Ezért kéne mindig csukott ajtónál aludnod

A tűzesetek fele éjjel 11 óra és reggel 7 óra között történik, éppen abban az időszakban, amikor általában a legkevésbé vagyunk éberek.

Bár a fenti megállapítás elég rémisztő, a Lifehacker szerint azért van valami, amit megtehetsz, hogy egy esetleges szerencsétlenség esetén javítsd a túlélési esélyeidet. A dolgod csupán annyi, hogy lefekvés előtt becsukod a hálószobaajtót.

Az életed múlhat rajta

A jó tanács az UL Firefighter Safety Research Institute szervezettől származik, amely egy egy évtizeden átívelő kutatás keretében állapította meg, hogy ez az egyszerű cselekedet sorsfordító hatású lehet egy lakástűznél.

Minél több oxigént kap a tűz, annál gyorsabban terjed, a zárt ajtó ezért védelmet nyújthat.

Méghozzá nem is keveset. Amikor elszabadul a pokol, egy nyitott és egy zárt ajtajú helyiség hőmérséklete közötti különbség akár közel 500 Celsius-fokra is rúghat. Ha nem hiszed, nézd csak meg az alábbi videót, ami két egymás mellett lévő, lángoló nappaliba nyíló hálószobával demonstrálja, hogy mi történik ilyenkor:

3 perced van kijutni

A lakástüzek manapság veszélyesebbek, mint valaha, ami elsősorban a szintetikus anyagok térhódítására vezethető vissza. Miközben 30 éve még nagyjából 17 percünk volt kimenekülni egy igazi fából és egyéb természetes anyagokból építkező otthonból, addig egy mai modern lakásban mindössze 3 percünk van ugyanerre.

A szőnyeged hátulja szintetikus, a drapériád szintetikus, a kanapéd és a párnáid szintetikusak

– figyelmeztetett John Drengenberg, az UL biztonsági igazgatója, aki szerint az említett anyagok gyorsabban és magasabb hőfokon égnek, mint természetes társaik. Ezért is fordulhat elő, hogy ha például kigyullad egy díszpárna, a tűz villámgyorsan átterjedhet a szomszédos bútorokra és alig három perc múlva már a plafont nyaldoshatja.

A kisebb tüzek poroltóval is megfékezhetők
A kisebb tüzek poroltóval is megfékezhetőkFotó: Shutterstock

Legyen vészforgatókönyved

Drengenberg azt javasolja, hogy amint forróvá válik a helyzet, ne vesztegesd az időt felesleges bámészkodással és ne próbáld megmenteni az esküvői fotóidat sem. Helyette inkább

juss ki, amilyen gyorsan csak tudsz.

A tűzvédelmi szakemberek szerint emellett még úgy javíthatsz esélyeiden, hogy megelőzés gyanánt rendszeresen ellenőrzöd a tűzjelző állapotát, illetve menekülési tervet készítesz a család számára. Ha pedig egyszer olyan helyzetbe kerülnél, hogy ténylegesen menekülnöd kell a tűz elől, csukd be magad mögött az ajtót, ezzel is lassítva terjeszkedését. És persze ne felejtsd el értesíteni a tűzoltókat

Mustra