no

Így készítsen olcsó és hatékony mosogatószert

Arról már írtunk, hogy miképpen készítheti el a házi mosogatógép-tablettáját, most azt mutatjuk meg, hogyan állítsa elő házi mosogatószerét – ráadásul duplán olcsón, a decemberi hógömb készítésből megmaradt sok glicerin hasznosításával. Mert hát ugye, spórolni jó!

Persze, nemcsak azért jó, ha van a mosogatószerben glicerin, mert épp sok volt belőle itthon, hanem mert hidratál, és így kevésbé szárítja a kéz bőrét az azt amúgy nagyon is igénybe vevő mosogatás. Így lett a glicerin az egyik alkotóeleme a házi mosogatószernek, és mivel nem szeretek fölöslegesen költeni, tökéletes választásnak bizonyult ez a házi tisztítószer is.  Bőnusz, hogy tényleg egyszerű elkészíteni, csak a szappan lereszelése kissé macerás.

Glicerin

A glicerin a hidratáló hatásán kívül sok minden másra is jó, köhögéscsillapítókban, szájvizekben, szappanokban, samponokban, fogkrémekben, krémekben egyaránt megtalálható. Az élelmiszerekben a víztartalom megőrzésére, oldószerként, édesítőszerként alkalmazzák E422 néven. Cukor  helyett is szokták használni, kevesebb a kalóriatartalma és nem emeli a vércukorszintet.  Forrás: Wikipédia

Amire szüksége lesz: bármilyen szappan (a legjobb a házi készítésű vagy a babaszappan), víz, folyékony glicerin, ecet vagy citromlé, 100%-os illóolaj (lehetőleg citrus).

Így készítse el

Tegyen a lábasba egy deciliter reszelt szappant, valamint négy deciliter vizet, és közepes lángon kezdje el összeolvasztani. Ez kicsit időigényes, de semmiképpen se vegye feljebb a tűzhely hőmérsékletét; várja ki, míg a szappan feloldódik a vízben, és ne hagyja, hogy felforrjon a víz. Amikor elkészült, vegye le a lapról és hagyja egy kicsit hűlni. Amikor már langyos, mehet bele az 5-10 csepp illóolaj és a 2 evőkanál ecet/citromlé, az egy evőkanál glicerin és kész is a mosogatószer. Várja meg, míg teljesen kihűl, turmixolja össze egy botmixerrel, töltse bele egy régi flakonba, és próbálja ki, milyen lett.

Tipp: ha nincs kedve lereszelni a szappant, aprítsa fel kisebb darabokra, és amikor nagyjából már elegyedett a vízzel, egy botmixer segítségével turmixolja krémesre.

Előfordulhat, hogy nem tud beszerezni növényi alapú glicerint, ekkor sincs különösebb probléma a receptet elkészítheti enélkül is.

Persze rengeteg recept létezik, megmutatunk egy kifejezetten glicerin nélküli változat is: ehhez ecetre, szappanra, szódabikarbónára és vízre lesz szüksége.

Íme egy glicerinmentes változat

Tartsa ugyanazokat az arányokat, amelyek az előző receptben szerepelnek, és hasonló módon készítse el a mosogatószert is. Miután kihűlt, keverjen hozzá két evőkanál ecetet. Ne aggódjon, ha túl folyékonynak tűnik a massza, idővel besűrűsödik. Ha mégsincs megelégedve az állaggal, adjon hozzá még szódabikarbónát. Illatosítsa a tisztítószert bármilyen száz százalékos illóolajjal, jót tesz neki.

Jó tudni

Egyik mosogatószer sem habzik annyira és nem is olyan sűrű, mint amilyen a boltban kapható, de ez nem jelenti azt, hogy kisebb hatásfokú lenne a tisztítóerejük.

A házi mosogatószer nem csak azért jó, mert teljesen környezetbarát, hanem mert jó olcsó is, mivel a hozzá való szappan körülbelül 50, a glicerin és az ecet 20-20, az illóolaj meg 30 forint körül lehet. Szóval az egész 100-150 forintból jön ki, ami azért, egyáltalán nem rossz a boltban kapható szerek árához viszonyítva.

Ön milyen mosogatószert használ? Írja meg nekünk a Shopaholic Facebook oldalán!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra