A Food52 szerzőjét egy szilveszteri tésztaparti döbbentette rá, hogy a krémes tésztacsodák, amikkel az este folyamán meglepte a vendégeit, másnapra csak halovány árnyékai egykori önmaguknak. Kidobni viszont nem akarta a maradékokat, így kipróbált valami újat. A kulcsot a tészta főzővize jelentette, amit a jövőre gondolva a szószokhoz tett félre egy befőttesüvegben.
Két legyet egy csapásra
Ha eddig kiöntötted a főzővizet, akkor bizony elmulasztottál valamit, amivel új szintre emelhetted volna a tésztás fogásaidat. A zavaros nedű a főzés közben kioldódó keményítőnek hála ugyanis csodát tesz a szósszal. Ha hozzáadsz néhány kanállal és elkevered benne, lágyabb és krémesebb lesz, nem keletkeznek pocsolyák a felszínén, sőt még jobban rá fog tapadni a tésztára.
De mi van a maradék tésztával? Mint kiderült, a főzővíz ezen a téren is elvitathatatlan érdemekkel rendelkezik, ezért érdemes lehet kisebb tartalékokat képezned belőle a hűtőben. Főleg, ha a maradékot a szószban hagytad.
Percek alatt megvan
A Food52 szerint a főzővíz képes visszaállítani a tésztád régi fényét, így az szinte ugyanolyan lágy és finom lesz, mintha csak frissen készítetted volna. Ehhez ráadásul nincs is szükség semmiféle összetett konyhai műveletre. A teendőd mindössze annyi, hogy egy serpenyőbe teszed a maradékot, felmelegíted, bőkezűen megöntözöd a főzővízzel, majd összekevered. Meglátod, a keményítős folyadék – plusz egy csipet extra só – új életet lehel a tésztádba.
Tudod, hogy mi az, ami másnapra ugyanúgy elveszíti a varázsát, mint a maradék tészta? Hát a maradék pizza! Még az a szerencse, hogy az alábbi trükköket bevetve abból is kihozhatod a legjobbat: