Teszt: a legjobb hajbalzsam egy saját márkás termék

A diszkontáruházakban és a drogériákban érdemes keresgélni, ha baráti áron szereznél be olyan hajbalzsamot, ami szép fényessé és könnyen fésülhetővé teszi a hajad. Oroszlánsörényre azért ne számíts, és mindenképpen olvasd el az összetevők listáját.

A német Stiftung Warentest 17 hajbalzsamot vetett alá alaposabb vizsgálatnak. A kiválasztott hajápoló szerek között voltak saját márkás termékek, és az ismertebb nevek közül is beválogattak párat. A hajtás után elolvashatod, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe az értékelésnél, és melyik termék lett a legjobb.

Mit vizsgáltak?

A legtöbbet nyilván az nyomott a latban, hogy mennyire hatékonyan ápolja a hajat az adott termék. A magazin munkatársai profi fodrászok segítségével megnézték, hogy a balzsamoktól mennyire lesz fésülhető, kóc nélküli a száraz vagy a nedves haj, illetve hogy száradás után mennyire dús, fényes és selymes a tesztalanyok haja. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire könnyű használni a termékeket, vagyis milyen az állaguk, mennyire könnyű eloszlatni a hajon, mennyire krémes, mennyire könnyű leöblíteni, illetve mennyire egyértelműek a használati utasítások.

Ahogyan a többi hasonló tesztnél, az is számított, hogy mennyire felel meg a termékek csomagolása az előírásoknak, mennyire könnyű kinyitni, lezárni a flakont, kinyerni belőle a balzsamot. Azt is pontozták, hogy minden stimmel-e a csomagoláson feltüntetett információkkal, vagyis megfelelnek-e a hatályos szabályoknak, kellően olvashatóak és áttekinthetőek-e. Az sem volt mindegy, hogy a termékek tartalmaztak-e problémásnak tartott összetevőket (pl. lilial, ciklosziloxán, izotiazolin, ásványiolaj-származékok és mikroműanyagok), és ha igen, akkor milyen mennyiségben. 

Mi a baj a szilikonnal?

11 termék tartalmazott szilikont, aminek szintén az a célja, hogy réteget képezzen a hajszálakon, viszont többen vannak, akik szerint jobb az élet nélküle. Az egyik ok: ahogyan fokozatosan rárakódik a hajra, elnehezíti azt. A magazin munkatársai nem tapasztalták ezt, de azt megjegyezték, a szilikonos balzsamok valóban nem muzsikáltak túl jól a vékony szálú hajjal rendelkező tesztalanyoknál. A másik: a szilikon nem bomlik le túl könnyen, ami egy nagyon nagy fekete pont azok szemében, akik számára fontos a környezetvédelem. A Stiftung Warentestnél úgy gondolták, azért az utóbbi kérdésben még több bizonyítékra van szükségük ahhoz, hogy a szilikon jelenléte bekerüljön az értékelésbe. Vagyis egy kivétel volt: a Lidl balzsama tartalmaz egy ciklopentasziloxán nevű anyagot, amit 2020 után állítólag már nem lehet alkalmazni

A legjobbak?

1. Biocura Hair Care hajbalzsam - 1,29 euró/250 ml

2. Balea hajbalzsam igénybe vett, károsodott hajra, vaníliaillattal és mandulaolajjal - 299 Ft/300 ml

3. Pantene hajbalzsam igénybe vett hajra - 799 Ft/300 ml

4. Kür Professional Repair & Shine hajbalzsam - 1,99 euró/500 ml

5. Alverde Reapir hajbalzsam bioavokádóval és sheavajjal, igénybe vett és töredezett hajra - 699 Ft/200 ml

Az Alverde terméke volt egyébként az egyetlen natúr készítmény a tesztben, és a legdrágább a saját márkás termékek közül, de ha valaki mindenképpen kerülné az esetlegesen problémás összetevőket, talán ez a „felár” még belefér.

Mivel az első és a harmadik helyezettel nem biztos, hogy találkozunk a hazai boltokban, helyettük a 6. és 7. helyezettet ajánljuk, hiszen hasonlóan jó pontszámokat értek el. A hatodik helyet az Isana hair intenzív hajbalzsam (349 Ft/300 ml) csípte meg, a hetediket pedig a Gliss Kur hajregeneráló Ultimate Repair balzsam (799 Ft/200 ml). 

hajmosás hajbalzsam fürdőszoba fésű
Shutterstock

Bónusz: Így ápold a hajadat!

Mielőtt literszámra vennéd a balzsamot, fontos tudni, hogy ez sem csodaszer. Ezt állítja legalábbis Thomas Gassenheimer, a Kelet-Vesztfáliai-Lippe Műszaki Egyetem szakértője, akit a magazin alaposan kifaggatott a hajápolásról. 

Miben különbözik az egészséges és a károsodott haj?

A hajszálat három réteg alkotja: a külső hámréteg, vagyis a cuticula; a középső hajkéreg, vagyis a cortex és a belső hajbél, a medulla. A külső réteget lemezkék alkotják, egészséges hajnál tetőcserépszerűen fedik egymást, károsodott hajnál viszont kifelé állnak. Emellett problémát okozhat az is, ha a cortex keratinrétege sérül.

Milyen jelek utalnak arra, hogy károsodott a haj?

Ha a külső réteg sérült, akkor nehezebb fésülni, kevésbé fényes, és sokkal durvább a tapintása, mint az egészséges hajnak. Ha mélyebben van a probléma, akkor a hajszálak kevésbé lesznek ellenállóak és rugalmasak, ami töredezéshez vezet.

Mik jelentik a legnagyobb veszélyt a hajra?

A vegyszeres kezelések, mint például a szőkítés, a festés és a dauer. De az sincs biztonságban, aki nem változtatja meg mondjuk, a hajszínét. A hajszálak egy hónap alatt átlagosan egy centit nőnek, ami azt jelenti, hogy egy 30 centiméteres hajnál a hajszálak végei már két éve vannak kitéve a külső hatásoknak a mosástól, szárítástól, fésüléstől kezdve az UV-sugárzásig, és bizony, ez is nyomot hagy rajtuk. 

Mi a különbség a sampon és a balzsam között, ki lehet váltani az egyiket a másikkal?

A sampon tisztít, a balzsam pedig ápol. Előbbi negatív töltésű felületaktív anyagok, vagyis anionos tenzidekkel szabadít meg minket a hajszálainkra rakódott kosztól, utóbbinál pedig pozitív töltésű, vagyis kationos tenzidek végzik el a munkát. A hajunk negatív töltésű, ami különösen igaz a sérült részekre, ez pedig „odavonzza” a balzsam felületaktív anyagait, amik egy vékony réteget képeznek. 

Tényleg teljesen rendbe lehet hozni a károsodott hajat?

Balzsammal nem lehet egy komolyabban károsodott hajnál elérni az eredeti, egészséges állapotot, de azért valamelyest lehet javítani a helyzeten, például sokkal fényesebb és könnyebben fésülhető lesz a haj. Ehhez persze folyamatosan, és nem kúraszerűen kell használni.

Túlzásba lehet vinni a hajápolást?

Igen, főleg a vékony szálú haj sínyli meg, ha túl sokat foglalkozunk vele. És honnan lehet észrevenni, hogy túlzásba estünk? Onnan, hogy nincs tartása a hajnak, rálapul a fejünkre, és olyan, mintha zsíros lenne, pedig valójában nem is az.

És amit még fontos észben tartani: mivel a frissen mosott haj sérülékeny, ezért nem szabad durván dörzsölve szárítani, óvatosan itasd fel a törölközővel a nedvességet, és amikor csak lehet, nélkülözd a hajszárítót, hagyd, hogy a hajad magától száradjon meg. Ha a hajad nagyon rossz állapotban van, érdemes a hajpakolást is alkalmazni. Ez annyira hatásos, hogy elég hetente csak egyszer használni, és ha a hajszálaid kitűnő egészségnek örvendenek, akkor nincs is igazán szükséged rá. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek