4 kritikus pont, amit kihagysz a hűtőtakarításnál

Elviselhetetlen bűz árad a hűtődből? Nem úgy hűt, ahogy kéne? Zabálja az energiát? Lehet, hogy ebben neked is vastagon benne van a kezed!

Az elég evidens, hogy mivel a hűtőszekrényben élelmiszereket tárolsz, tisztán kell tartanod, mégis vannak olyan, kevésbé nyilvánvaló részei, melyeken viszonylag könnyű átsiklani takarítása során. Ezeket a CNET vette sorra.

A kondenzátor

A hűtőszekrény tisztításakor ne feledkezz meg a kondenzátorról, vagyis a hőleadó rácsról sem, amit általában a hűtő hátoldalán találhatsz meg. Ha eddig a létezéséről sem tudtál, akkor mostanra jó eséllyel vastag koszréteg fedi, ami ronthatja a készülék teljesítményét. Éppen ezért legalább félévente érdemes portalanítani egy száraz ecset vagy a porszívó kefés szívófejének segítségével.

Ne várd meg, amíg idáig fajul a helyzet
Ne várd meg, amíg idáig fajul a helyzetShutterstock

A jégkészítő

Az esetleges szennyeződések és kellemetlen szagok megelőzése érdekében a hűtőszekrény beépített jégkészítőjét tanácsos havi rendszerességgel kitisztítani. Ehhez először húzd ki a készüléket, a gyártó útmutatóját követve szedd ki a rekeszt, távolítsd el belőle a jeget – szükség esetén meleg víz és jégtörő bevetésével –, menj végig rajta mosogatószeres szivaccsal (vagy ha aggódsz a vegyszerek miatt, fele-fele arányú ecetes vízzel), majd töröld szárazra, mielőtt visszatennéd.

A vízszűrő

A vízadagolós hűtőknél a víz egy tisztítószűrőn megy át, melyben káros anyagok rakódhatnak le. Ezt nem lehet csak úgy kipucolni, egyszerűen ki kell cserélni. A szakemberek szerint a szűrő legfeljebb fél évig használható, de ha eljár felette az idő, önmagában emiatt nem szükséges szerelőt hívnod.

Maga a csere nagyon egyszerű, kevés műszaki érzéket igényel, az elhasználódott szűrőbetétet ki kell pattintani, az újat pedig beilleszteni a helyére.

Az ecetes víz a polcok tisztításánál is beválik
Az ecetes víz a polcok tisztításánál is beválikShutterstock

A szellőzőnyílások

A fagyasztó falán idővel vastag jégréteg képződhet, ami eltakarhatja a szellőzőnyílásokat, jelentősen rontva a gép hatásfokát és megemelve energiafogyasztását. A jegesedést ezért célszerű mielőbb megszüntetni. Erre mindenkinek van valami tuti praktikája: van, aki hajszárítóval próbálkozik (ami kellő körültekintés nélkül balesetveszélyes lehet!), mások meg egy forró vízzel teli edényt tesznek a jeges felülethez, hogy felgyorsítsák a folyamatot.

Bármelyik iskolát is követed, elsőként áramtalanítsd a hűtőt, és ha nem akarod, hogy minden elázzon, gondoskodj az elfolyó vízről is: tegyél egy tálcát a leeresztő nyíláshoz és szerelkezz fel rongyokkal. Ha végeztél, töröld szárazra a készüléket, hiszen a nedvesség hatására ismételten beindulhat a jegesedés.

És ha No Frost hűtőm van?

A No Frost, vagyis jegesedésgátló technológiával felszerelt hűtőszekrénynél az olvadékvíz-kifolyó nyílás rendszeres tisztítása a legfontosabb feladatod, amely a hűtőtér alsó, hátsó részén található és az a funkciója, hogy elvezesse a kiolvadt jeget. 

Amennyiben nálad a büdösödés jelenti a fő problémát, a hűtő házilagos szagtalanításához szintén van pár hasznos tanácsunk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek