Melyik a legfinomabb tejcsoki? Teszt!

Tizenhét tejcsokoládét ettünk végig, hogy többé ne kelljen tanácstalanul ácsorognod az édességosztályon.

Az étcsokikat korábban már kipipáltuk, ezért adta magát, hogy a tejes termékkel is tegyünk egy próbát. Mivel a legolcsóbb és a legdrágább tejcsokik ára között négyszeres árszakadék tátongott, a teszt egyik nagy kérdése az volt, hogy az édes ízek csábításának engedve mennyire érdemes komolyabb költségekbe verni magunkat. Meglepetések persze ezúttal is akadtak.

Mit érdemes tudni a tejcsokiról?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta: a hazánkban az egyik legkedveltebb édességnek számító tejcsokoládé összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza.

Az előírás alapján a terméknek minimum 25 százalék kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia (de az arány természetesen magasabb is lehet), tej vagy tejtermék szárazanyag-tartalma nem lehet kevesebb 14 százaléknál, a felhasznált cukor mennyisége viszont a gyártókra van bízva. Megengedett az adalékanyagok alkalmazása is, amelyek vagy a csoki ízét fokozzák (pl. aromák), vagy a minőségét biztosítják (emulgeálók).

Legalább 25 százalék kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia
Legalább 25 százalék kakaó-szárazanyagot kell tartalmazniaRuzsovics Dorina

A szakember rámutatott: ha egy termék felülete el van fehéredve, nem kell megijedni tőle, mert hiába hat szokatlanul a külseje, ez sem az ízét, sem beltartalmi értékét nem befolyásolja, így az adott csoki továbbra is biztonsággal fogyasztható. A fehéres izé egyébként nem más, mint kicsapódott zsír, esetleg kikristályosodott cukor, ami a nem megfelelő gyártástechnológia vagy a rossz tárolás eredménye. A tejcsokoládé nagyobb mennyiségű fogyasztása nem ajánlott, ugyanakkor 

mértékkel fogyasztva semmiféle egészségkárosodást nem okozhat, sőt jótékony hatásai is lehetnek.

Hogyan teszteltünk?

Úgy, hogy Gombóc Artúr is büszke lenne ránk! Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a termékeket, amelyekből egészen tisztességes mennyiség, összesen 17 darab gyűlt össze. Irigykedni azért ne nagyon irigykedj, mert már félúton kiderült, hogy jóból is megárt a sok. Néhány csoki ráadásul elég töménynek és/vagy „nyálgyilkosnak” bizonyult.

Tizenhétféle terméket próbáltunk ki
Tizenhétféle terméket próbáltunk kiRuzsovics Dorina

Mint mindig, módszerünk ezúttal is a vaktesztünk volt. Kóstolóink anélkül ették végig a termékeket, hogy tudták volna, melyik termék milyen márkájú, majd szigorúan szubjektív szempontok alapján egy 1-től 5 pontig terjedő skálán értékelték őket. Az összesítés és átlagolás után ebből született meg az alábbi rangsor.

3. helyezett: Lidl Fin Carré tejcsokoládé – 4,14 pont (199 forint/100 g)

Összetevők: cukor, kakaóvaj, sovány tejpor, kakaómassza, édes tejsavópor, vízmentes vajzsír, mogyorópaszta, emulgeálószerek (lecitinek, aroma). Kakaó-szárazanyagtartalom: legalább 30 százalék.

IMG 3186
Ruzsovics Dorina

A teszten a Lidl tejcsokija lett a legjobb saját márkás termék, ami annak ellenére küzdötte fel magát a dobogóra, hogy meglehetősen baráti áron, 199 forintért kínálják. Tesztelőink úgy nyilatkoztak, hogy szuper az állaga, és jól hozza a klasszikus tejcsokis ízt, ami kimondottan kellemessé teszi a fogyasztását. Kritikaként csupán annyi merült fel, hogy valaki túl édesnek, valaki más pedig picit keménynek érezte.

 • Finom, kellemes íz.
 • Igazi tejcsoki.
 • Átlag tejcsoki. Semmi különös.
 • Az állaga szuper, az íze kellemes, pont annyira csokis, amennyire kell.
 • Ó, ez marha jó, venném!
 • Tök jó állag, kicsit túl édes, de hát ezért eszik az ember csokit, nem?
 • Picit kemény, van egy jellegzetes íze, de amúgy finom.

2. helyezett: Lindt Excellence Extra Creamy tejcsokoládé – 4,28 (899 forint/100 g)

Összetevők: cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, vízmentes tejzsír, laktóz, sovány tejpor, árpamaláta-kivonat, emulgeálószer (szójalecitin), aroma (vanillin). Kakaó-szárazanyagtartalom: legalább 30 százalék.

IMG 3126
Ruzsovics Dorina

A Lindt csomagolásán szereplő „extra finom tejcsokoládé” felirat nem állított valótlanságot. Még szerencse, mert a 900 forintos terméktől nem is vártunk volna mást! Kóstolóink főleg lágy és harmonikus ízvilágát emelték ki – bár itt is akadt egy elszigetelt vélemény, ami túlzó édessége miatt marasztalta el.

 • Újabb Kinder-csokira emlékeztető ízvilág. Isteni finom.
 • Kellemetlenül édes, furcsa, kellemetlen érzést okoz.
 • A csoki íze nem rossz, de nekem nagyon tejes. Összeragad tőle a szám.
 • Finom és lágy íze van, kellemesen érződik a csokoládé, de nem túl erős.
 • Harmonikus, ízlik!
 • Ez határozottan egy csoda. Tudnék rajta élni örökre.
 • Tökéletes. Ízre, állagra, színre, mindenhogy.

1. helyezett: Merci tejcsokoládé – 4,42 pont (499 forint/100 g)

Összetevők: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor (23,5 százalék), kakaómassza, vajzsír, emulgeálószer: (szójalecitin), vaníliakivonat. Kakaó-szárazanyagtartalom: legalább 32  százalék .

IMG 3138
Ruzsovics Dorina

Lágy, krémes, pont megfelelő mértékben édes és istentelenül finom. A Merci termékében mindent megtaláltunk, amit csak egy tejcsokoládétól várunk. Ha valamibe nagyon bele akarnánk kötni, legfeljebb abba tudnánk, hogy egyik tesztelőnk kissé olvadósnak minősítette. Ettől függetlenül azonban nagyon egyben van, ezért neked is bátran ajánljuk!

 • Nagyon finom.
 • Nagyon krémes. Gyermekként hasonló volt a kedvencem.
 • Puha tejes csoki. Finom.
 • Nagyon finom és kellemes állagú, kicsit gyorsan olvad. Nem túl tolakodó az íze, de finom.
 • Ez tök jó lágy, finom is.
 • Csoda állaga és íze is van, kicsit édes, de király.
 • Lágy, nagyon finom, kellemes az állaga, nem túl édes.

Futottak még

Ezeknek a termékeknek most nem jött össze a top3-as pozíció, így hagyományainkhoz híven csak röviden értékeljük őket. 

4. helyezett: Schogetten tejcsokoládé – 4 pont (299 forint/100 g)

A Schogetten éppen csak egy hajszálnyival csúszott le a dobogóról. A legtöbben állagát és tejes ízvilágát is kellemesnek találták, negatívumai így kimerültek abban, hogy az átlagnál cukrosabbnak hatott, illetve némi utóízt hordozott.

5. helyezett: ALDI Moser Roth – 3,71 pont (499 forint/125 g)

Kóstolóink köreiben az ALDI lágy és krémes tejcsokija is széleskörű sikert aratott. Alacsonyabb pontszámot (hármast) csak puhább/olvadósabb állagára és édességre hivatkozva kapott.

6. helyezett: Boci tejcsokoládé – 3,42 pont (279 forint/90 g)

A Nestlé által gyártott Boci csoki egészen jól indított édes és krémes vonásaival, de többen is megjegyezték, hogy az utóízében van valami fura körülmény, ami nem válik az előnyére. Milyen kár!

6. helyezett: Tibi tejcsokoládé – 3,42 pont (279 forint/90 g)

A már Ukrajnában készülő Tibi csoki állagra eléggé olvadósnak (és szájösszeragasztósnak), ízre viszont egészen finomnak bizonyult. Jól állt neki, hogy a tej mellett a mogyoró is kiérződött belőle.

8. helyezett: Auchan Laid Dessert tejcsokoládé – 3,14 pont (569 forint/170 g)

Az Auchan sötétebb színű terméke az étcsokira emlékeztette tesztelőinket, melynek hátterében magasabb, 39 százalékos kakaótartalma állhatott. Ízéről megoszlottak az álláspontok: nem volt rossz, de annyira jó sem. Talán azért, mert édessége elmaradt más termékekétől.

9. helyezett: SPAR tejcsokoládé – 3 pont (209 forint/100 g)

Tesztelőink prognózisai itt maximálisan beigazolódtak. A SPAR termékére hárman is azt írták, hogy közepes, és pontosan ezt tükrözte a végeredmény is. Magasabb pontszámot csak egyvalakitől kapott.

10. helyezett: Penny tejcsokoládé – 2,85 pont (179 forint/100 g)

Merítésünkben a Penny tejcsokija volt az egyik legalacsonyabb árú termék. Ettől persze még lehetett volna jó, de sajnos nem volt. „Túl édes”, „rossz az utóíze”, „jellegtelen”, „olcsócsoki-íze van”, illetve „büntet” – írták róla kóstolóink. Egy négyest azért így is sikerült kicsikarnia.

10. helyezett: Milka tejcsokoládé – 2,85 pont (249 forint/100 g)

Lila tehenek és alpesi legelők ide vagy oda, a Milka csokiról meglehetősen vegyes értékelések születtek. Csapatunk vagy kellemetlenül, vagy épp ellenkezőleg „illendően édesnek” találta, sőt az utóízére is érkeztek panaszok.

12. helyezett: Tesco tejcsokoládé – 2,71 pont (199 forint/100 g)

A Tesco csokija sajátos – egyesek szerint mogyorós, mások szerint epres beütésű – ízekkel támadott, ami nem tűnt különösebben nyerő megközelítésnek. Tesztelőinken végigsöpört a felismerés, hogy furán kesernyés a mellékíze, így csak egyetlen négyest tudott kiharcolni magának.

13. helyezett: Wawel tejcsokoládé – 2,57 pont (199 forint/100 g)

A Wawel terméke kevésbé jött be kóstolóinknak. Volt, aki egy noname csokimikuláshoz hasonította az ízét. Hárman ugyan díjazták, hogy nem hivalkodóan édes, de ez édeskevés volt ebben az erős szereplőkkel teli mezőnyben.

14. helyezett: Stühmer tejcsokoládé – 2,42 pont (675 forint/100 g)

Hát igen, egy újabb meglepetés. A Stühmer 46 százalékos kakaótartalmú termékének mindössze a 14. helyre futotta. Úgy tűnik, tesztelőinknek kevésbé fekszik ez az étcsokis jellegű ízvilág. Ketten ugyanakkor pont amiatt szerették, mert magasabb kakaótartalma miatt különlegesebbnek hatott. 

15. helyezett: ALDI tejcsokoládé – 2,28 pont (179 forint/100 g)

Az ALDI olcsóbbik tejcsokija senkitől nem kapott hármasnál magasabb pontszámot. Tesztelőink arra a megállapításra jutottak, hogy kicsit kemény, műíze van és rettentően édes. „Igazi nyálgyilkos anyag” – fogalmazott valaki.

16. helyezett: Lidl tejcsokoládé – 2 pont (179 forint/100 g)

Hasonló helyzet állt elő a Lidl második versenyzőjénél is. Olyan érdekes (vagyis rossz) mellékízt hagyott maga után, hogy egyetlen kivételtől eltekintve senki nem tudott megbarátkozni vele.

17. helyezett: ALDI Choceur tejcsokoládé fruktózzal – 1,85 pont (299 forint/100 g)

Itt valószínűleg a fruktóz lehetett a sarkalatos pont, ami kevésbé passzolt kóstolóink szájízéhez. A legtöbben nem is tudták megmondani, hogy mi a baj az ALDI gluténmentes csokijával, egyszerűen csak nem ízlett nekik.

Ha te inkább valami finom étcsokira pályáznál, itt egy kis segítség a döntéshez:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek