Sportitalok tesztje: melyik a legkevésbé iszonyú?

A sportitalokat sem az ízükért fogjuk szeretni: a legtöbbjük nélkülöz mindenféle természetességet.

Ízlelőbimbóink alig ocsúdtak fel az energiaitalok miatt elszenvedett sokkból, máris újabb tortúrának tettük ki őket. Persze azt sejtettük, hogy a sportitalok kapcsán nem sok jóra számíthatunk, de mi magunk is meglepődtünk, hogy mennyire csapnivaló eredmények születtek. Még a tesztgyőztes terméknek is csak egy erős közepesre futotta. 

Egyáltalán mi az a sportital?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta: a sportitalok, vagy más néven izotóniás italok fogyasztását, mint ahogy a nevük is sugallja, leginkább sportolók számára ajánlják. De pontosan mire jók és hogyan készülnek? 

A szakember rámutatott, hogy az emberi szervezetben lévő víz nagy mennyisége a sejtekben található, és számos oldott anyagot tartalmaz 0,9 százalékos koncentrációban. Ez az oka annak is, hogy amikor valaki infúziót kap, az nem tiszta víz, hanem ugyanilyen koncentrációjú sóoldat. Szervezetünk ugyanakkor alapesetben a táplálékkal bevitt ásványi anyagok révén is megfelelő szinten tudja tartani a koncentrációt. 

A sportitalok a fokozott folyadékvesztés alkalmával lehetnek hasznosak az elektrolit-utánpótlás miatt.

A termékek fogyasztása elsősorban tehát versenysportolók számára javallott, akiknek a folyadékigénye, így elektrolitigénye is magasabb – bár ez nem csak sportitalokkal orvosolható. Egy átlagembernek vagy hobbisportolónak kevésbé valószínű, hogy szüksége lenne rájuk. 

Variációk sportitalra
Variációk sportitalraRuzsovics Dorina

Maga a sportital lényegében egy hétköznapi üdítőital, amihez kis mennyiségben ásványi anyagokat – általában nátriumot, káliumot, magnéziumot és kalciumot – adnak.

Az ital ízét szinte kivétel nélkül aromák, jellemzően rikító színét pedig színezékek adják.

Az élelmiszermérnök mindezek fényében azon a véleményen van, hogy a termékek nem csodaszerek, bár az elektrolitpótlás szempontjából valóban hasznosak lehetnek. Ennek azonban van jóval gazdaságosabb módja is. Ha valaki fél csipet sót tesz a normál italába, máris kész a házi sportital, amivel hasonló eredmény érhető el.

Hogyan teszteltünk?

Kóstolónkhoz szokás szerint a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a sportitalokat és vitaminos üdítőket. Ízesítésük tekintetében a narancsos, citromos vonalat vettük célba, abban bízva, hogy talán kevésbé borzasztó az ízük, mint a már látványra is bizarr kék löttyöknek. Persze különösebb illúzióink nem voltak – szerencsére, mert így legalább nem ért minket csalódás.

Voltak nehéz pillanatok
Voltak nehéz pillanatokRuzsovics Dorina

Vaktesztünk elsősorban arra a kereste a választ, hogy milyen a sportitalok íze, amit szerkesztőségünk tagjai szigorúan szubjektív szempontok alapján, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán értékeltek. Az összesítés és átlagolás után ebből született meg az alábbi eredmény.

3. helyezett: Apenta+ Fit mangó-citrom-zöld tea ízű üdítőital – 2,58 pont (269 forint/750 ml)

Összetevők: Apenta Mineral természetes ásványvíz, étkezési sav (citromsav), L-karnitin (100 mg/100 ml), aromák, stabilizátorok (gumiarábikum, fagyanta glicerin-észterei, citrusterpének), vitaminok (C-vitamin (L-aszkorbinsav), niacin (B3-vitamin, nikotinamid), B6-vitamin (piridoxin-hidroklorid), tiamin (B1-vitamin), tiamin-mononitrát), B12-vitamin (ciano-kobalamin), tartósítószer (kálium-szorbát), édesítőszerek (ciklamátok, aceszulfám-K, szukralóz), Zöldtea-kivonat, mangólésűrítmény, színezék (karotinok).

IMG 6696
Ruzsovics Dorina

A B-vitaminokat, C-vitamint és L-karnitint tartalmazó Apenta+ behatárolhatatlan ízvilága kissé váratlanul érte tesztelőinket. Azon túl, hogy „nem rossz”, nem is nagyon tudtak mit mondani rá. Konkrétumként csupán annyi hangzott el, hogy enyhén édes és a pezsgőtablettára hajaz. 

  • Érdekes... 
  • Enyhén édes. Olyan, mintha egy kifordított joghurtosdobozból innék. 
  • Nem rossz, nem is jó.
  • Pezsgőtabi.
  • Váó, nem is olyan rossz. Persze mint sportital. Mert amúgy sosem vetemednék rá magamtól. 
  • Nagyon rossz, semmire nem hasonlít.

2. helyezett: DM Sportness izotóniás citrom, grapefruitízű sportital – 3,16 pont (329 forint/0,75 liter)

Összetevők: természetes ásványvíz, fruktózszirup, citromlé* (3,5%), grépfrútlé, (1,5%), mandarinlé (1%), szénsav, kalcium-laktát, étkezési sav (almasav), magnézium-karbonát, édesítőszer (ciklamát és szacharin), természetes grépfrútaroma, antioxidáns (aszkorbinsav), stabilizátor (szentjánoskenyérliszt), nikotinsavamid, E-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin.

IMG 6738
Ruzsovics Dorina

A DM kalciummal, magnéziummal, niacinnal, E-vitaminnal, B6-vitaminnal és B12-vitaminnal megpakolt saját márkás terméke egyebek mellett a limonádét, a pezsgőtablettát és a hígított Fantát juttatta tesztelőink eszébe. A többségnek ugyan nem ízlett, de valaki bevésett hozzá egy ötöst. 

  • Ez nagyon király!
  • Nem tudnám megmondani, mi ez, de Apentaíze van.
  • Pezsgőtabletta-ízű.
  • Gagyi limonádé. 
  • Nem tudom, milyen az ideális sportitalíz, de ez rettenetes. Hígított Fanta.
  • Szénsavas limonádé, teljesen közepes.

1. helyezett: Oshee narancsízesítésű ital hozzáadott vitaminokkal – 3,25 pont (299 forint/0,75 liter)

Összetevők: víz, glükóz, maltodextrin, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), savasságot szabályozó anyag (trinátrium-citrát), tartósítószerek (kálium-szorbát és nátrium-benzoát), kollagén-hidrolizátum, stabilizálószerek (gumiarábikum, fagyanták glicerin-észterei), antioxidáns (aszkorbinsav), édesítőszerek (aszpartám és aceszulfám-K), aroma, dúsító anyagok (vitaminok: niacin, E-vitamin, pantoténsav, B6-vitamin és biotin, trikálium-citrát, magnézium-karbonát), színezőanyag (E110, E150d), karotinok.

IMG 6734
Ruzsovics Dorina

A niacint, E-vitamint, pantoténsavat, B6-vitamint, biotint, káliumot és magnéziumot felvonultató Oshee szintén a pezsgőtablettára emlékeztette tesztelőinket, de ebben az esetben legalább egy jobb fajtára. Valószínűleg ettől sem fogod egy illatozó narancsliget közepén érezni magad, a műfaj sajátosságait figyelembe véve viszont egészen vállalható az ízvilága, illetve kedvező ár-érték aránya is az átlag fölé emeli.

  • Pezsgőtabi ez is, csak még nem járt le.
  • Fantaszörp, jó.
  • Újabb pezsgőtabletta. 
  • Igya meg, akinek két anyja van. 
  • Pezsgőtabletta. Ennek ellenére sem kifejezetten jó.
  • Jó, pont olyan, mint egy narancsos sportital.

Futottak még

4. helyezett: Aldi Crane Zero narancs-mangó ízű üdítőital vitaminokkal – 2,41 pont (179 forint/750 ml)

Az Aldi C-vitamint, magnéziumot és cinket tartalmazó saját márkás terméke nemcsak szagra, hanem ízre is műnek, illetve meglehetősen édesnek is bizonyult. „Túlcitromozott, kihűlt tea, „vízben oldott szőlőcukor” – jellemezték tesztelőink.

5. helyezett: Vitamin Well Upgrade üdítőital citrum-kaktusz ízben – 2,33 pont (515 forint/0,5 liter)

A B6-, B12-, D-, E-vitaminnal, niacinnal, biotinnal, pantoténsavval, magnéziummal, cinkkel, szelénnel készülő Vitamin Well Upgrade ital átlátszó színe némi bizakodásra adott okot – sajnos teljesen alaptalanul. Kóstolóink itt a gumicukorral és a limonádéval vontak párhuzamot, a „rettenet” és „borzalom” szavakkal illetve a terméket.

6. helyezett: Lidl Optisana izotóniás ital narancs ízű – 2,16 pont (189 forint/0,6 liter)

A Lidl L-karnitint és hozzáadott vitaminokat tartalmazó ital mindössze egy tesztelőnktől kapott magasabb pontszámot, aki „mandarinos Plussznak” nevezte, a többiek viszont műanyagos, gyógyszeres mellékízt fedeztek fel benne, ezért nem zárták a szívükbe.

7. helyezett: Vitadale citromízű sport üdítőital – 2 pont (249 forint/0,7 liter)

A hozzáadott vitaminokkal és L-karnitinnel kecsegtető Vitadale szinte kizárólag negatív kritikákat kapott. Olyanokat, mint a „cukros pisi”, az „édes motorolaj”, a „szülinapos kiviszörp túlhígítva” vagy a „legszarabb szoci üdítő”.

7. helyezett: Gatorade narancsízű izotóniás sportital – 2 pont (249 forint/0,5 liter)

A Gatorade narancsos szaga jól passzolt az ízéhez: mindkettő borzasztóan töménynek hatott. „Poloskás-narancsos ízű pezsgőtabi” – írták róla az értékelőlapon. Valakinek ugyanakkor mindezek ellenére is ízlett, ő úgy fogalmazott, hogy „erős narancsos, jó”.

7. helyezett: Erdinger Hefe alkoholmentes szűretlen búzasör – 2 pont (399 forint/0,5 liter)

Oké, tudjuk, az Erdinger terméke eléggé kilóg a sorból, de mivel a dobozán külön feltüntették, hogy izotóniás, adtunk neki egy esélyt. Tesztelőink azonban arra jutottak, hogy sörnek is rossz, mivel keserű és savanyú, sportolás közben pedig végképp nem tudnák meginni.

10. helyezett: Decathlon Aptonia izotóniás ital narancsízű – 1,83 pont (270 forint/0,5 liter)

A Decathlon B1-vitamint, B5-vitamint, B12-vitamint, E-vitamint és magnéziumot tartalmazó izotóniás italát tesztelőink szagra és ízre is rémesnek találták. „Az ACC-t jobban élvezem” – coming outolt egyikük. 

Azt egyébként tudtad, hogy a sportital kiköpve is hatásos? Ha nem, még nem késő elolvasni alábbi cikkünket: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra