Ezért fut ki a sör az üvegből, ha megkoccintják a tetejét

Ha megkoccintod egy sörösüveg tetejét egy másikkal aljával, az alsó palackból gejzírként tör fel a sör, ami kitűnő lehetőséget teremt, hogy borsot törj illuminált állapotban lévő barátaid orra alá.

A sörgejzír jelensége előtt sokáig értetlenül állt a világ, de mint tudjuk, az élet nagy kérdései nem maradhatnak a végtelenségig megválaszolatlanul. Így történt ebben az esetben is. A Science Insider egy videóban oldotta fel a rejtélyt, ezért most megtudhatod, mi is történik a palack belsejében, amikor gyanútlan tulanjdonosa áldozatul esik a szívatásnak.

Olyan, mint egy vulkánkitörés

Nem is rabolnánk tovább az idődet, lássuk a magyarázatot! Amint a palackot megütik, egy rezgéshullám fut át rajta. Amikor a hullám eléri a sörben lévő buborékokat, azok pulzálni kezdenek, majd szétesnek – mindezt alig két milliszekundum alatt. Ennek eredményeként pedig nagy mennyiségű gáz keletkezik, amitől a képződő hab szabályosan kirobban a palackból.

Ha egy kicsit részletesebben is érdekel a jelenség háttere, akkor még azt kell tudnod, hogy a széteső buborékok apró töredékeket alkotnak, amelyek feltöltődnek szén-dioxiddal, újabb lendületet kapnak, és a felszín felé törnek. Minél gyorsabban ütik össze a két üveget, annál gyorsabban történik az egész. Ilyenkor beindul egy öngerjesztő folyamat, amit úgy kell elképzelni, akárcsak egy rohamosan növekvő gombafelhőt.

Innen már nincs is visszaút, a kitörést lehetetlen megállítani. Ezen a ponton két dolgot tehetsz: vagy megpróbálod meginni a feltörő habot, vagy elszaladsz az üveggel a legközelebbi mosdókagylóig. Ha nem akarsz pazarolni és/vagy a szíved mélyére nézel, bizonyára te is tudod, hogy melyik a helyes út.

Apropó, és az megvan, hogy miért hosszúkás a sörösüveg nyaka?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek