Mit kezdjek a használt étolajjal és zsiradékkal?

Eddig a mosogatóba vagy a vécébe öntötted a használt étkezési zsírt és étolajat? Kész csoda, hogy eddig megúsztad a dugulást! Mutatjuk, legközelebb hogyan kéne eljárnod.

Ha szoktál főzni, minden bizonnyal már te is szembesültél a dilemmával, hogy mi legyen az étkezési zsiradékkal, amit egyszer már használtál. Amennyiben nem úszkál benne egy rakás ételmaradék, viszonylag egyértelmű a helyzet, hiszen emberi beavatkozás nélkül is alkalmas lehet egy második sütésre. De mi van akkor, ha látványosan szennyezetté válik? A Lifehacker bemutat pár trükköt, melyek segítségével még ilyenkor is felhasználható lehet az olaj vagy a zsír.

Ne öntsd a lefolyóba

Mielőtt rátérünk, hogy mihez kezdj a használt étkezési zsiradékkal, elsőként tisztázzuk, hogy mi az, amit soha, semmilyen körülmények között ne tegyél vele: véletlenül se öntsd a mosogatóba vagy a vécébe! Még ha folyékony is, eltömítheti a csöveket, aminek dugulás lehet a vége, arról nem is beszélve, hogy az élővizekbe jutva mennyire súlyosan veszélyezteti az élővilágot.

Használd fel

Az étkezési zsiradéktól csak akkor szabadulj meg, ha feltétlenül muszáj. Ez igaz a szalonna zsírjára is, amit belecsorgathatsz egy befőttes üvegbe vagy kisebb tálkába, amennyiben rövid időn belül fel tudod használni. Ha pedig a jövőre gondolva félretennéd későbbre, szűrd át egy kávéfilterrel, majd tárold a hűtőben. Meglátod, jól fog jönni, amikor legközelebb tükörtojást vagy házi majonézt csinálsz. Ezt megteheted a csirke, a kacsa vagy a liba zsírjával is.

Még menthető lehet
Még menthető lehetporpeller / Getty Images Hungary

Tisztítsd meg

A legtöbb főzőzsír viszonylag egyszerűen megtisztítható – még akkor is, ha panírozott ételt sütöttél benne. Ha az itt is alkalmazható kávéfilteres trükk nem használ, várd meg, amíg a zsiradék lehűl. Ahhoz, hogy elkezdhess vele dolgozni, szoba-hőmérsékletűnek vagy legfeljebb egy kicsivel melegebbnek kell lennie.

A Food Lab azt ajánlja, hogy minden liternyi zsiradék után tegyél fél csésze vizet egy kisebb tálba, adj hozzá egy teáskanálnyi zselatinport, majd hagyd pár percet ázni. Ezután tedd fel lassú tűzön főni, és szorgosan kevergesd, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik. A folyadéknak ebben a szakaszban nagyon zavarosnak és aránylag homogénnek kell lennie.

A következő lépésben fedd le az edényt, majd tedd be egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Az olaj, vagyis a tiszta zsiradék másnapra fel fog jönni a tetejére, így egyszerűen áttöltheted egy másik tálkába, míg a szennyeződések az alatta létrejövő zselatinkorongba ragadnak, amit egyszerűen kidobhatsz.

Gyűjtsd össze és add le

Ha úgy ítéled meg, hogy az olaj már nem menthető, több lehetőséged is kínálkozik, hogy megszabadulj tőle – és nem, a lefolyó továbbra sem opció! Először is szükséged lesz egy gyűjtőedényre, ami lehet egy műanyag palack, régi teáskanna vagy tejesdoboz is. A Lifehacker azt ajánlja, hogy a használt zsiradékot vagy étolajat előbb töltsd bele ebbe, majd dobd ki a szemétbe. Ez azonban nem túl környezetbarát eljárás, ezért ha teheted, inkább támaszkodj a másik javasolt megoldásra, és add le egy gyűjtőponton (a Coop üzletláncnál és bizonyos MOL benzinkutakon is átveszik), hogy újra tudják hasznosítani.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek