdve a joghurton át a csokoládéig számos termékben – még egyes parfümökben is – megtalálható, ezért drágulása széles köröket érinthet.

Nem, a vanília nem átlagos fűszernövény, hanem egy igazi különlegesség, melynek termesztése számos viszontagsággal jár, és ez – egy sor másik tényezővel együtt – bizony az árára is komoly hatással van. Kíváncsi vagy, hogy pontosan milyen okok állnak a háttérben? Az élet nagy kérdéseit feltáró sorozatunkból megtudhatod!

Még az ág is húzza

A kosborfélék családjába tartozó vanília az egyetlen orchideafaj, amelynek ehető a termése. Termesztése azonban rendkívül komplikált: a növény teljes kifejlődése akár 2-4 évig is eltarthat, és évente csak egyszer virágzik. Ahhoz tehát, hogy babokat növesszen, amiket fűszerként lehet felhasználni, ezen az egyetlen napon kell beporozni.

Ugyancsak nehézséget okoz, hogy mivel legtöbb termesztési helyén a növény nem tartozik az őshonos fajok közé, nincsenek olyan bogarak vagy növények, amik beporozhatnák, eredeti származási helyén, Mexikóban pedig az erdőirtások miatt élőhelye jelentősen visszaszorult. A világ vaníliatermelésének 80 százalékát jelenleg Madagaszkár adja, ahol a virágokat kézzel porozzák be. A folyamat tehát roppant energia- és időigényes.

Felismered így is?
Felismered így is?svehlik / Getty Images Hungary

A második ok a kereslet változásában keresendő. Amikor az olcsóbb, mesterségesen előállított vaníliaaroma az 1980-as években elárasztotta a piacot, az ágazat szereplői kénytelenek voltak visszafogni a termelést. Évtizedekkel később, 2011 környékén aztán ismét nagy igény lett az igazi vaníliára, mivel sok cég a természetességet hirdető trendet meglovagolva elkezdte száműzni a mesterséges aromákat a termékeiből. Csakhogy a termelők nem tudtak azonnal reagálni és egyik pillanatról a másikra visszatérni a régi kerékvágásba.

A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy éppen drágasága okán a vaníliababok a bűnözők népszerű célpontjaivá váltak. Zsákmányuk az ellátási rendszerbe visszakerülve sok esetben összekeveredik a legálisan értékesített babokkal, így a vevők számára szinte lehetetlen eldönteni, hogy milyen forrásból származik a vanília, amit meg akarnak venni. Egyes gazdák ezért éretlenül szedik le a vaníliát, ez viszont alacsonyabb minőséget eredményez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Ha mindez nem lenne elég, komoly problémát jelent a szélsőséges időjárás is. Az éghajlatváltozás következtében Madagaszkárt egyre gyakrabban, egyre intenzívebb ciklonok sújtják, melyek akár hosszú évekre is visszavethetik a termelést. Vannak gazdák, akik már nem is hajlandók vállalni a kockázatot, ami megint csak a kínálat csökkenéséhez és az árak emelkedéséhez vezet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra