Mennyire baj, ha nem nedves a kutya orra?

Az ebek orra gyakran nedves, de néha az is előfordul, hogy száraz. Vajon amikor az utóbbi tapasztalható, az tényleg azt jelenti, hogy valami baja lehet, vagy ettől nem kell megijedni?

Ha volt már kutyád, minden bizonnyal neked is megvan a pillanat. Békésen ücsörögsz a kanapén, amikor hirtelen arra leszel figyelmes, hogy valami hideg és nedves dörgölődzik a kezedhez. Kicsit olyan érzés, mintha egy béka mászna rajtad, pedig csak a kutyád akarja felhívni magára a figyelmet. De miért nedves az orra, és van bármi valóságalapja, hogy ennek az egészségéhez lehet köze? Eggyel kevesebb kérdés, amin törnöd kell a fejed!

Honnan jött, hogy a kutya egészségére utal?

Már viszonylag régóta tartja magát a mítosz, miszerint a nedves orr annak a bizonyítéka, hogy a kutya egészséges, mutatott rá a Psychology Today. Az elmélet valószínűleg azokra az időkre vezethető vissza, amikor a szopornyicával azonosított halálos kimenetelű vírus gyakorinak számított a kutyapopuláció körében. Mivel az előrehaladott fertőző megbetegedés egyik tünete a hiperkeratosis, ami az orr és a talp bőrének megvastagodásával jár, ebben az időszakban úgy vélték, hogy a hideg és nedves orr jó jelnek tekinthető, vagyis arra utal, hogy az állatot elkerülte a betegség. Az oltásoknak köszönhetően a szopornyica manapság már csak nagyon ritkán üti fel a fejét, a hozzá kapcsolódó teória viszont a jelek szerint kissé megváltozott formában, de tovább él.

Nem véletlenül nyalogatja az orrát
Nem véletlenül nyalogatja az orrátPM Images / Getty Images Hungary

Mitől nedves a kutya orra?

A közhiedelemmel ellentétben nem azért nedves a kutya orra, mert izzad, és nem is azért, mert a pórusain keresztül nedvességet termel. A magyarázat sokkal egyszerűbb. Valójában csak azért válik nedvessé (és marad is az), mert a kutya rendszeresen megnyalja. Ez nemcsak nyállal nedvesíti be a felületét, hanem elősegíti a nyálka eloszlását az orrban, ami hozzájárul nedvességtartalmának fenntartásához. Miután tehát a kutyának nyalogatnia kell az orrát, hogy nedves legyen, akkor se ijedj meg, ha éppen olyan száraz, mint a Szahara. Lehet, hogy pusztán azért, mert közvetlenül előtte ébredt fel egy nagy szunyából.

Egy legenda is megemlékezik róla

A történet szerint amikor Noé összegyűjtötte az állatokat, hogy megmentse őket az özönvíztől, két kutyára bízta bárkája őrzését. Egy napon aztán a két eb járőrözés közben arra lett figyelmes, hogy kisebb lyuk tátong a hajótesten, melyen keresztül beömlik a víz. Egyikük gyorsan elszaladt segítségért, miközben a másik bedugta az orrát a nyílásba, hogy megakadályozza a víz betörését. Mire Noé és a fiai megérkeztek, hogy kijavítsák a hibát, a kutya már nagy fájdalmak között kapkodott levegőért, de életét feláldozva végül sikerült megmentenie a bárkát a süllyedéstől. A legenda szerint Isten a kutya hősies cselekedete előtt tisztelegve adott hideg és nedves orrot társainak.

Van más haszna is?

Igen, kettő is. Az egyik, hogy feljavíthatja vele a szaglását. Ha ugyanis a kutyának nedves az orra, megtapadnak rajta a levegőben lévő illatmolekulák – mint ahogy a nedves ruhán a por –, és ennek révén jobban érzékeli a szagokat. Az orr nedves felületéhez ragadó részecskék további előnye, hogy amikor a kutya ismét megnyalja az orrát, az illatinformációk egy része átkerül a szájába, ahol egy kiegészítő illatmirigy, a szájpadlás tetején található Jacobson-szerv dolgozza fel őket. Négylábú barátunk így pontosabb képet kaphat a szagról. 

A másik ok, hogy a kutya nem ugyanúgy birkózik meg a hőséggel, mint az ember. A legfontosabb különbség, hogy izzadságmirigyei kizárólag a talpában vannak, ezért amikor felmegy a hőmérséklet, lihegni kezd, így a szájából és nyelvéről elpárolgó víz az, ami lehűti. Ha a kutya orra nedves, akkor a párolgás erre a területre is kihat, ami azért is hasznos, mert itt nem borítja szőr, viszont sűrűn átszövik a kapillárisok és erek. Ebből pedig az következik, hogy ha az orrát sikerül hűsebben tartania, az csökkenti a rajta keresztül áramló vér hőmérsékletét, és ezáltal az egész testét lehűti. Amikor tehát azt látod, hogy egy kutya a legnagyobb kánikula idején nyalogatja az orrát, annak nagyjából hasonló az oka és a hatása, mint amikor egy ember vizet spriccel magára, hogy enyhítsen szenvedésein. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek