12 fagyasztási trükk, ami megváltoztatja az életed

A fagyasztód jóval több annál, mint hogy a felcímkézetlenül hagyott rejtélyes ételtároló dobozok temetője legyen.

Ideje, hogy másképp nézz a mélyhűtőre, mert sokoldalúbb, mint gondolnád. Az epicurious összesen 12 fagyasztási trükköt sorolt fel, ami így vagy úgy a segítségedre lehet a konyhában, vagy legalább feldobhatja az ételeid ízét. Máris elmondjuk, hogy a hétköznapi használaton kívül milyen téren veheted még hasznát, és hogy ezért pontosan mit kell tenned.

1. Tökéletesítheted a tortád

Ha azt szeretnéd, hogy réteges tortád úgy nézzen ki, mint ha csak egy profi cukrász kezei közül került volna ki, hívd segítségül a mélyhűtőt: először fagyaszd le, majd hagyd szobahőmérsékleten pár percig, amíg elkezd felengedni. Ezután már simán eltávolíthatod a felső, morzsálódó réteget, amivel egyébként meg kéne küzdened.

2. Frissen tarthatod a kenyeret

Az esős napokra gondolva lefagyasztottál egy csomag szeletelt kenyeret? Szuper, éhen halni már biztosan nem fogsz, mivel a kenyér fagyott állapotában is alkalmas pirítós készítésre. Az egyedüli bökkenő, hogy amikor megpróbálod szétválasztani a szeleteket, égető hiányát érzed majd egy feszítővasnak. Ennek úgy veheted elejét, ha sütőpapírt teszel közéjük, betekered őket fóliába, a pakkot pedig egy fagyasztózacskóban tárolod a mélyhűtőben.

A frissen lefagyasztott zöldség életmentő lehet
A frissen lefagyasztott zöldség életmentő lehetShutterstock

3. Zöldségeket tartalékolhatsz

Ha a mélyhűtőben friss spenótot és kelkáposztát is tartasz, értékes időt takaríthatsz meg, hiszen bármikor összedobhatsz belőlük valamilyen könnyed tésztás fogást. A legjobban akkor jársz, ha már eleve előkészítve teszed el őket. Miután megmostad, megszárítottad és felvágtad a zöldségeket, egy fagyasztózacskóban mehetnek is a mélyhűtőbe.

4. Könnyebben felvághatod a húst

Ahhoz, hogy papírvékonyra szeleteld a húst, nem feltétlenül kell pengének lenned a konyhában. Bőven elég, ha van egy mélyhűtőd. Mivel a hús a fagyasztás hatására megkeményedik, felszeletelni is könnyebb lesz. Bónusz tipp: egy 15 perces kör a fagyasztóban a bacon aprítását is egyszerűbbé teszi. Sőt, ha a szeleteket összepárosítod és fóliába tekered, megkímélheted magad attól, hogy az egész csomagot ki kelljen olvasztanod.

5. Baconös jégkockákat készíthetsz

Mikor legközelebb bacont sütsz, őrizd meg a zsírját, hagyd kihűlni egy kicsit, szűrd át egy finom hálós szűrővel, majd a végeredményt csorgasd bele egy jégkockatartóba. Amint megfagynak, a baconkockákat költöztesd át egy fagyasztózacskóba, ahonnan aztán bármikor előkaphatod őket. Ha egy-kettőt beledobsz a forró serpenyőbe, és ebben karamellizálod a hagymát vagy készíted el a zöldségeket, netán a pörköltet, csodás ízt fog kölcsönözni az ételnek.

6. Megőrizheted a citrom frissességét

Ezt a trükköt előszeretettel alkalmazzák az éttermek is. Ha egészben lefagyasztod a citromot vagy a lime-ot, sosem maradsz friss citromhéj nélkül. További jó hír, hogy a fagyasztott citrom reszelésekor csak a külső, aromákban gazdag réteget fogod kinyerni, elkerülve az alatta lévő kesernyésebb részt.

7. Instant hűthetsz

Amikor például kinoasalátát készíthetsz, többé nem kell hosszasan várakoznod, amíg a főzés után szobahőmérsékletűre hűl. Ha egy sütőlapra helyezve betolod a mélyhűtőbe, alaposan letornázhatod az üresjáratot, és már 5-10 perc alatt is révbe érhetsz.

8. Gyorsan összedobhatsz egy lekvárt

A lekvárkészítés meglehetősen időigényes tud lenni. Kivéve, ha beveted a mélyhűtőt! Ehhez néhány percre lassú tűzön tedd fel főni a friss gyümölcsöket, majd sűrű kevergetés mellett adj hozzá cukrot, pektint és minden egyéb aromaforrást, amit a lekvárba szoktál tenni. Néhány további perc múlva húzd félre az edényt a tűzről, hagyd kihűlni, majd töltsd bele a tartalmát egy befőttesüvegbe (úgy, hogy a tetején maradjon legalább másfél centi hely). A „mágikus lekvár” akár egy éven át is eláll a mélyhűtőben.

9. Megmentheted a túlpörkölt magvakat

Ha túl sokáig fordítottál hátat a serpenyőben lévő magvaknak vagy dióféléknek, ezért azok jobban megpörkölődtek a kelleténél, még semmi sincs veszve. Ha gyorsan beteszed őket a mélyhűtőbe, mérsékelheted a károkat, így még alkalmasak lehetnek emberi fogyasztásra.

Fagyasztva könnyebb szeletelni
Fagyasztva könnyebb szeletelniShutterstock

10. Összespórolhatod a leveszöldségeket

Eddig kidobtad a zöldségek végeit, a hagyma héját és a gomba tönkjét? Micsoda pazarlás! A jövőben inkább gyűjtögesd őket egy nagyobb fagyasztózacskóban a mélyhűtőben. Ha másra nem is, egy levesre még jók lesznek!

11. Megőrizheted a fűszernövényeket

Egy kisebb serpenyőben melegíts olívaolajat, majd szórd bele az apróra vágott fűszernövényeket (a trükk az olyan kemény szárú növényekkel működik a legjobban, mint az oregánó, kakukkfű vagy a rozmaring) és főzd őket nagyjából öt percig, amíg felszabadulnak belőlük az aromákat tartalmazó olajok. A kapott fűszerolajat ezután töltsd bele a jégkockatartóba, hogy félig ellepje, majd a megszilárdult kockákat rakd át egy felcímkézett fagyasztózacskóba. Csakúgy, mint a jeges baconös kockákat, ezeket szintén beledobhatod a felforrósított serpenyőbe, hogy feldobd velük az ételek ízét.

12. Rögtönzött fagyit csinálhatsz

Ami inkább egy hideg desszert, mint fagyi, viszont legalább finom és egészséges is. Elkészítéséhez fagyassz le néhány meghámozott banánt, majd némi mogyoróvaj kíséretében turmixold össze őket egy konyhai robotgéppel. Igen, kész is van!

A fagyasztási alapismeretekről az alábbi cikkben olvashatsz bővebben:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek