Hűtőszagtalanítás házi módszerekkel

Sajnos, szinte elkerülhetetlen, hogy a nem önleolvasztós hűtőszekrények néha-néha bebüdösödjenek. Ez leginkább azért történhet meg, mert a bent kialakuló pára lecsapódik, vastag jéggé fagy a fagyasztó környezetében, ez pedig sajnos elraktározza a szagokat. Ettől aztán a hűtő is elkezd büdösödni, ami eleve nem túl gusztusos, ráadásul még az étel/ital is átveheti a szagot, ami benne van. Így végül egy csomó minden a kukában landol, ami bizony nem kis pénzkidobás. Előzze meg, hogy fölöslegesen vesszen kárba az étel: tüntesse el a kellemetlen szagokat vegyszermentesen.

Így fogjon hozzá

Időzítse úgy, mikor csaknem teljesen kiürült a hűtő, hogy ne kelljen semmit kidobnia, aztán húzza ki a dugót, és kezdődhet a takarítás. (Ha jóban van a szomszédjával, esetleg megkérheti, hogy egy-két cucc nála vészelhesse át az akciót.)

Gőzfürdő teafalevéllel és citrommal

Ezzel a módszerrel mindenképpen meggyorsítja az olvadás folyamatát: öntsön vizet egy lábasba, csavarja bele egy citrom levét, és adjon hozzá még pár csepp 100 százalékos teafaolajat. Az egészet forralja fel, és a még forró lábast helyezze (egy edényalátéten) a hűtő közepére. Ha a folyadék kihűlt, forralja fel újra, akár többször is. Várja meg, amíg a forró gőz hatására teljesen kiolvad a hűtő, majd mossa is át a citromos-teafaolajos vízzel a belsejét. A kivehető polcokat és a frissen tartó rekeszt tegye a fürdőkádba, és öblítse át 20 százalékos ecettel vagy citromos vízzel. A hűtő belsejét a citromos-teafaolajos ronggyal mindenhol dörzsölje át, főleg a sarkokat, a frissen tartó rekesz környékét, és az ajtón körbefutó a gumitömítést is. A citrom és a teafaolaj is nagyszerű fertőtlenítő, így nemcsak jó illatú lesz a hűtő, de nagy valószínűség szerint a baktériumok is eltűnnek.

Tipp: Ha nagyon koszos a hűtője, esetleg megrohadt benne valami, nem elég ez a fajta törölgetés. Ebben az esetben víz, ecet és szódabikarbóna keverékével törölje át a hűtőt.

shutterstock 109087250

A tisztítás után jöhet a szagtalanítás

Szerencsére rengeteg olyan természetes szer van, amivel el lehet tüntetni a szagokat, vagy legalábbis meg lehet hosszabbítani a szagmentes időszakot.

Szódabikarbóna

A szódabikarbónát már rengetegszer használtuk ilyen-olyan tisztításhoz, most sem hagyhatjuk ki. Szórjon egy kis tálkába egy zacskó (25 g) szódabikarbónát, és tegye a hűtőszekrénybe. Szuperül szívja magába mind a szagokat, mind a párát, így semmi esélyt sem ad a bűz kialakulásának. A szódabikarbónát hetente cserélje a hűtőben.

Konyhasó és illóolajok

A só hasonlóan jó, mint a szódabikarbóna, sőt, ezt még kénye-kedve szerint illatosíthatja is. A szódabikarbónához hasonlóan járjon el: kis tálka, só és illatosítás. Ha szereti a citrusillatokat, csepegtessen 100 százalékos grapefruit- vagy citromolajat a sóra, és így tegye a hűtőbe. Tökéletes eredményt érhet el a teafa-, eukaliptusz-, és citromfűolajjal is. Persze, bármilyen illóolajat használhat, de arra ügyeljen, hogy 100 százalékos legyen.

Ecet

Az ecet jótékony hatásáról is sokszor írtunk már, miért pont a hűtő szagtalanításánál hagynánk ki? Természetesen kiváló a szagok ellen is, de vigyázat, csak akkor próbálja ki, ha bírja az erős ecetszagot. Egy tojás méretű vattapamacsot nedvesítsen be, az egészet tegye egy tálkára, és így helyezze a hűtőbe.

Kávé és aktív szén

Frissen őrölt kávét is bevethet a szagok ellen, illetve az aktív szén (gyógyszertárban beszerezhető) is csodákra képes. Öntse őket külön-külön teafilterbe (drogériákban, teázókban beszerezhető), és így tegye a hűtőbe. Nyugodtan alkalmazhatja a kettőt egyszerre is. Az aktív szén a kávéhoz, szódabikarbónához és a sóhoz hasonlóan szintén a párát (és a szagokat) szívja be, de a fentiekkel ellentétben ezt 8-10 óránként aktiválni kell: tegye a forró sütőbe 20 percre, várja meg míg kihűl, és már töltheti is vissza a papírfilterbe.

Borosok előnyben

Mázlisak azok, akik szeretik a bort, ugyanis a parafadugó is magába szívja a nem kívánatos szagokat. Minden polcra tegyen belőle egyet vagy kettőt és pár hetente ezeket is cserélje le. Ez a "két legyet egy csapásra"-praktika, mert a hűtő is szagtalan lesz, önnek meg van oka kinyitni a következő üveg bort. (Ne feledjük, csak a jó minőségű bor dugója ér valamit; az olcsóbbaknak műanyagból készítik a dugóját, ami nem köti meg a gázokat.)

Tipp: A tuti biztos azért az, ha kéthavonta kiolvasztja a hűtőt, így biztosan mindig elkerülheti, hogy bebüdösödjön.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek