„Hogyan készült” sorozatunk legújabb részében a nyári kerti partik egyik elmaradhatatlan fogását, a grillsajtot kínáljuk, ami az egyik legjobb dolog, ami a nyers tejjel történhet. Cikkünkben nemcsak a gyártás legfontosabb lépéseit vesszük sorra, hanem hasznos tippeket adunk az elkészítéséhez is.
Hogyan lesz a tejből grillsajt?
Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a grillsajt alapanyaga a nyers tej, amit első lépésben hőkezelnek, hogy elpusztítsák a betegséget okozó (patogén) mikroorganizmusokat, majd az így kapott alapanyagot baktériumkultúrával, oltóenzimmel kezelik.
A szakember szerint ettől nem kell különösebben megijedni, hiszen a felhasznált baktériumok teljesen ártalmatlanok az egészségre, viszont fontos szerepet töltenek be: átalakítják a tej alkotórészeit, és ennek hatására kialakul a sajt. Idevágó érdekesség, hogy az oltáshoz használt enzimeket eredetileg borjúgyomorból vonták ki, de ma már léteznek mikrobák által megtermelt enzimek, sőt növényi kivonat alapú enzimkészítmények is.
A gyártás következő fázisában a létrejött alvadékot aprítják, formázzák, préselik és/vagy gyúrják – a konkrét műveletek a sajt típusától is függenek. Traszkovics Zsolt szerint a termékek összetevői gyakorlatilag azonosak, és a technológiától függ, hogy milyen lesz a sajt: van, amelyiket érlelik, füstölik vagy fűszernövények hozzáadásával ízesítik.
„Sajtot könnyen készíthetünk otthon is, de fontos, hogy megfelelő alapanyagot használjunk (a bolti tej nem alkalmas a célra), illetve legyünk tisztában a megfelelő technológiával, hogy biztonsággal fogyasztható legyen” – tette hozzá a szakértő, aki a témával ismerkedők számára a hazisajtkeszites.hu honlapot ajánlja.
Hogyan érdemes elkészíteni?
A Sajtbisztró szerint a húsokhoz és salátákhoz, de lila hagymához, dióhoz, illetve áfonyalekvárhoz is társítható grillsajt pár perc alatt elkészíthető, ám ahhoz, hogy igazán finom legyen, nem árt tisztában lenni néhány alapvető szabállyal:
1. Felvágás
A legtöbb sajtot érdemes egy-két centi vastag darabokra szelni, mielőtt a grillrácsra helyeznéd őket. A szabály alól egyedül a camembert jelent kivétel, amit egészben kell megsütni.
2. Ízesítés
A grillezni szánt sajtot ízesítheted is. Ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, ha sütés előtt egy kevés olajjal elkevert, tetszőleges fűszerkeverékkel kened meg. A Sajtbisztró a sós, borsos, rozmaringos, fokhagymás mixet ajánlja.
3. Sütés
Miután feltetted a sajtot a rácsra, hagyd rajta két-három percig. Amikor pedig megfordítod (az a jó, ha enyhén barna), kellő óvatossággal járj el, hiszen ha megsérted a sajtot, könnyen szétfolyhat.
Ha nincs lehetőséged a szabadban grillezni, akkor sem kell lemondanod a grillsajt által nyújtott örömökről, elkészíthető ugyanis akár serpenyőben is. Csak arra figyelj, hogy tapadásmentes legyen, és akkor olaj hozzáadása nélkül tudsz grillezni.