Ha számba vennéd, hogy milyen szennyezett tárgyak lehetnek a konyhádban, a vágódeszkád valószínűleg a top10-ben sem lenne benne, hiszen (remélhetőleg!) minden használat után elmosod. A The Daily Meal ugyanakkor megjegyzi, a deszka sík felülete hiába tűnik tisztának, van egy láthatatlan veszélyforrás, amivel talán nem számolsz: azok a káros baktériumok, melyek veszélybe sodorhatják családod egészségét.
Ismerd meg az ellenséget
De hogy kerülnek oda azok a fránya bacik? Az első és legnyilvánvalóbb ok, hogy a nyers húst ugyanazon a vágódeszkán darabolod fel, ahol más élelmiszereket, anélkül hogy két használat között alaposan megmosnád. Az ilyesféle könnyelműségtől már csak azért is óva intenénk, mert a nyers húsban lévő baktériumok súlyos ételmérgezést okozhatnak. A megoldás egyszerűbb, mint hinnéd: legyen egy külön vágódeszkád a húshoz, egy másik minden egyébhez.
Időnként vegyél újat
Az idő, illetve a konyhai kések vasfoga a vágódeszkát sem kíméli. Az éles pengék, melyekkel felvágod az ételt, apró barázdákat vájnak a műanyag vagy fa felületébe, ezért az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-biztonsági és Felügyelő Hatósága szerint még azelőtt érdemes lecserélned a vágódeszkád, hogy túlzottan elhasználódna.
Amennyiben ezt mégis elmulasztod, baktériumok verhetnek tanyát a réseiben. Ezzel pedig könnyen a kólibaktérium, a szalmonella és más ételmérgezést okozó bacik céltáblájába kerülhetsz.
Ne felejtsd el fertőtleníteni
A vágódeszka-tisztításnak többféle iskolája is van. A The Daily Meal például azt ajánlja, hogy minden használat után fehérítővel fertőtlenítsd, vagy áztasd is bele, ami nagyságrendekkel hatékonyabb a baktériumokkal szemben, mint a régi vágású szivacsos, mosogatószeres módszer.
Az ezermester.hu ennél részletesebb tanácsokkal is szolgál. Mint írják, a műanyagból készült vágódeszkákat akár a mosogatógépre is rábízhatod, amely magas hőmérsékleten fertőtleníti és erős vízsugarával a barázdákból is eltávolítja a szennyeződéseket.
A fából készült termékeknél viszont ne nagyon erőltesd a gépet, mivel a vágódeszkák jellemzően több rétegből vannak összeragasztva, melyek a program végére darabjaira hullhatnak. A másik probléma, hogy a hosszú ideig tartó áztatás során annyit vizet szívhatnak fel, hogy nem tudnak kellőképpen kiszáradni, így megpenészednek. Ha semmiképp sem tudsz lemondani a mosogatógép kényelméről, utána ne a fiókba, hanem a radiátorra tedd a vágódeszkát, hogy mielőbb meg tudjon száradni, tárolásához pedig keress valamilyen jól szellőző helyet.
Az útmutató szerint a fa vágódeszkák mosószeres vízzel alaposan megdörzsölve megfelelően tisztíthatók, viszont rendszeresen fertőtlenítésüket így sem lehet megúszni. Ha ódzkodsz a vegyszerektől, itt egy természetes anyagokból álló recept:
ecet, víz, hidrogén-peroxid, durva só, citrom.
A dolgod a következő. Előbb nedvesíts be egy ruhát vagy papírtörlőt víz és ecet keverékével, majd töröld át vele a deszkát, hogy fellazítsd az ételmaradékokat. Ezután menj át rajta hidrogén-peroxiddal is, hogy rendet vágj a bacik soraiban. Ha még mindig nem vagy nyugodt, a tökéletes eredmény érdekében szórd meg az egész felületét durva sóval, és hagyd rajta egy napig. Mielőtt lemosod a sót, dörzsöld be a vágódeszkát egy félbevágott citrommal, várj 10 percig, hogy a mix kifejthesse hatását, majd alaposan öblítsd le tiszta vízzel.
Ha kíváncsi vagy, milyen konyhai hibákból származhat még ételmérgezés, olvasd el alábbi cikkünket is.