Az Apartment Therapy szerint a szagtalan lét kulcsa abban rejlik, hogy nem szabad megvárni, amíg a a bűz beivódik a falakba és a textíliákba, hanem csírájában kell elfojtani, lehetőleg még azelőtt, hogy egyáltalán a levegőbe jutna. Hidd el, jobb megoldások is léteznek annál, mint hogy éjjel-nappal nyomatod a szagelszívót.
#1 Használj fröccsenésgátlót
Az edények tetejére helyezhető fröccsenésgátló alapvetően arra szolgál, hogy ne terítsen be mindent a főzéshez használt olaj vagy zsiradék. Ennek a szénszűrős változatnak azonban van egy másik előnye is: elnyeli a kellemetlen szagokat.
#2 Forralj ecetes vizet...
Ryan Nicholas, a Simply Clean Oxford takarítószolgálat tulajdonosa azt javasolja, hogy amikor erős bukéjú összetevőkkel főzöl, keverj össze félcsészényi ecetet egycsészényi vízzel, majd forrald fel egy kis serpenyőben. A létrejövő gőz hatékonyan képes semlegesíti a kellemetlen szagokat.
#3 ... vagy potpourrit
Nicholas szerint az ecetes megoldáshoz hasonló eredményt érthetsz el akkor is, ha narancs- vagy citromhéjat, szegfűszeget és fahéjat tartalmazó potpourrit melegítesz egy lábasban, amíg gőzölögni nem kezd. Így nemcsak a szagokkal számolhatsz le, hanem kellemes illatot teremthetsz a konyhában. Ha lehet, válassz olyat, amelyben citrusos összetevők vannak, mert ezek különösen hatékonyak a bűzzel szemben.
#4 Próbálj ki egy légtisztítót
A szakember azt mondja, szintén beválhat, ha főzés közben bekapcsolsz egy hordozható légtisztítót. Főleg abban az esetben, ha a szag füstből származik. A készülék további előnye, hogy a baktériumokat, vírusokat és penészspórákat is kiszűri a levegőből, illetve akkor is hatékonyan szagtalanít, ha a helyiség már bűzlik.
#5 Tegyél szódabikarbónát egy tálba
Ahelyett, hogy csak elfedné, a szódabikarbóna felszívja a szagokat, ezért jó ötlet kitenni belőle egy tálkányit a konyhapultra, amikor valami büdöset főzöl – pláne, ha az valamilyen savas étel, mint a hal, a paradicsom vagy más zöldségek.
#6 Ellenőrizd a hűtőd hőmérsékletét
A hűtőszerkény szagosodása általában könnyedén kordában tartható a lejárt szavatosságú élelmiszerek kidobásával. Ha viszont visszatérő problémáról van szó, elképzelhető, hogy a készülék nem megfelelő hőmérsékleten üzemel. Az ideális érték 4 Celsius-fok vagy kevesebb.
#7 Szórj szódabikarbónát a szemeteszsákba
A főzés mellett a konyhában a szemetes az egyik legnagyobb bűzforrás. Ha szeretnéd megelőzni, hogy elfajuljon a helyzet, szórj némi szódabikarbónát a szemeteszsák aljára, mielőtt problémás elemeket (például halat) dobsz ki. A módszer a már büdös szemetes esetén is segíthet.
#8 Etesd citrommal a konyhamalacot
Ha citromszeleteket teszel az ételmaradékhoz, nemcsak a mosogatóból áradó szagoktól szabadulhatsz meg, hanem a zsíros lerakódásoktól is.
#9 Adj macskaalmot a kukához
A macskaalmot eleve úgy tervezték, hogy semlegesítse a cicákhoz kapcsolódó szagokat, ám a trükk a kukával is működik. Csak szórd az aljába a zsák elhelyezése előtt, és ha átnevesedik, cseréld ki.
A konyhai lefolyó még mindig elviselhetetlen szagot áraszt? Így szállhatsz szembe vele: