Így mosd a törölköződ, hogy tartósan puha maradjon

A kemény víz és a nem megfelelő mosási, szárítási technika is hozzájárulhat ahhoz, hogy kedvenc törölköződ szúrós gyalázattá váljon.

Kilépsz a zuhany alól, és minden, amire vágysz, egy puha törölköző bársonyos ölelése – ehelyett viszont úgy érzed, mintha egy fenyőfát szorítanál magadhoz. Ismerős? Akkor a lehető legjobb helyen jársz, a The Washington Post ugyanis megkérdezett néhány mosási szakértőt, hogy mi a puha és bolyhos törölközők titka. Máris mondjuk a részleteket. 

Ne érd be akármilyen törölközővel

Barton Brass, a szállodai törölközőket is gyártó Turkish Towel Co. elnöke azt javasolja, a legjobb élményhez a jó minőségű, sűrű szövésű termékek közül válassz. „Minél jobb minőségű a pamut, annál jobb lesz a belőle készült törölköző is” – mondja a szakember. A legtöbb termék pont azért készül pamutból vagy valamilyen pamutkeverékből, mert az anyag természetes, puha és jó nedvszívó képességgel rendelkezik.

Ha számodra is a szállodai törölközők puhasága jelenti az etalont, Brass a tisztán pamutból készült verziókat ajánlja, amelyek súlya 600 g/m2 körül alakul (egy átlagos terméké 300-600 g/m2 között van). Az érték az anyag sűrűségére utal, és az anyag vastagságával, illetve nedszívóképességével arányos. Brass ugyanakkor óva int attól, hogy egészen 900 g/m2-ig merészkedj, mert egy ilyen nehéz törölköző már nem praktikus mindennapos használatra.

Minél jobb minőségű a pamut, annál puhább a törölköző
Minél jobb minőségű a pamut, annál puhább a törölközőPeopleImages / Getty Images Hungary

Válogasd szét a mosnivalókat

A szennyesek szétválogatása mindig fájdalmas művelet, de az ajánlásokban nem véletlenül szerepel, hogy a hasonló anyagú és színű darabokat együtt kell mosni. A mosószereket is gyártó Laundress társalapítója, Gwen Whiting szerint a törölközők tisztításánál szintén a szortírozás a kulcs, ezért ne akard őket például a lepedőkkel együtt mosni. Az új törölközőkre ez különösen igaz. Mivel hajlamosak a szöszösödésre, kifejezetten rossz ötlet más anyagokkal összemosni ezeket – hacsak nem akarsz egy egész délutánt a szöszök lefejtésére szánni.

Ha 100 százalék pamutból készült törölközőt veszel, az első pár mosásnál szöszös lesz, ezt sehogy sem kerülheted el.

Brass hozzáteszi, hogy az első használat előtt mindenképp tanácsos kimosni a törölközőket, hogy megszabadulhass a gyártók által esetleg hozzáadott előkezelő anyagoktól. Whiting ezt azzal egészíti ki, hogy a biztonság kedvéért az első három alkalommal külön mosd és szárítsd az újakat.

Még valami! A szakemberek azt javasolják, hogy ha szárítógépet is használsz, ne zsúfold túl, mert így a törölközők összegabalyodhatnak, nem tudnak egyenletesen megszáradni. Az eredmény: merev és szúrós anyag. Ha mégis telepakolod a gépet, legalább adj egy szárítólabdát/teniszlabdát a töltethez, vagy ha a készülék lehetővé teszi, a ciklus félénél válaszd szét az összetapadt törölközőket.

Mondj nemet az öblítőre

Ez talán kicsit váratlanul fog érni, de a puha törölközők világába nem az öblítőszerek jelentik a belépőt. Ezek ugyanis filmszerű bevonatot képezhetnek az anyag külsején, illetve kőolaj-származékokat tartalmazhatnak, amelyek gyengíthetik a nedvszívóképességet.

A jó hír, hogy Becky Rapinchuk, a Clean Mama weboldal alapítója tud egy kitűnő alternatívát. Ő minden mosásnál egy negyed csészényi desztillált fehér ecetet tölt az öblítő helyére.

Lágyítja a törölközőket, elpusztítja a baktériumokat és megszünteti a szagokat.

A fehér ecet mindezeken felül a színek megőrzését is segíti, továbbá még világosabbá teszi a fehéret. Brass egyenesen úgy fogalmaz, hogy a desztillált fehér ecet Isten ajándéka a mosáshoz. Neki az a trükkje, hogy minden hónapban lefuttat egy ecetes mosási ciklust, hogy megszabaduljon a baktériumoktól és a penésztől.

A törölközőket mindig külön mosd ki
A törölközőket mindig külön mosd kiAlex Wilson / Getty Images Hungary

Ha nem tudsz élni az öblítő illata nélkül, Whiting azt tanácsolja, hogy csak minden második alkalommal használd. Rapinchuk szerint az is beválhat, ha illóolajat csepegtetsz a szárítólabdákra, megvárod, amíg megszáradnak, majd a törölközőkkel együtt bedobod őket a szárítóba. Ha igazi spa-hangulatot szeretnél teremteni, a szakember a levendulára és az eukaliptuszra esküszik.

A kemény törölközők másik ellenszere a konyhából érkezik: a szódabikarbóna. Rapinchuk egy fél csészényit használ (vagy önmagában vagy mosószerrel keverve), hogy lágyabb textúrát kapjon és elejét vegye a nedves törölközőkből áradó savanyú szag kialakulásának. Ha követed a példáját, figyelj oda, hogy az ecet és a szódabikarbóna semmiképp se keveredjen a gépben, mert a létrejövő kémiai reakció túlfolyást hozhat létre.

A mosószer túladagolása ugyancsak kerülendő. Brass ezért arra buzdít, hogy a puhaság fenntartása érdekében csak az ajánlott mennyiség felét használd, valamint állíts be egy extra öblítőprogramot, hogy ne maradjanak mosószermaradványok az anyagban.

Moss alacsonyabb hőfokon

Hiába érzel ellenállhatatlan késztetést, hogy a lehető legmagasabbra állítsd a mosási hőfokot, hogy leszámolhass a bacikkal, érdemes kicsit visszafogni magad. Brass emlékeztet rá, hogy a pamut nagyon puha cellulóz anyag, ezért ha magas hőnek teszed ki, már soha többé nem lesz ugyanolyan. A szakember inkább a közepes hőfokú mosást és szárítást ajánlja, ami még nem károsítja az anyag szálait, viszont elpusztítja a baktériumokat.

Ha az anyag foltos, a mosás előtt kezeld valamilyen folteltávolítóval. A magas hőmérsékletű program legfeljebb akkor lehet indokolt, ha egy erősen szennyezett törölközővel akad dolgod, amit fertőtleníteni kell.

Győződj meg róla, hogy teljesen megszáradtak

Az összegyűrve, nedvesen hátrahagyott törölközők meglehetősen csábítóak a penész számára, arról nem is beszélve, hogy a szövetrostok egy idő után deformálódhatnak. Nem árt észbe vésned azt sem, hogy a frottírszövet hurkokba varrott fonalból épül fel, így a helytelen tárolás vagy vasalás megrongálhatja a szerkezetét.

Whiting kitér arra is, hogy a mosás előtt nem számít, hogy nedves-e a törölköző, utána azonban nagyon is, ezért csak azután szabad elrakni, hogy teljesen megszáradt. Ha szárítót használsz, a program végeztével mielőbb vedd ki, rázd ki és hajtogasd össze a törölközőt.

Ne nagyon késlekedj a teregetéssel
Ne nagyon késlekedj a teregetésselHenry Arden / Getty Images Hungary

Rendszeresen mosd ki őket

Ezt nem lehet megspórolni, hiszen közvetlenül érintkeznek a bőröddel. Rapinchuk például minden második használat után kimossa a törölközőit, sőt a kéztörlőket naponta (!), hogy megakadályozza a kórokozók terjedését. Whiting ezzel szemben a 3–5 alkalmankénti mosást tartja célravezetőnek. Brass végső jó tanácsként hozzáfűzte: célszerű legalább három törölközőt tartanod, hogy váltogatni tudd őket. Így értelemszerűen tovább is fognak tartani. 

A különféle anyagok mosásával kapcsolatos tudnivalókat alábbi cikkünkben szedtük össze: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek