Miért rosszabb ízű a dobozos sör?

Feltűnt már, hogy a dobozos sör nem teljesen ugyanolyan, mint az üveges?! Megkérdeztünk egy szakértőt, hogy tényleg így van-e.

Sokszor előkerül a kérdés, hogy miért más a dobozos sör íze, mint az üveges változaté. Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője azt mondja, bármennyire is hihetetlen, ennek oka leginkább az elménkben van, hiszen ugyanaz a sör van a dobozba töltve, mint ami az üvegpalackba is. Az, hogy a gyakorlatban esetleg másnak érezzük, az csak azért lehet, mert másnak akarjuk érezni.

A látszat csal

A szakember megjegyezte, habár a dobozos sörnél sokan éreznek fémes ízt, a termék nem veheti át a csomagolás ízét. A vonatkozó jogszabályi előírás ugyanis kimondja, hogy a csomagolóanyag nem léphet reakcióba a termékkel.

Szakmai szempontból nézve a dobozos sörök jobban is tárolhatóak,

hiszen megvédik a terméket a fénytől, ami a sörök esetében gyors minőségromláshoz tud vezetni.

Az utóbbi jelenségre az a magyarázat, hogy a sörben lévő alfasavak fény hatására lebomlanak, melynek következtében kellemetlen aromájú komponensek keletkeznek. A nem megfelelő tárolás miatt tehát tényleg előfordulhat némi ízbeli különbség, de inkább a dobozos sör javára.

Csak a fejedben mások
Csak a fejedben másokFotó: Taveesaksri / Getty Images Hungary

Ha nem hiszed, járj utána

Traszkovics Zsolt felidézte, szakmabelieknek és érdeklődő laikusoknak szánt képzéseiken érzékszervi gyakorlatokat is szoktak tartani, ahol mindig az a tanulság születik, hogy amit érzünk, az nem teljesen ugyanaz, mint amit érezni akarunk. Ezt akár te is kipróbálhatod otthon a következő módszerrel:

  • Vedd meg 2-3 sörtípus dobozos és üveges változatát is.
  • Tedd be őket a hűtőbe legalább 1-2 órára, hogy azonos legyen a hőmérsékletük.
  • Kérj meg valakit, hogy minden üvegből és dobozból töltse ki a sört 3-3 azonos pohárba. Ezeket előzetesen számozzátok be (célszerű 3 számjegyű, véletlen számokat használni), a segítőd pedig írja fel, hogy melyik szám melyik sörhöz tartozik, majd keverje össze a poharakat.
  • Kóstold végig a söröket, és próbáld meg kitalálni, hogy melyik a dobozos, melyik az üveges, majd miután két kupacba gyűjtötted őket, a számok alapján ellenőrizd, igazad volt-e.

Az élelmiszermérnök szerint egyet-egyet talán sikerül eltalálni, de ennél többen ne nagyon reménykedj. A résztvevők sokszor még a különféle típusú söröket sem tudják megkülönböztetni.

És mi van a csapolt sörrel?

Itt a csomagolási technika lehet a ludas. Az üveges és dobozos söröket tudniillik más paraméterekkel hőkezelik, mint hordós változatukat, ami némi ízeltérést okozhat – a csapolt sör javára. A különbség emellett abból is fakadhat, hogy miközben a csapolt sört aránylag frissen fogyasztják, addig üveges és dobozos társaik jóval több időt tölthetnek a boltok polcain. 

Mustra