Mit kell tartalmaznia a fogkrémednek, és mit nem?

Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy mik azok az összetevők, amik veszélyesek lehetnek, és mik azok, amik tényleg fontosak.

Bármennyire is színes a fogkrémed, bármilyen szokatlan összetevőkkel is hirdetik, a szájhigiénia terén valószínűleg semmivel sem nyújt többet egy feleannyiba kerülő, átlagos gyógyszertári terméknél, jegyzi meg a Lifehacker, és gyorsan össze is szedte, mire érdemes figyelned a címkén, amikor kipróbálsz egy új márkát.

Abrazív anyagok

A fogkrémek némi mechanikus segítséget nyújtanak a fogak sikálásához, ez a fő oka annak, hogy egyáltalán léteznek. A szemcsés részecskék – például a kalcium-karbonát, a szilícium-dioxid, az alumínium-oxid és a magnézium-karbonát – egyik legfontosabb feladata a fogzománcon és a fogínyen felhalmozódó vékony bakteriális filmréteg (plakk) eltávolítása. Egyes termékek aktív szenet is tartalmazhatnak, egy friss tanulmány eredménye azonban arra utal, hogy ezek a fogkrémek többet árthatnak, mint amennyit segítenek. 

Attól, hogy színes, még nem biztos, hogy jó
Attól, hogy színes, még nem biztos, hogy jóJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Fluorid és annak alternatívái

A fluroid elsősorban a savakkal és a fogszuvasodást okozó baktériumokkal szemben védi a fogakat. Túlzott bevitele ennek ellenére kerülendő, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint hosszú távú használata (napi 14 mg esetén) akár csontrendszeri elváltozásokhoz is vezethet.

Néhány termékbe a fluorid alternatívájaként hidroxilapatit kerül, ami a kutatások szerint hasonlóan hatékony lehet, de egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő tudományos eredmény ahhoz, hogy a legtöbb szakember nyugodt szívvel tudja ajánlani. Ha valamilyen okból kerülnöd kell a fluoridot, mindenképpen kérd ki a fogorvosod véleményét.

Mindig olvasd el az összetevők listáját
Mindig olvasd el az összetevők listájátVlg / Getty Images Hungary

Anyagok, amikkel jobb vigyázni 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt tanácsolja, hogy vásárlás előtt mindig olvasd el a fogkrém címkéjét, és inkább kerüld el a következő anyagokat tartalmazó termékeket, mert egészségügyi kockázatot jelenthetnek, vagy allergizáló, irritáló hatásuk lehet: parabén, triklozán, SLS, (nátrium-lauril-szulfát / Sodium-Lauryl-Sulphate), PEG (polietilénglikol), PG (propilén-glikol).

Minden más

A fogkrémekben lévő összes többi összetevő csak a használatukat hivatott könnyebbé és kellemesebbé tenni. A nedvesítő anyagokra a termékek gélszerű állagának megőrzése érdekében van szükség, de gyakori például a habképző anyagok felhasználása is. Mindezeken túl ide sorolhatók még a fogkrémek ízesítésére szolgáló aromák, illetve a mesterséges édesítőszerek, így a szacharin is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek