Ezért kéne mikroszálas törlőkendővel takarítanod

Visszatérő problémát jelent a portörlés? A rongyot nem tartod elég hatékonynak, a konyhai papírtörlőt pedig pazarlásnak érzed? A mikroszálas kendő mindkettőt kenterbe veri!

A Jalopnik szerint ez a különleges tulajdonságokkal bíró anyag nagyszerű takarítóeszköznek számít, így legyen szó akár az autó tisztításáról, akár az otthoni portörléstől, vagy épp az ablakpucolásról, hasznos eszköz lehet a kosz elleni harcban. Nemcsak hatékonyan gyűjti össze a port, hanem szuper nedvszívó képességgel rendelkezik, és tiszta, csíkmentes felületeket hagy hátra.

Hogyan működik?

A mikroszálas törlőkendő pontosan úgy működik, mint ahogy az elnevezése alapján elképzeljük. Sokkal több és vékonyabb szálból áll, mint egy hagyományos tisztítókendő, és ez lehetővé teszi, hogy magához vonzza és csapdába ejtse még a legapróbb szennyeződéseket is, ráadásul úgy, hogy a saját szálait sem hagyja hátra. Az Explain That Stuff szerint ennek a következő a tudományos alapja:

„Ha az erőhatások láthatók lennének, tanúja lehetnél, hogy a mikroszálak és a por között milyen adhéziós erők jönnek létre (ez alatt a különböző molekulák között fellépő vonzó kölcsönhatások értendők). Ahogy azt kémiaórán is tanítják, ezeket az erőket felfedezőjük, a Nobel-díjas holland vegyész, Johannes Diderik van der Waals után van der Waals-erőknek nevezik (ez megmagyarázza többek között azt is, hogy a gekkók hogyan képesek megtapadni a mennyezeten a talpukon lévő megszámlálhatatlan mennyiségű apró szőrszál segítségével). Bár egy mikroszál és egy adott szennyeződésrészecske között csak mikroszkopikus mennyiségű van der Waals-erő lép fel, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az anyagban mikroszálak milliói vannak, így a tapadó hatás összességében drámai módon megnő.”

Minden más megoldásnál hatékonyabban gyűjti össze a port
Minden más megoldásnál hatékonyabban gyűjti össze a portFotoDuets / Getty Images Hungary

Milyen előnyei vannak még?

Miközben egy átlagos pamut törlőruha csak szétkeni a port, addig a mikroszálas kendő egy-két törléssel valóban összegyűjti, sőt remek nedvszívó képességgel rendelkezik, és tiszta, csíkmentes felületet hagy hátra. Ugyancsak mellette szól, hogy használatával kiválthatjuk a drága tisztítószereket, melyek veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhatnak. Ha valamilyen makacsabb szennyeződésbe ütközöl, csak nedvesítsd be a kendőt egy kevés vízzel vagy szappanos vízzel – a legtöbb esetben ennyi is elegendő, hogy letörölhesd vele az egészet (a fertőtlenítéshez nyilván más megoldás kell). És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy újrahasználható, vagyis gazdaságos és környezetbarát is.

Hogy kell kitisztítani?

A piszkos, szennyezett mikroszálas törlőkendő alapos tisztításra szorul. A jó hír, hogy mosógépben is ki lehet mosni – feltéve, hogy betartasz néhány szabályt. Az öblítőszer és a fehérítő semlegesítheti a sztatikus töltést, amitől a mikroszálas anyag olyan hatékonyan végzi a dolgát, a magas hőmérséklet pedig megolvaszthatja a szálait. Tehát mindig alacsony hőfokon, lehetőleg csak folyékony mosószerrel mosd ki (a mosópor lerakódásokat hagyhat maga után), illetve ha van szárítógéped, szintén alacsony hőfokon vagy inkább anélkül szárítsd meg.

Amennyiben a kocsidhoz is mikroszálas törlőkendőt használsz, különíts el hozzá néhány darabot, nehogy az autós tisztítószerek kárt tegyenek a bútoraidban, vagy az otthoni takarításnál összeszedett porszemek megkarcolják a fényezést.

Oszd meg másokkal is!
Mustra