Tippek kutyasétáltatáshoz a járvány idejére

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tanácsai segítenek, hogy a koronavírus-járvány idején is felelős gazdi lehess, és bárhogy is alakuljon a helyzet, biztonságban tudhasd kedvenced.

A hivatal szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a háziállatok vagy a vadállatok megfertőződhetnek az új 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Mivel azonban az állatok és az emberek egymás között is terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), a kedvencek kezelése, gondozása során elővigyázatosságból mindig be kell tartani az alapvető higiéniai feltételeket, illetve a helyzetre tekintettel célszerű elkerülni, hogy idegenek simogassák az állatainkat.  

Kötelességed jó gazdinak lenni

A vonatkozó jogszabályok értelmében az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, vagyis az állat fajához, fajtájához és szükségleteihez igazodó életfeltételekről gondoskodni, figyelembe véve a nemét, korát és élettani állapotát is – mutat rá a Nébih. Ebbe beletartozik a megfelelő elhelyezés, ellátás, táplálás, valamint a mozgás lehetőségének biztosítása is.

A hivatal azt javasolja, hogy ha sétálni viszed a kutyát, öltözz úgy, hogy minél kevesebb bőrfelületed maradjon szabadon, tehát viselj hosszú ujjú felsőt, kesztyűt, sálat vagy kendőt, és ne csak a szokásos zacskót, hanem nedves törlőkendőt, kézfertőtlenítőt is vigyél magaddal. Néhány további jó tanács:

  • Kedvencedet egyedül, a sokaságot elkerülve sétáltasd. Ha tele van a futtató, inkább ne vidd oda!
  • Ne engedd, hogy bárki is megsimogassa a kutyád, és te se tedd ezt másokéval – még akkor sem, ha ismerősök, barátok vagytok.
  • Használj pórázt! Nemcsak kötelező, de hasznos is, hiszen segít elkerülni, hogy kedvenced közvetlenül érintkezzen más kutyákkal.
  • Hazaérve rögtön moss kezet, kutyád mancsát pedig öblítsd le langyos, szappanos vízzel.
Ha teheted, valamilyen kevésbé frekventált helyre vidd sétálni a kutyát
Ha teheted, valamilyen kevésbé frekventált helyre vidd sétálni a kutyátManuel Tauber-Romieri / Getty Images Hungary

Készülj fel a házi karanténra

Az állatok napi ellátása házi karantén esetén is biztosítható lehet, de mivel ebben az esetben egyáltalán nem, vagy csak korlátozott mértékben mozdulhatsz ki, a sétáltatást bízd valaki másra, aki lehet egy barát, ismerős vagy a szomszéd is – a lényeg, hogy előre egyeztesd vele, hogy tud-e segíteni. A felkészüléshez az alábbi tippeket is érdemes megszívlelni:

  • Tarts otthon tartalék állateledelt, illetve szükség esetén gyógyszert, speciális tápszert is.
  • Ha nem tudod megoldani a sétáltatást, legyen otthon megfelelő mennyiségű alom és tisztítószer.
  • Szellőztess gyakran! Ez az emberek és az állatok számára egyaránt fontos.
  • Lehetőség szerint ebben az időszakban ne puszilgasd a kutyádat, ne oszd meg vele az ételt, és ne engedd, hogy az ágyadban aludjon.
  • Csak indokolt esetben menj állatorvoshoz! Inkább telefonon konzultálj a rendelővel és kérj időpontot.

Legyen terved kórházi karantén esetére is

Készítsd elő kedvenced oltási könyvét, esetleges gyógyszereit, valamint a hozzá kapcsolódó adagolási információkat, orvosi feljegyzéseket is, hogy kéznél legyenek. Itt szintén fontos, hogy előre megbeszéld családtagjaiddal, barátaiddal, ismerőseiddel, hogy tudják-e vállalni gondozását, ha kórházi tartózkodásod idejére egyedül maradna a lakásban.

Az ellátás történhet az otthonodban, vagy a segítőd lakóhelyén is, de a kutya elhelyezéséhez akár a helyi önkormányzattól vagy egy környékbeli menhelytől is segítséget kérhetsz. A hivatal hozzáteszi, ha eredeti környezetében marad, az első belépést követően a lakást – beleértve az állat ellátására szolgáló eszközöket is – érdemes alaposan fertőtleníteni és átszellőztetni, illetve a kutyát samponnal megfürdetni. Ekkor ajánlott maszkot és gumikesztyűt viselni, a továbbiakban azonban már nincs szükség védőfelszerelés használatára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra