Nehogy azt hidd, hogy ősszel nem lehet ültetni a kertben!

Kertészmérnököt kérdeztünk, mit tehetünk növényeinkkel a hűvösebb hónapokban

A tavaszi hagymásokat például ilyenkor lehet elültetni, de az ősszel elvetett fűmagokból is szép zöld gyepünk lehet a következő nyárra.

Ha azt szeretnéd, hogy tavasszal szép legyen a kerted, ideje a tettek mezejére lépned. Cikkünkben Megyeri Szabolcs kertészmérnök segítségével szedtük össze a legfontosabb őszi teendőket. A szakember azt mondja, a növények kiválasztásánál van egy újabb szempont is, amit érdemes figyelembe venni: hogy mennyire bírják a klímaváltozás hatásait.

Miket lehet ősszel ültetni?

Megyeri Szabolcs szerint a tavaszi hagymásokat, mint a tulipánt, a nárciszt vagy a hóvirágot az ősz folyamán kell elültetni. Ez azért lényeges, mert szükségük van hideghatásra (szaknyelven jarovizációra) is, hogy megfelelően tudjanak fejlődni.

Sokan nem gondolnak rá, de előnyös lehet az őszi fűmagvetés is. Ennek legfőbb hozadéka, hogy a fű tavasszal előbb nő ki, ezért 1-2 centiméteres előnnyel indul a gyomokkal szemben, amelyek egyébként akadályoznák a növekedésben. A gyümölcsfákat szintén ilyenkor lehet telepíteni.

Aranyszabály, hogy miközben a konténeres növények bármikor ültethetők, addig szabadgyökerű és földlabdás társaiknál október 20-ig kell várni. Ekkor kezdődik ugyanis az igazi kertészeti szezon, vagyis az őszi ültetések időszaka.

Mi alapján válasszak növényeket?

Bár a növények 90 százaléka konténeres kivitelben is elérhető, rengeteget tudsz spórolni és adott összegből nagyobb példányokhoz juthatsz, ha inkább a szabadgyökerű és földlabdás példányok közül választasz.

Amikor kiszemelsz egy új növényt, ne csak a külseje alapján dönts. Vedd figyelembe, hogy mekkorára fog nőni, illetve hogy klímaváltozás-tűrő faj-e. A smaragdtuja helyett például jobban jársz a borókával, a babérmeggyel vagy a tiszafával. Egyes fajokkal két legyet üthetsz egy csapásra: a som nemcsak dekoratív sövénynövény, hanem ehető a termése, sőt a klímaváltozást is bírja.

A boltban kapható bogyós gyümölcsök – mint a málna, az eper és a ribiszke – általában drágák és külföldről származnak, pedig otthon is könnyen termeszthetők, ráadásul gyerekbarátok is, mutatott rá a kertészmérnök. Őszi ültetésük estén a következő évben már szedhetők is.

Ősszel is sok a teendő a kertben
Ősszel is sok a teendő a kertbenSolStock / Getty Images Hungary

Milyen egyéb teendők vannak?

Kezdetnek gereblyézd össze a leveleket, de eszedbe se jusson elégetni őket. Az összegyűjtött levelekből kitűnő komposzt lehet az ágyások évelői, illetve a hagymások számára. Emellett hasznos lehet az is, ha átforgatod a talajt. Ebben az időszakban már ajánlott ritkítani a gyep öntözését. Ha mindenképpen tenni akarsz valamit, kezeld őszi-téli kondicionáló tápanyagokkal.

Amennyiben van rá lehetőséged, a lehullott ágakat, leveleket össze is apríthatod, hiszen a bolti termékeknél sokkal jobban használhatók a mulcsoláshoz, vagyis a talajtakaráshoz, ami nem csupán díszítésnek kiváló, de védi a talajt a kiszáradástól és a gyomosodástól is.

A gyümölcsfáknál a tél eleji lemosó permetezés a soron következő teendőd. Azokat a cserjéket, amik kora tavasszal virágoznak, ne most vágd vissza, ezt tél végén, kora tavasszal érdemes megtenned, de egy élőmetszést azért végezhetsz.

Ha szeretnél átültetni egy növényt, lehetőleg október végére, november elejére időzítsd, amikor már nincs lombja. Az érzékenyebb szobanövényeket ilyenkor már tanácsos bevinni a lakásba, a leandereket, muskátlikat viszont elegendő akkor, amikor jönnek a nagy hidegek.

Még egy bónusz tipp: ha a falakat, kerítéseket vadszőlővel futtatod be, gondoskodhatsz róla, hogy jövőre kellemes legyen az otthoni klíma: hűsítő hatású lesz, és attól sem kell félned, hogy lebontja a vakolatot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek