Fertőzésveszély: 5 dolog, amit egy mikrobiológus mindig kéznél tart

Aggódsz a higiénia miatt? Attól tartasz, hogy a családtagjaid összeszednek valamilyen csúnya fertőzést? A szakember segít, hogy megelőzhesd a bajt.

A piacon elképesztő a választék a különféle tisztítószerekből és higiéniai kellékekből, ezért nem könnyű eldönteni, hogy a hatékony fertőtlenítéshez valójában milyen termékeket is érdemes beszerezni. Vajon mit tanácsol a mikrobiológus? Szerinte mi az, ami feltétlenül szükséges, hogy gátat szabhass a veszélyes baktériumok és vírusok otthoni terjedésének? Az Apartment Therapy Sally Bloomfield higiéniai tanácsadót, a London Hygiene and Tropical Medicine London School tiszteletbeli professzorát kérdezte.

1. Folyékony szappan

Egyes tanulmányok szerint a tömör szappanok felületén baktériumok telepedhetnek meg, és bár az eddigi kutatások nem támasztották alá, hogy átadhatnák fertőzéseket használóik között, a cikk azt javasolja, hogy inkább a folyékony verziót részesítsd előnyben. Bloomfield megjegyzi: előbb folyó víz alatt, alaposan mosd meg a kezed, majd szárítsd is meg. Amikor úton vagy, megteszi egy alkoholalapú kézfertőtlenítő is, de mivel az bizonyos fertőzésekkel szemben nem nyújt védelmet, hazaérve nem lehet megspórolni a kézmosást sem.

2. Tiszta törölköző

Ha a frissen mosott kezed beletörlöd egy törölközőbe, amit korábban más is használt, tálcán kínálod magad a megbetegedést okozó mikrobáknak, egyes vírusok és baktériumok ugyanis 8-12 órán át is képesek megélni a törölköző anyagán. Éppen ezért a lehetőségekhez mérten igyekezz gondoskodni róla, hogy mindig legyen belőle egy tiszta példány, vagy legalább ne osztozz vele másokkal.

Szükséged lesz valamilyen antibakteriális tisztítószerre is
Szükséged lesz valamilyen antibakteriális tisztítószerre isPeopleImages / Getty Images Hungary

3. Antibakteriális spray vagy törlőkendő

Bloomfield szerint az élelmiszerekkel érintkező felületeket antibakteriális hatású tisztítószerrel kell átmosni, majd alaposan leöblíteni vízzel. Egy nagyobb pultnál vagy asztalnál, ahol az öblítés nem járható út, a szakember azt tanácsolja, hogy előbb takarítsd le egy szabadon választott tisztítószerrel, majd fertőtlenítsd fehérítőalapú antibakteriális spray vagy fertőtlenítő törlőkendő segítségével.

4. Eldobható tisztítókendők

A hétköznapi takarításhoz tökéletesen megfelel a megszokott mikroszálas törlőkendő is, de ha a cél az, hogy a kritikus területek tisztításánál megakadályozd a kórokozók terjedését, Bloomfield az olcsó, eldobható és biológiailag lebomló opciókat propagálja, mint amilyen a papír törlőkendő is. Ilyen módon elkerülheted, hogy a mikrobák az anyagra kerüljenek, és megtelepedjenek a következő felületen, amit letörölsz.

5. Egy jó fürdőszobai tisztítószer

A magas páratartalmú helyeken könnyen felütheti a fejét a penész, ami különféle egészségügyi problémákat, köztük bőrirritációt és légzési nehézségeket okozhat. Bloomfield ezért azt tanácsolja, hogy a nedves felületek tisztításához egy kifejezetten erre a célra szánt fürdőszobai készítményt használj.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek