Mit igyak, ha nagyon ki vagyok száradva?

Talán azt gondolod, hogy a sportitalok és a vitaminos vizek előrelépést jelentenek a sima vízhez képest. De valóban így van?

Ha elegendő folyadékot iszol, az egy sor egészségügyi előnnyel járhat: szabályozza a testhőmérsékleted, pozitívan hat a szívműködésedre és az emésztésedre, segít a fejfájás és az izomfáradtság megelőzésében, sőt még a hangulatodon is javíthat. A nyári hőségben azonban könnyen dehidratálttá válhatsz, anélkül, hogy bármit is észrevennél belőle. Vajon ilyenkor van értelme a bolti termékekre támaszkodni? A Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet szakembere utánajárt a kérdésnek.

# Sportitalok

A termékeket profi sportolók számára fejlesztették ki, hogy pótolhassák az izzadsággal távozó elektrolitokat – mint amilyen a nátrium és a kálium –, valamint az izmok üzemanyagának számító szénhidrátokat. Amy Keating, a Consumer Reports dietetikusa ezért azt mondja, a testmozgást folytató átlagember számára bőven elegendő a hagyományos folyadékpótlás is.

Ha úgy érzed, mégsem tudsz sportitalok nélkül élni, számolj vele, hogy fogyasztásuk plusz energiabevitellel járhat. Miközben egy 68 kilós ember nagyjából 150 kalóriát éget el egy félórányi tempós sétával, addig egy félliteres termékkel körülbelül 100 kalóriát visz be, ami hátráltathatja akár a kitűzött célok elérését is. Vannak ugyan kalóriamentes és csökkentett energiatartalmú sportitalok is, ám ezek valószínűleg mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, ráadásul mindkét típusra jellemző az adalékanyagok, például a mesterséges színezékek felhasználása.

Nem mindegy, hogy mit iszol
Nem mindegy, hogy mit iszolDougal Waters / Getty Images Hungary

# Vitaminos vizek

A nyári kánikula vagy egy kinti futás önmagában nem indokolja a vitaminpótlást. Ráadásul, ha sokat iszol a termékekből, túllépheted a napi ajánlásban szerepelő értékeket – különösen, ha mellette multivitaminokat és/vagy magas vitamintartalmú ételeket, például bizonyos gabonaféléket is fogyasztasz. Vásárlásnál ne felejtsd el átolvasni az összetevők listáját, mert van olyan termék, amelyik tele van cukorral.

# Növényi vizek

A divatos kókusz-, juhar- és kaktuszvizek csomagolása általában azt sugallja, hogy a termékek jobban hidratálnak a sima víznél, illetve a sportitalok természetes alternatívái lehetnek. Ennek ugyan nem sok igazságtartalma van, de cserébe legalább a cukortartalmuk alacsonyabb. 2,5 deci kókuszvízzel körülbelül 40-65 kalóriát és 9-14 gramm cukrot viszel be, míg a kaktusz- és juharvizek hasonló mennyiségében kb. 25 kalória és 5 gramm cukor van.

# Jeges tea

A hagyományos teáknak elhanyagolható a kalóriatartalma, viszont gazdag antioxidáns-forrásnak számítanak, így hozzájárulhatnak többek között az egészséges szívműködéshez is. Számos palackos termék ezzel szemben leginkább az üdítőkkel mutat rokonságot, és sok cukrot tartalmaz. A diétás teáknak pedig hiába alacsonyabb az energiatartalma, olyan édesítőszerek lehetnek bennük, mint az aszpartám és a szukralóz, amelyeknek káros hatásokat is tulajdonítanak.

Ha már mindenképp ragaszkodsz a bolti jeges teákhoz, keresd az édesítés nélküli változatokat. Keating szerint bármikor megízesítheted őket egy teáskanálnyi agávésziruppal, és még így is alacsonyabb lesz a cukortartalmuk, mint az előre édesített termékeké.

Ha főleg az antioxidánsok miatt fogyasztasz teát, akkor jársz a legjobban, ha frissen főzöd (akár le is hűtheted, és máris kész a saját jeges teád). De ne csinálj belőle túl sokat, mert kutatások szerint az ital antioxidáns-tartalma naponta 10 százalékkal csökken.

# Házi alternatívák

A házi készítésű ízesített vizek kitűnő alternatívái lehetnek a palackos bolti italoknak. Csak fogj egy nagy kancsónyi jeges vizet, és ízlés szerint dobálj bele szeletelt gyümölcsöket. Ha kell egy kis inspiráció, itt egy jól bevált recept a Utah állambeli Red Mountain Resort vezető séfjétől:

• Egy kancsónyi vízbe darabolj bele két negyedekre vágott barackot (vagy más csonthéjas gyümölcsöt), adj hozzá egy kisebb hámozott, vékonyra szelt gyömbérgyökeret, és óvatosan keverd össze az egészet. Ha akarod, megbolondíthatod egy kevés citromfűvel vagy citromverbéna-levéllel is.

Nem tudod, mennyi folyadékot igyál ebben a nagy melegben? Itt egy kis segítség hozzá: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek