Így száműzheted örökre a vízkövet és a penészt a fürdőből

Nem feltétlenül a drága tisztítószerekkel jársz a legjobban. Itt van néhány szuper alternatíva.

Talán ironikusnak tűnhet, de hiába folyik benne tiszta víz, a zuhanyzó igenis koszos tud lenni. Különösen akkor, ha eddig konzekvensen mellőzted a takarítását. Ha a jövőben nem szeretnél penésszel, gombákkal és baktériumokkal osztozkodva tisztálkodni, érdemes megszívlelned a Lifehacker tanácsait, amelyekkel hosszú távon sok fejfájástól (és szennyeződéstől) kímélheted meg magad.

Kezdd a csempékkel

A Lifehacker azt ajánlja, hogy a csempék tisztításához egyenlő arányban önts össze forró vizet, mosogatószert és ecetet, majd az így kapott házilagos tisztítószerrel alaposan dörzsöld át a felületüket.

A következő kritikus pont a zuhanyszőnyeg, melyen idővel csúnya foltok jelenhetnek meg. Ezeket úgy távolíthatod el, hogy összekeversz két résznyi szódabikarbónát és egy résznyi citromlevelet, a pasztát felviszed a foltokra, nyakon öntöd ecettel, szárazra törlöd egy ronggyal, végül pedig leöblíted.

Ne csak maszatolj!
Ne csak maszatolj!Shutterstock

A zuhanyfejhez az ecet a legjobb

Ha a zuhanyfejed kezd eltömődni, és úgy általában egyre visszataszítóbb látványt nyújt, hívd segítségül az ecet tisztító erejét. Egy néhány órás áztatás csodákat fog tenni: nemcsak a kosztól szabadít meg, hanem a makacs vízkőtől is.

A zuhanyfüggönyt se hagyd ki

Már csak azért sem, mert hajlamos a penészedésre. Az ide vágó házi praktika azt javasolja, hogy megelőzés gyanánt keverj el egy csészényi sót egy gallon (3,7 liter) vízben, majd áztasd bele a zuhanyfüggönyt legalább egy órára. Ha ezt havonta megismétled, többé nem kell majd a penésztől tartanod.

Az üvegfelületekhez használj ablaklehúzót
Az üvegfelületekhez használj ablaklehúzótShutterstock

Kéne valami hasonló trükk a csempékhez is? A penészre úgy mérhetsz hatásos megelőző csapást, ha befújod a zuhanykabin falait autóviasszal, majd végigtörlőd azokat egy ronggyal. Ha a zuhanyt üveg védi, az szintén beavatkozásra szorulhat. A legkönnyebben úgy tisztíthatod meg, ha átmész rajta mágikus koszradírral (magic eraser), majd ablaklehúzóval. Nem is volt vészes, ugye? Ha valami mégsem lenne világos, itt van mindez videós formában is:

Most, hogy tisztaság van, már csak arra kell ügyelned, hogy minden a megfelelő helyen legyen!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek