Megtanítunk jól alkudni!

Bár a mi kultúránkban visszaszorult a jelentősége, ma is vannak helyek, ahol alkudni egyenesen kötelező. Íme, amit a sikeres alkudozásról tudni érdemes!

Vásárláskor olykor előfordul, hogy inkább visszateszünk egy terméket a polcra, mivel sokalljuk az árcédulán található összeget. Eszünkbe sem jut, hogy megpróbáljunk egy számunkra kedvezőbb árat kialkudni az eladóval, pedig az alkudozás művészete több ezer éves múltra tekint vissza. Sokan félnek a kudarctól, pedig néhány ügyes praktika elsajátításával igazi mesterré képezhetjük magukat ezen a téren. Tod Marks, a Consumer Reports Magazine szerkesztője segít ezek elsajátításában.

Áll az alku?

A felmérések szerint azoknak, akik valaha megpróbáltak alkudni valamire, 89 százaléka legalább egyszer sikerrel járt, az eredetinél kedvezőbb áron vihette haza az adott terméket. Marks szerint mégis sokan félnek alkudozni, mivel úgy érzik, úgyis elutasításra találnának a másik fél részéről, és megszégyenülnének előtte, továbbá „olcsójánosnak” bélyegeznék őket. Holott a szakértő úgy véli, nem csupán a szomszéd garázsvásárán vagy a bolhapiacon érdemes alkudozással próbálkozni, de akár az orvosnál vagy az autókereskedőnél is ügyesen művelhetjük az egyezkedés művészetét, ha ismerjük annak megfelelő fortélyait. De melyek is ezek?

Légy diszkrét

Rajtad kívül rengeteg más vevő is jelen lehet az adott boltban vagy helyiségben, akik – a te példádon felbuzdulva – azonnal alkudozni kezdenének, amint meghallják, hogy ilyesmire vetemedsz. Legyél tehát minél halkabb és diszkrétebb, hogy mások ne értesüljenek szándékaidról. Ezáltal jobban megnyered az eladó bizalmát.

Van, ahol alkudni nemcsak lehet, de kell is
Van, ahol alkudni nemcsak lehet, de kell isShutterstock

Légy diplomatikus

Egy szerény, kedves vevő részére sokkal engedékenyebbnek mutatkoznak az árusok, mint olyasvalakivel szemben, aki pöffeszkedik, vagy igyekszik rájuk erőltetni akaratát. Mindig mutatkozz kompromisszumképesnek és együttműködőnek.

Biztosítsd őket, hogy jó üzletet kötnek veled

Cserébe, hogy az autókereskedésben olcsóbban eladják neked az adott járművet, ígérd meg nekik, hogy a jövőben hozzájuk viszed javításra, ha bármi gond adódna vele. A kiskereskedésben ne felejtsd el hangsúlyozni, mennyire fontos neked a multikkal szemben a helyi kisvállalkozásokat támogatni. Az eladók szívesebben kezdenek egyezkedni veled az árral kapcsolatban, ha jó okuk van rá.

Fogalmazz jól

Ne hagyd, hogy gyorsan lerázzanak. Egy olyan kérdésre, mint például: „nem lenne-e szíves elengedni tizenöt százalékot ennek a tévének az árából?”, bárki könnyen mond nemet. Ellenben, ha úgy fogalmazol, hogy „ez a televízió szuperül néz ki, és tökéletesen illene is a falamra, de sajnos pár ezer forint pont hiányzik az árából. Tudna nekem segíteni?”, máris elindítasz egy beszélgetést, melyben kifejtheted véleményed az adott dologról, egyúttal meghallgatod a másik személy érveit is.

Mutasd meg, hogy képben vagy

Ha azt látja a másik fél, hogy rendelkezel bizonyos szakértelemmel a szóban forgó dologgal – például az autókkal vagy a régiségekkel – kapcsolatban, könnyebben ad igazat neked, és látván hozzáértésedet, jobban hajlik rá, hogy közösen egyezzetek meg az árat illetően.

Mindig tudd, mennyi az annyi

Nemcsak az adott szakterületen, de a piaci kínálat és az árak tekintetében is nézz utána a dolgoknak, mielőtt alkudozni kezdenél. Fontos, hogy tudd, mennyi az a reális összeg, amit elkérhetnek egy adott termékért vagy szolgáltatásért, és mennyi az, amire te még józan keretek között le tudod azt vinni.

Nem csak a piacon veheted vasznát, ha jól tudsz alkudni
Nem csak a piacon veheted vasznát, ha jól tudsz alkudniShutterstock

Használd ki a kínos csendet

Alkudozás közben gyakran előállhatnak kínos csendek, mikor egyik fél sem tud mondani semmit. Ne ijedjünk meg, hanem fordítsuk előnyünkre ezeket a pillanatokat. A hirtelen beállt szünetben mindketten arra vártok, hogy a másik szólaljon meg előbb. Ha kellő türelemmel vagyunk, nem törjük meg a csendet, „ellenfelünk” esetleg feladva a harcot igent mond ajánlatunkra.

Nem mindegy, hol és mikor alkuszunk

Ha olyan boltban vagy cégnél próbálsz alkudni a kínált árra, mely számtalan riválissal rendelkezik egyazon üzletágban, nagyobb eséllyel érhetsz el sikert, hiszen a másik fél megijedhet, hogy kedvezőtlen feltételek esetén inkább a konkurenciánál próbálsz szerencsét. Ugyanígy érdemes figyelni a különböző év végi és egyéb kiárusításokat, amikor az egyes üzletek igyekeznek minél gyorsabban megszabadulni felhalmozódott készleteiktől.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek