9 módszer, amivel rengeteget spórolhatsz a fűtésen

Megértjük, hogy nem szereted, amikor a kanapén ücsörögve összekoccannak a fogaid, de ettől még nem feltétlenül kéne szaunát csinálni az otthonodból.

A röpködő mínuszok idején a fűtés lehet az egyik legmagasabb tétel a lakás rezsijében, némi odafigyeléssel azonban sok ezer forintot faraghatsz le a számlák egyre nyugtalanítóbb összegéből. A The Star és a U. S. News gyűjtése alapján most megtudhatod, hogy ehhez mit kell tenned.

1. Aknázd ki a nap erejét

Napközben húzd szét a függönyöket, hogy a napsugarak felmelegíthessék otthonod, majd este cselekedj épp ellenkezőleg. Ha van redőnyöd, feltétlenül húzd le, hogy benntartsa a meleget.

2. Szerelkezz fel meleg kiegészítőkkel

Egy téli pulcsit és egy pár vastag zoknit viselve kevésbé érzed majd szükségét, hogy csutkára tekerd a fűtést. A kanapéra érdemes bekészítened egy takarót is, a padlót pedig lehetőleg szigeteld le szőnyegekkel.

A sapka talán túlzás, egy meleg pulcsi és takaró viszont tényleg jól jöhet
A sapka talán túlzás, egy meleg pulcsi és takaró viszont tényleg jól jöhetFotó: Shutterstock

3. Használd ki a mennyezeti ventilátort

A mennyezeti ventilátor nem csak a nyári hőségben lehet a hasznodra. Ha az óramutató járásával megegyező irányban használod, lefelé fogja nyomni a plafonnál megrekedt meleg levegőt, amivel akár 20-35 százalékos energiamegtakarítást érhetsz el.

4. Programozd be a termosztátot

Az alváshoz a 18 °C körüli hőmérséklet az ideális, ezért semmi nem indokolja, hogy éjszaka is csúcsra járasd a fűtést. Nemcsak a szervezeted, hanem a bankszámlád is hálás lesz érte: ha nyolc órára alacsonyabb fokozatra állítod a termosztátot, akár 10 százalékot is spórolhatsz a fűtésszámlán.

5. Ne fűts fel minden szobát

Elég lesz azokat a helyiségeket, amiket ténylegesen használsz. Ügyelj rá, hogy a többi szoba, ahol keveset tartózkodsz – például a vendégszoba és a kamra – maradjon lezárva: csukd be az ajtókat, hogy ezzel is csökkentsd a hővesztességet.

6. Tartsd karban a kazánt

Ellenőrizd, hogy megfelelően szellőzik-e, szükség esetén gondoskodj a szűrő cseréjéről. Ez szintén segíthet, hogy kordában tartsd energiafelhasználásod – pont úgy, ahogy a bojler hőmérsékletének csökkentése és körültekintő szigetelése is.

7. Szerezz be egy párásítót

Ha párásabb a levegő, az javítja a hőérzetet, így alacsony hőmérséklet mellett sem fogod annyira hidegnek érezni a levegőt. Nem akarsz egy drága párásítóra költeni? Hasonló hatást érhetsz el azzal is, ha szobanövényekkel bástyázod körül magad.

Már néhány fokos különbség is sokat számít
Már néhány fokos különbség is sokat számítFotó: Shutterstock

8. Szigeteld le a lakást

Ne az utcát fűtsd! Márpedig, ha az otthonod nincs rendesen leszigetelve, könnyen ez lehet a vége. Kezd az ajtókkal és az ablakokkal. Ezek szigetelése nem kerül olyan sokba, mégis érezhető a hatása.

9. Mondj nemet az elszívóra

A konyhában és a fürdőszobában lévő elszívókat csak indokolt esetben használd, mivel kirántják a meleg levegőt a lakásból. Még ha be is kapcsolod őket, csak addig működjenek, amíg feltétlenül szükséges.

És azt tudtad, hogy létezik egy magyar találmány, ami megoldhatja a nyaralók vagy akár lakások kiegészítő fűtését is, ráadásul még a helyet sem foglalja? Erről alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben. 

Mustra