Nézz ki még jobban a nyaralós képeken! Profi fotós és testbeszédszakértő tanácsai

Szereted a magadról készült képeket? Szerencsés vagy, ha igen. Kevés ember elégedett azzal, amit a fotókon lát. Megnyúlt vonások, szarkaláb, vagy épp túl pufi arc, kurtának tűnő láb. A végtelenségig lehetne sorolni, mi minden tud aggasztani bennünket. Sokan cselhez folyamodunk, és ha fényképezésre kerül a sor, magunk elé rántunk egy kósza gyereket vagy behúzódunk valaki nálunk magasabb mögé.

Gondoltál már arra, milyen jó lenne tudni, hogyan állj, mit viselj és mikor fotózkodj, hogy a legjobbat hozd ki magadból? Cikkünkben fotós szakértővel segítünk, hogy idén ne kelljen kitörölnöd a felbecsülhetetlen értékű emlékeket a telefonodról, hanem bátran büszkélkedhess velük, vagy legalább megbékélj azzal amit látsz. Judi James testbeszédszakértő a Primának adott tippeket, mi pedig Vágó-Máth Szilvia bloggerfotóst kérdeztük meg arról, hogy sikerülhetnek még jobban a képek. Nyugi, nem kell szoborarc, sem pónipóz, csak figyelj!

# Tippek kezdőknek

1, Vállakat hátra

A legtöbben észre sem vesszük, milyen görbén állunk vagy járunk, csak akkor sokkolódunk, amikor a fényképeken szembesülünk vele. Ha kattan a gép, húzd ki magad, és inkább feszítsd kicsit hátra a vállad. Ettől rögtön magabiztosabbnak, fittebbnek és erősebbnek tűnsz. Ha a tájat szeretnétek úgy megörökíteni, hogy te is rajta vagy, ne háttal állj a látnivalónak, inkább a fotósnak fordíts hátat, és a vállad felett nézz vissza. Elegáns és lendületes lesz a póz, ráadásul minden valószínűséggel huncutul mosolyogni is fogsz. És egyébként is, miért állnál háttal a Niagara-vízesésnek, ha már egyszer ott vagy?

2, A kalap király

Nemcsak a parton, tűző nap ellen tesz jót egy hetyke kalap, de nyári fotóidon is sokat dob, ha valamilyen klassz fejfedő van rajtad. A karima horizontja optikailag keskenyít és véd a direkt napfénytől, ami kellemetlenül kiemelheti a kívánatosnál határozottabb vonásokat. Ráadásul – főleg egy itt-ott lyukas szalmakalap – az árnyékok izgalmas játékát is eredményezheti, és arra is jó, hogy megfogva, megérintve lazább pózt vegyél fel annál, mint hogy vigyázzban állsz.

Ugye, hogy sokkal izgalmasabb így?
Ugye, hogy sokkal izgalmasabb így?dimid_86 / Getty Images Hungary

3, Natúr haj

A nyaralós képeken nem néz ki túl jól, ha nagyon meg van csinálva a hajad, nem is érdemes túltolni a stylingtermékeket. Engedd, hogy a szél játsszon a hajaddal, vagy te tűzd meg itt-ott egy-egy hullámcsattal. A lelógó tincsek nemcsak keresetlennek hatnak, de karcsúbbnak is mutatják az arcod, és elterelik a figyelmet azokról a részekről, amik egy erősen lenyalt frizura mellett azonnal szembeötlenek.

4, Mosolyogj

Mindenki szebb, ha mosolyog, és minden szebb egy mosolytól. Eleve örülsz, hogy nyaralsz, nem? Hát akkor hagyd a fancsali képet, és mosolyogj! A legjobb, ha nemcsak a szád, de a szemed is nevet, a fénykép készítője nyugodtan meg is viccelhet valamivel, hogy ne vicsor legyen a vigyorból, hanem természetes és vonzó arckifejezés. Nézd csak, milyen magával ragadó ez a mosoly is!

5, Állakat le

Igen, jól hallottad. Tudom, nem szeretnéd, hogy tokád legyen, de akkor sem jó megoldás, ha túlságosan felszeged a fejed. Diana hercegnő csodaszép szemei például azért érvényesültek olyan jól a fotókon, mert legtöbbször kicsit leszegett állal nézett felfelé a kamerába. Hidd el, rólad is szép lesz az így készült kép, és a pózt még variálhatod is: oldalra is döntheted hozzá a fejed.

6, Ne lógasd a kezed

A legjobb, ha sosem simul teljesen a testedhez a karod, mert ebben a testtartásban könnyen egy zsák krumpli benyomását keltheted. Szintén nem néz ki túl jól, ha karba fonod a kezed magad előtt: ettől távolságtartónak tűnsz, és valahogy nem is jön át a hurrá, nyaralunk feeling. Inkább kapj a kezedbe egy pohár italt, igazítsd meg a napszemüveged, matass egy kicsit magadon, és máris lazábbnak tűnsz. Arra figyelj csak, hogy ha a kezedben tartasz valamit, azt ne emeld teljesen az arcod elé, mert úgy tűnhetsz majd, mintha rejtőzködnél.

7, Szabások és anyagok

Nemcsak a fénykép miatt jó tudni, hogy melyek azok a szabásvonalak, minták és anyagok, amik karcsúsítanak vagy épp erősítenek. A keresztben csíkos anyagoktól például sokszor félnek, pedig előnyösek is lehetnek, ha nem feszülnek rád. Ha V kivágású ruhát veszel fel, karcsúbbnak hat a sziluetted, ha viszont fényesebb anyagokba burkolod magad, teltebbnek tűnhetsz. Nyugi, a kedvenc, visszafogott színeidben biztosan jól fogsz mutatni a képeken is.

Ha amiatt aggódsz, hogy nagy a feneked vagy széles a csípőd, szintén sokat javíthatsz az összképen a helyes pózolással. Szemből készült képnél ne teljesen egyenesen állj, inkább helyezd a súlyt az egyik lábadra, oldalról pedig megint csak a hátadat enyhén megfeszítő pózban lesznek még csinosabbak a formáid.

8. Kulcsold össze a lábad

Ha ülve vagy fekve fényképezkedsz, lábaidat sokkal hosszabbnak és karcsúbbnak tudod mutatni, ha a térdednél vagy a bokádnál keresztezed őket.

Nem állítom, hogy van olyan beállítás, amiből nem szupercsinosak ezek a lábak, de a kulcsolás tényleg mindenkinek jól áll
Nem állítom, hogy van olyan beállítás, amiből nem szupercsinosak ezek a lábak, de a kulcsolás tényleg mindenkinek jól állGeorgeRudy / Getty Images Hungary

9, Spicc

Mármint ha épp mezítláb fényképeznek. Ha a lábadról készül kép, érdemes nagyon enyhén spiccben tartani a lábfejed, mert ettől rögtön hosszabbnak, karcsúbbnak és elegánsabbnak hat majd.

Ezek voltak a pózolás alapjai – ha ezeket elsajátítottad, már biztos, hogy jobbak lesznek az idei képeid. Vágó-Máth Szilvi profi tippjei már abban segítenek, hogy az apróbb részletek is klappoljanak a képeiden. 

#Tippek haladóknak

Fény:

Ez minden fotó legfontosabb eleme – mondja Szilvi –, érdemes tehát jól megválasztani. A különböző hangulatok persze más-más megvilágítást igényelnek, de a legtöbb esetben igaz, minél több van belőle, annál jobb, feltéve, hogy nem direktben süt rád. (Akik konyítanak már valamit a fényekhez, sokszor szelfiznek autóban, ami nem feltétlenül azért van, mert sokat ülnek a dugóban, hanem azért is, mert ott minden ablakból szép, szórt fény esik rájuk.)

Fotózásnál érdemes a déli órákat kerülni, mert a túl erős fényben hunyorogni fogsz, ráadásul a felülről érkező nap alatt a szemöldökcsont árnyékot vet a szemedre. Ilyenkor érdemes inkább árnyékos helyet keresni, mert ott a szórt fényben ez kiküszöbölhető. Ha van lehetőség a naplementében fotózni, érdemes azt is kihasználni, mert a nap ilyenkor a hátunk mögött van, és nagyon szép auránk lehet tőle. 

Jó póz, klassz fények = remek fotó
Jó póz, klassz fények = remek fotóVágó-Máth Szilvia/ Mommy and more

Háttér:

A következő fontos tényező a környezet. Mielőtt fotózunk, nézzünk körül, mi lesz a fotón a legelőnyösebb háttér. Egy utcaképnél például ne építkezés legyen a háttérben, hanem mondjuk, egy patinás épület. Ha egy szép portrét szeretnénk magunkról a szabadban, ahol mi vagyunk a lényeg, inkább homogénebb hátteret válasszunk, ahol nem terelődik el rólunk a figyelem: legyen ez zöld környezet, az ég, esetleg egy fal vagy kerítés.

Beállítás:

Mindig figyeljünk a testtartásunkra! Általában előnyösebb, ha nem teljesen szemben állunk, a csípőnket kissé elfordítjuk, így lehet kicsit csalni derék-, csípőtájon. (Biztos megfigyelted már, hogy a divatfotók a legritkább esetben készülnek teljesen szembefordult modellekről.) Figyeljünk a hajunkra: ha hosszú, akkor hadd látszódjon – jót fog tenni a képnek.

Van benne dinamika, érvényesül a haj, szép a háttér, mégsem mesterkélt
Van benne dinamika, érvényesül a haj, szép a háttér, mégsem mesterkéltVágó-Máth Szilvia/Mommy and More

Kattintás előtt ellenőrizzük a ruhánkat. Olyan bosszantó tud lenni, amikor egy jól sikerült fotón például kilóg a melltartó pántja, vagy férfiaknál nem jól van betűrve az ing, és ezt csak utólag vesszük észre. Ha beállított fotózásra indulunk, készüljünk fel, tervezzük meg! A helyszín meghatározza a ruhát, ám ez fordítva is igaz. Erre persze nincs séma, hiszen mindenki más stílusú, de az összhang fontos. Egy formális kiskosztüm esetlen a pipacsos réten, helyette inkább romantikus libbenős szoknya vagy farmeros összeállítás adhat szebb összhatást.

Öltözködés:

Ha már öltözködés: ne akarjunk nagyon mást mutatni, mint amik egyébként is vagyunk, akár életünk nyaralásán vagyunk, akár nem. Egy sportos, natúr sminket alig viselő nők ne tegyenek fel a fotó kedvéért se füstös esti sminket, ha nem érzik magukénak.

Érdemes a kedvenc darabokban fotózkodni
Érdemes a kedvenc darabokban fotózkodniVágó-Máth Szilvia/ Mommy and more

A fotón a feszengés fog dominálni, ha kilépsz a komfortzónádból, és nem az önidegen csinos külső. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne csinosíthatnánk ki magunkat a fotókra, de kerüljük a szélsőségeket és a túlzásokat. Az elkapott pillanatképek a legjobbak, ne meneküljünk a kamera elől, inkább próbáljunk minél természetesebben viselkedni, és adjuk meg a bizalmat a fotósnak, hogy jó képet fog készíteni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek