9 dolog, amire figyelned kell, amikor autóba ülsz

Annak, hogy milyen testhelyzetben ülsz az autóban, nem csupán a kényelemről kéne szólnia.

A Consumer Reports szerint a megfelelő vezetési pozíció két okból is fontos: egyrészt javít az autó irányíthatóságán, másrészt csökkenti a súlyos sérülések esélyét baleset esetén. A következőkben szakértők tippjein keresztül mutatjuk be, mire érdemes figyelmed, amikor legközelebb beülsz a volán mögé.

1. Állítsd be a fejtámlát

Igazítsd a fejtámlát a fejed tetejéhez, vagy legalább úgy, hogy a füleddel egy magasságban legyen. A fejed és a fejtámla között legfeljebb 10 centiméteres távolság maradjon.

2. Helyesen használd az övet

A biztonsági övnek a bal oldali kulcscsont közepét kell kereszteznie. Az újabb autókban már állítható magasságú öv van, segítve az ideális pozíció beállítását.

3. Figyelj a testtartásodra

Ülj egyenes háttal (vagyis függőleges állásban), az ülés közepén. Ügyelj rá, hogy a csípőd és a hátad teljesen az üléshez simuljon. A helyes testtartás révén könnyebben irányíthatod az autót, illetve éberebb is maradhatsz.

4. A csípődnél is ellenőrizd az övet

Figyelj, hogy az öv alsó része a csípőcsontot fogja át, ami erősebb, mint a has lágyabb területei.

5. Gondoskodj szabad kilátásról

Olyan magasra állítsd az ülést, hogy szabadon kiláthass a motorháztető felett. Ha nem tudod megállapítani, hogy milyen közel van a többi autó, valószínűleg túl alacsonyan ülsz.

6. Érd el a pedálokat

Úgy állítsd be az ülést, hogy könnyedén elérhesd a pedálokat, és szükség esetén teljesen lenyomhasd a fékpedált. Fontos, hogy amikor kinyomod a kuplungot, ne nyúljon ki teljesen a lábad.

7. Ügyelj a kormánytávolságra

A kormánytávolság akkor megfelelő, ha a karodat kinyújtva a csuklódat a kormánykerék tetején tudod pihentetni.

8. Megfelelő helyen fogd a kormányt

A régebben elterjedt 10 óra 10 perces ajánlás nem állta ki az idők próbáját. Az enyhén behajtott könyökkel megvalósított 9 és 3 órás pozíció nemcsak az autó irányíthatóságán javít, hanem egy esetleges balesetnél csökkenti a légzsák kioldódásából fakadó sérülés esélyét.

9. Hagyj helyet a légzsáknak

Legalább 25 centis távolságot hagyj a kormánykerék és a mellkasod között. Ezzel biztosíthatod, hogy baleset esetén a légzsák elnyelje az ütközésből fakadó erőhatásokat, anélkül hogy sérüléseket okozna.

Nem érted, mi a baj a 10 óra 10 perces kormányfogással? Alábbi cikkünkből megtudhatod: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra